Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Πέρασε με 168 ΝΑΙ το πολυνομοσχέδιο

Πέρασε με 168 ΝΑΙ το πολυνομοσχέδιο

Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 292 βουλευτές και το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Υπέρ των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν 168 βουλευτές, κατά 123, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αφορά τους ανέργους: «Ναι» ψήφισαν 170 βουλευτές, «όχι» 121 και «παρών» δήλωσε ένας.

Για την τροπολογία του υπουργείου τουρισμού που αφορά παραχώρηση χρήσης αιγιαλού: Υπέρ τάχθηκαν 170 βουλευτές, κατά 121 και «παρών» δήλωσε ένας βουλευτής.

Να σημειωθεί ότι εκτός των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, «ναι» στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος και Θεόδωρος Σολδάτος.

Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν ήταν η κυρία Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) και οι ανεξάρτητοι Μίμης Ανδρουλάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης.

Τέλος οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο και υπερψήφισαν τις τροπολογίες.

Σαμαράς: Κυβέρνηση ενωμένη

Παρά τις Κασσάνδρες για τις δήθεν κυβερνητικές αρρυθμιες η κυβέρνηση βγήκε πιο ενωμένη παρά ποτέ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η εξελιξη της συνεδρίασης

Κυρίαρχα θέματα στο νομοσχέδιο είναι οι διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των λογιστών και των γεωτεχνικών, η ρύθμιση για τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα – που προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και από το χώρο της πλειοψηφίας- ενώ την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντούν και οι πρωτοβουλίες των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης για απολύσεις στο Δημόσιο, παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, αύξηση του ωραρίου των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κ.ά.

Εντάσσεται η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους ανέργους

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την στήριξη των ανέργων θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου, ενώ την υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Ενταση προκλήθηκε στη συζήτηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρονται ομαδικά για την σφοδρή επίθεση που τους εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης

«Δεν σας νοιάζει το Σύνταγμα. Πίσω από την Επαναστατική γυμναστική κοινοβουλευτικού τύπου κρύβετε μια απόπειρα απονομιμοποιήσεως της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ευτελισμού των Θεσμών, υπονομεύσεως του Συντάγματος» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νομοθετικό έκτρωμα»

«Είναι άκυρο και έκνομο το νομοσχέδιό σας. Δεν θυμίζουν δημοκρατία οι διαδικασίες σας και προσομοιάζουν στα χειρότερα και αυταρχικότερα καθεστώτα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Η ομιλία Στουρνάρα

«Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής» είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικω΄ν στην συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «προς απογοήτευση κάποιων» δεν έχει νέα μέτρα

ενώ για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, γνωστοποίησε ότι έγινε αποδεκτό το πρώτο άρθρο για τις περιφέρειες και τους δήμους και τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που προτείνονται.

Δεσμεύτηκε δε να εξετάσει και το δεύτερο μέτρο για την μείωση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να κερδίσει το στοίχημα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, την ελάφρυνση στα φορολογικά βάρη, την ανάταξη του δημοσίου τομέα και τον συμψηφισμό των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο όταν και αυτό του χρωστάει λεφτά.

Προσθήκες από τον υπουργό Οικονομικών

Με προσθήκη που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο, μετά από αντιδράσεις και κυβερνητικών βουλευτών, ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Πληροφορίες από την Βουλή σημειώνουν ότι θα υπάρξει προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, η οποία θα εξαιρεί από το χαράτσι στα ακίνητα όσες οικογένειες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Λαφαζάνης: Παραμύθια από Στουρνάρα

Άμεση απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο υπουργός Οικονομικών, αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών, καθε Σαββατοκύριακο καταστρέφετε την ελληνική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Αναφερόμενος δε στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου επεσήμανε ότι «παίρνετε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Τα 2 δισ. είναι το χαράτσι, 500 εκατ. από τα φωτοβολταϊκά» και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν, όταν εν μέσω ύφεσης παίρνετε μέτρα 6 δις που θα πληρώσει ο λαός, να υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου;».

Παπαρήγα: Ανατροπή της εξουσίας

«Αγώνας μέχρι τέλους για την ανατροπή της εξουσίας» τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Από τα πυρά της δεν γλύτωσαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ Όπως είπε, η ΝΔ εξαπατά το λαό με εκφοβισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρύβοντας την αλήθεια, με αυταπάτες.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων συγκρούστηκαν στη Βουλή στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αργά τα μεσάνυχτα.

Η προσθήκη Στουρνάρα για το χαράτσι

Προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο για το χαράτσι των ακινήτων έκανε ο υπουργός Οικονομικών πριν από λίγο, σχετικά με να προσδιορισθούν κριτήρια ακόμα και για απαλλαγή από την πληρωμή του από όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, προβλέπει συγκεκριμένα η προσθήκη.

Μανιτάκης: Φεύγουν 15.000 από το δημόσιο

Το Δημόσιο απαλλάσσεται από την «φαυλοκρατία» με τις αποχωρήσεις των 15.000 υπαλλήλων και τις προσλήψεις ισάριθμων μέσω ΑΣΕΠ, υποστήριξε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Ο Α. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι οι απολύσεις των 15.000 υπαλλήλων δεν σχετίζονται με την κινητικότητα που αφορά 25.000 υπαλλήλους.

Ναι στη δραχμή από τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκο

«Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ εμείς απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή», σημείωσε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Κατήγγειλε «ωμό εκβιασμό» και για το θέμα των απολύσεων από το δημόσιο λέγοντας ότι ξέρει υπαλλήλους με προσόντα που μπήκαν στο δημόσιο με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ αλλά κινδυνεύουν να φύγουν και την ίδια ώρα «θα μείνουν στο δημόσιο τα κομματόσκυλα που μπήκανε από το παράθυρο».

Βρούτσης: Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι συνταξιούχοι

Ως «τελευταία ευκαιρία» προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτήρισε τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως το κράτος καταβάλει ετησίως 25,4 δις ευρώ για συντάξεις ενώ τα φορολογικά έσοδα ανέρχονται σε 44,5 δις ευρώ ομολογόντας ότι την 1η Ιουνίου θα είναι γνωστό πόσοι είναι τελικώς οι συνταξιούχοι στη χώρα.

Τσίπρας: Διαχειριστές της μιζέριας

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία χρέους.

«Κάθε καταστροφική σας επιλογή βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και το λαό στη δυστυχία … ολοένα και χάνουμε πολυτιμα εργαλεία για την επιστροφή της χώρας στην αξιοπρέπεια» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ως «διαχειριστές των Deal?s των αποκρατικοποίησεων και ως «διαχειριστές της μιζέριας και της φτώχειας και του ελληνικού λαού».

Επίθεση σε Τσίπρα – Στουρνάρα από Βενιζέλο

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας το πήρε πολύ αριστερά, υπάρχουν πάλλες τοποθετήσεις του στο εξωτερικό όπου είναι πολύ πιο συστημικός, θεσμικός … σήμερα τον είδα αριστερό, ριζοσπάστη και θυμωμενο» σημείωσε σε ειρωνικό τόνο.

Παράλληλα, άφησε αιχμές και και άσκησε έντονη κριτική για τη στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανεργία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός. Είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και είναι συμφωνία των τριών αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε εφαρμογή πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει».

Καμμένος: Παραβιάζεται το Σύνταγμα

Προσυμφωνημένα ήταν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς όλα όσα ψηφίζει σήμερα η βουλή υποστήριξε ο Π. Καμμένος.

«Παραβιάζεται το Σύνταγμα και στην διαδικασία και στην ουσία. Όλα όσα ψηφίζουμε σήμερα είχαν συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές από τις τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Ερχόμαστε με την διαδικασία του κατ? επείγοντος με ένα άρθρο αυτό σημαίνει πως ψηφίζουμε και άσχετα πράγματα μεταξύ τους».

rthess.gr

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Οργανωμένα ταξίδια
Οργανωμένο ταξίδι είναι κάθε ταξίδι, το οποίο προσφέρεται από τουριστικά γραφεία -που λειτουργούν νόμιμα (δηλαδή με σήμα του Ε.Ο.Τ.) και υπερβαίνει τις 24 ώρες ή...
Εργασία: Νέα Πρόσκληση σε Δήμους-ΔΕΥΑ-Περιφέρειες, ύψους 95 εκατομμυρίων
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εξέδωσε Πρόσκληση προς τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της Χώρας, για την...
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Μέσω του gov.gr οι εγγραφές στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α για τον τουρισμό και τη φιλοξενία
Μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας υποβάλλονται οι αιτήσεις εγγραφής για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών, κατά το σχολικό έτος 2022 2023, στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Οργανωμένα ταξίδια
Οργανωμένο ταξίδι είναι κάθε ταξίδι, το οποίο προσφέρεται από τουριστικά γραφεία -που λειτουργούν νόμιμα (δηλαδή με σήμα του Ε.Ο.Τ.) και υπερβαίνει τις 24 ώρες ή...
Εργασία: Νέα Πρόσκληση σε Δήμους-ΔΕΥΑ-Περιφέρειες, ύψους 95 εκατομμυρίων
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εξέδωσε Πρόσκληση προς τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της Χώρας, για την...
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Μέσω του gov.gr οι εγγραφές στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α για τον τουρισμό και τη φιλοξενία
Μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας υποβάλλονται οι αιτήσεις εγγραφής για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών, κατά το σχολικό έτος 2022 2023, στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές...