Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρήξης του Ανδρέα Λοβέρδου

Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα της Ρήξης του Ανδρέα Λοβέρδου

 

Ο πρώην υπουργός έχει μελετήσει από καιρό τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ενώ οι στενοί του συνεργάτες είναι αισιόδοξοι για την πορεία του φορέα.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί νέο κόμμα, πρέπει να μπούμε σε μια διεργασία, να μας ακούει το 100% του ελληνικού λαού, όχι το 5% που ακούει το ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο πρώην υπουργός και ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχει και επαφές.

Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει πως στόχος του είναι η δημιουργία κόμματος, μέσα από διαδικασίες που θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον. Ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, δίχως να ζητάει ανταλλάγματα ή να δέχεται προτάσεις για κυβερνητικά αξιώματα. Επίσης διαμηνύει πως στο κυβερνητικό σχήμα «δεν θα δημιουργηθεί κρίση από εμένα. Είμαι παράγοντας σταθερότητας».

Θα απομακρυνθεί από την πολιτική των Μνημονίων

Παρότι επικρίνεται ως «μνημονιακός» επειδή υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου ο Ανδρέας Λοβέρδος την προηγούμενη τριετία στήριξε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι τη συνεχιζόμενη λιτότητα, όπως διευκρινίζει ο ίδιος.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στη ΝΕΤ υπογράμμισε ότι «η ώρα των Μνημονίων υπήρξε και ολοκληρώθηκε», ενώ σημείωσε ότι η κίνηση για το ΔΝΤ ήταν λάθος. Παίρνει έτσι σαφείς αποστάσεις από την πολιτική που άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου και ξεκινάει τον κύκλο πολιτικής αμφισβήτισης της στρατηγικής του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ανησυχεί και το Μαξίμου

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη χθες με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τη δημιουργία κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολο για τον Ανδρέα Λοβέρδο να προβάλει άμεσα ένα αντιμνημονιακό προφίλ, θύμιζαν, ωστόσο, ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση του Μνημονίου 3 στη Βουλή ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα.

Η άποψη που κυριάρχησε πάντως στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ανοίξει αντιπολιτευτική περπατησιά προκειμένου να διεκδικήσει ζωτικό χώρο μέσα από μια αντιπολιτευτική στροφή και εκφράστηκαν ανησυχίες για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.

Πολιτική κριτική στο ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι η Ιπποκράτους έχασε την ψυχραιμία της και σε άτυπη χθεσινοβραδινή ενημέρωση διέρρευσε αιχμηρά και κακόβουλα σχόλια εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, ο ίδιος δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει προσεκτικά απέναντι στα στελέχη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και να μη κλιμακώσει την ένταση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα ΡΙΚΣΣΥ ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι τιμά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «με τους οποίους θα συναντηθούμε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο κόμμα απευθύνεται στους σοσιλαδημοκράτες πολίτες που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ.

Η κριτική του στον Ευάγγελο Βενιζέλο θα είναι συνεχής αλλά στοχευμένη. Στη χθεσινή του συνέντευξη υπήρξε προσεκτικός απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά επέκρινε τα ήξεις αφήξεις του κ. Βενιζέλου που αποσυσπείρωσαν το κόμμα, όπως είπε:

«Από το Μάιο δεν υπήρχε στρατηγική ή πολιτική στο κόμμα και κάθε πρωί με άλλα ξημερώναμε», γεγονός που οδήγησε στην αποσυσπείρωση», είπε χαρακτηριστικά.

Επέκρινε επίσης την κίνηση Βενιζέλου να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και στη συνέχεια να κάνει πίσω: «Το πρόβλημα δεν λύνεται με διοικητικά μέτρα και πως όποιος στοχεύει σε αυτό το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γιγαντώσει αυτό που θέλει να μικρύνει» είπε.

Διαμαντοπούλου-Ραγκούσης, η «ομάδα των τριών» και ο Χρυσοχοϊδης

Με τα δύο κορυφαία στελέχη Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννη Ραγκούση ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε δημιουργήσει μέτωπο εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος οπισθοχώρησε από τις φιλοδοξίες του υπέρ του κ. Βενιζέλου και η «ομάδα των τριών» από τότε χαλάρωσε τους δεσμούς.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ωστόσο από τους πρώτους που επιδοκίμασε χθες την κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να προβεί στη δημιουργία πολιτικής κίνησης. Ο πρώην υπουργός κινείται σε παράλληλη τροχιά με τον κ. Λοβέρδο και οι δρόμοι τους θα συναντηθούν στο μέλλον.

Οσο για την Αννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται διαστακτική για τις επόμενες κινήσεις της. Εχει κόψει κάθε δεσμό με την Ιπποκράτους και είναι είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος της τηλεφώνησε και της ζήτησε να παραστεί το Σάββατο στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το απέκλεισε.

Η κυρία Διαμαντοπούλου ευγενικά του αρνήθηκε λέγοντάς του ότι «δεν έχω να κάνω και να πω τίποτα». Και αμέσως μετά έσπευσε να του κάνει κριτική: «Θεωρώ ότι όλες οι κινήσεις σου ευνοούν τον Σαμαρά».

Ανοιχτούς διαύλους και με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη διατηρεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοϊδης βρίσκεται σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μετράει τον χρόνο για τις επόμενες κινήσεις του.

Στενές σχέσεις με βουλευτές και στελέχη

Από την εποχή που επιθυμούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος δημιούργησε στενές επαφές με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι δεν έχουν εκλεγεί, είναι όμως μετρήσιμα μεγέθη και εξακολουθούν να συνομιλούν μαζί του.

Πρόκειται για τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Τσιρώνη, Κατερίνα Μπατζελή, Νάντια Γιαννακοπούλου, Θανάση Οικονόμου, Μιχάλη Τιμοσίδη, Αθηνά Δρέττα αλλά και τους νυν βουλευτές:

Χρήστο Αηδόνη, Σίμο Κεδίκογλου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μπάρκο Μπόλαρη.

Συναγερμός στην Ιπποκράτους

Η Ιπποκράτους θα δώσει μάχη για να περιορίσει τις απώλειες προς την κίνηση Λοβέρδου. Με εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Κυκλάδων Τάκης Ρήγας, πραγματοποίησαν χθες… έρευνα μεταξύ των συναδέλφων τους βουλευτών για το εάν κάποιος εξ αυτών προτίθεται να ακολουθήσει τον επικεφαλής της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ..

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι από την κίνηση Λοβέρδου βγαίνει περαιτέρω λαβωμένο το ΠΑΣΟΚ, ενώ γενικότερα ο χώρος της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση. Αυτό που ανησυχεί τους συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η καθίζηση στις δημοσκοπήσεις η οποία αν συνεχιστεί θα καταστήσει μη βιώσιμο το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

iefimerida.gr

 

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος διαδικασίας στελέχωσής του
Μέχρι πρότινος κάθε Δημόσιος φορέας εξέδιδε προκήρυξη με την ακριβή περιγραφή των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό τώρα αλλάζουν όλα. Νομοθετική ρύθμιση...
Sitecore: H εταιρία φτάνει τις 160 προσλήψεις στελεχών για το τεχνολογικό hub της Αθήνας μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας
Η Sitecore, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λογισμικού διαχείρισης ολοκληρωμένης ψηφιακής εμπειρίας (DXP), ανακοινώνει ότι έφτασε το ορόσημο των 160 προσλήψεων- με την προοπτική επέκτασης του εργατικού...
Cisco : Εκδήλωση για τον απολογισμό των δυο ετών λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στην Beyond 4.0
Δυο χρόνια καινοτομίας για το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη  Στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο περίπτερο της Cisco, για...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Άνθιμου Κατιρτζόγλου «60 λεπτά»
Μία ιδιαίτερη μέρα για τον καθένα μας … τα γενέθλια μας. Μία μέρα που θέλουμε να την περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά...
Θέατρο: «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ από το ΚΘΒΕ
  Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  ξεκίνησε τη νέα θεατρική σεζόν με ένα σύγχρονο υπαρξιακό νουάρ, οι «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου,...
Δημόσιο: Αλλάζει ο τρόπος διαδικασίας στελέχωσής του
Μέχρι πρότινος κάθε Δημόσιος φορέας εξέδιδε προκήρυξη με την ακριβή περιγραφή των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό τώρα αλλάζουν όλα. Νομοθετική ρύθμιση...