Το νέο πακέτο εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και πέντε αποχές (επί 591 παρόντων στο σύνολο των 622 βουλευτών).
Επισημαίνεται ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία 330 βουλευτών, ενώ η Αριστερά (Die Linke), η οποία είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο, διαθέτει 76 βουλευτές.
Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή είναι «ανεύθυνη».
Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με επίκεντρο συζήτησης την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι κοινοτικοί Επίτροποι για την οικονομία, Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο ‘Αντορ και για τον προϋπολογισμό, Γιάνος Λεβαντόβσκι.
Αυτά ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρεκίλντε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους.
Η Πία Αρεκίλντε εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και την πεποίθησή της για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.
Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το δεύτερο πρόγραμμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τόνωσης της απασχόλησης των νέων.
Προς το σκοπό αυτό, πρόσθεσε η Πία Αρεκίλντε, βρέθηκε στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσουν με τις ελληνικές αρχές τρόπους σχετικά με την τόνωση της απασχόλησης των νέων.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ακόμη, ότι μεταξύ άλλων οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως π.χ. στους αυτοκινητόδρομους, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην υλοποίηση των προγραμμάτων που περιλαμβάνει το πακέτο ΕΣΠΑ της περιόδου 2000-2006, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στη βελτίωση της διοικητικής δομής με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων.