Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του

Με εξαγγελίες που ελάχιστα αποκλίνουν από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δεσμεύσεις για διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, καθώς και μία φορτισμένη συγκινησιακά κατάληξη, επισκόπησε ο Αλέξης Τσίπρας τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν «την εθνική προσπάθεια, τη διαπραγμάτευση, την πατρίδα μας, την Ελλάδα».

Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή αρχίζει στις 11:00 τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η παροχή ρεύματος στους πιο αδύναμους. Η δέσμευση αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρωί της Τετάρτης, όπως είπε.

Τα βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων

 

 • Πρώτη προτεραιότητα από την Τετάρτη το πρωί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: δωρεάν σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρεύμα για τους πιο αδύναμους.
 • Αποκατάσταση μεγάλων αδικιών: επαναπρόσληψη καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών των ΑΕΙ. «Η αποκατάστασή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015».
 • Ριζική μεταρρύθμιση κράτους: μάχη ενάντια στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, στα συμφέροντα. Πρώτη θεσμική αλλαγή, η αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης. Ακολουθούν οι οργανισμοί των υπουργείων
 • Αποφασιστικός περιορισμός σπατάλης στο Δημόσιο και περιορισμός προνομίων υπουργών και βουλευτών: Μείωση στρατού συμβούλων στα υπουργεία, κατά 30% του προσωπικού στο Μαξίμου, κατά 40% της φρουράς του πρωθυπουργού, εκποίηση του 50% των κυβερνητικών αυτοκινήτων, του ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη και με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής κατάργηση των ΙΧ βουλευτών. Περικοπή δαπανών και προνομίων στα υπουργεία.
 • Κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασή του από νέο πλέγμα ρυθμίσεων, νέα ρύθμιση για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μέσω νέων τεχνολογιών.
 • Ριζική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση: αναθεώρηση του Καλλικράτη.
 • Μάχη κατά της διαφθοράς και διαπλοκής: ειδικό χαρτοφυλάκιο για τον συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, άμεσα έλεγχος στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ από το ΣΔΟΕ, σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου, σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές, έλεγχος νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων, τέλος στα «θαλασσοδάνεια».
 • Κατάργηση της ασυλίας για τα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδας. «Όλοι οι έλληνες πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».
 • Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
 • Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση. Θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης: τέλος στα χαριστικά δάνεια, διαγωνισμός για την αδειοδότηση ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
 • Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών από το έγκλημα. Εκσυγχρονισμός εκπαίδευσης αστυνομικών και των συνθηκών εργασίας τους.
 • Αλλάζει τίτλο και δομή η ΕΥΠ: Μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας, με αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια και όχι την εσωτερική, που ανήκει σε υπηρεσίες προστασίας του πολίτη.
 • Αμεση ψήφιση νόμου για ιθαγένεια στα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα.
 • Φορολογικό: Κάθε πολίτης και επιχείρηση θα εισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα. Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις. Ενιαία και προοδευτική κλίμακα φορολογίας χωρίς εξαιρέσεις, μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά κλιμάκια, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, νέα ρύθμιση με 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμα σε εφορία και Ταμεία, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, αυστηρά μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης, κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη και της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας. [Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και δεδομένων των ασφυκτικών πιέσεων να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014 που απομένουν]
 • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά έως το 2016 «ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν οι κοινωνικοί εταίροι των οποίων τη συμφωνία θα επιδιώξουμε», αποκατάσταση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεκτασιμότητας και τριετιών, προστασία από τις μαζικές απολύσεις, επαναφορά θεσμού διαιτησίας, όχι διακρίσεις εις βάρος των νέων σε ό,τι αφορά τους μισθούς. «Ίσος μισθός για ίση εργασία».
 • Αντιμετώπιση της ανεργίας με αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας, με στόχο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 4ετίας. Επιδίωξη να χρησιμοποιηθούν πόροι από το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ.
 • Συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος, νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την Ευρώπη.
 • Απελευθέρωση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, υλοποίηση δράσεων στους τομείς της ενέργειας, τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικής παραγωγής, βιομηχανίας, μεταποίησης, επικοινωνιών, κίνητρα για ξένες επενδύσεις, κοινοπραξίες με το ελληνικό δημόσιο, ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν πρέπει να υπολογίζεται στο έλλειμμα, όπως ζητούν Γάλλία και Ιταλία, κοινωνική οικονομία και συνεργατισμός.
 • Επενδύσεις: η κυβέρνηση θα στηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Δεν παραχωρούνται δίκτυα και υποδομές ή ο φυσικός πλούτος της χώρας.
 • Τραπεζικό σύστημα: εξυγίανση και ανασυγκρότηση, αλλαγή μοντέλου λειτουργίας για την εκπλήρωση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, τροποποίηση νόμου για το ΤΧΣ ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.
 • Απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού α’ κατοικίας και μεταβίβασης ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη οφειλέτη έως την ψήφιση νομοθετημάτων για την υλοποίηση μέτρων ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα προστατεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.
 • Ασφαλιστικό: Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Ενίσχυση ασφαλιστικών ταμείων μέσω Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης (έσοδα από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, φυσικού και ορυκτού πλούτου), διερεύνηση της υπόθεσης του PSI που λεηλάτησε τα αποθεματικά των Ταμείων και καταλογισμός ευθυνών.
 • Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης ως Δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.
 • Υγεία: Πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, καταπολέμηση διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.
 • Παιδεία: κατάργηση τράπεζας θεμάτων, αλλαγή θεσμικού πλαισίου και στις τρεις βαθμίδες με διάλογο με ορίζοντα 4ετίας, χωρίς αιφνιδιασμούς, κατάργηση συμβουλίων ΑΕΙ, ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα. «Στόχος να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέοι με πτυχία που εγκατέλειψαν τη χώρα».
 • Εξωτερική πολιτική με ενεργητικό και πολυδιάστατο χαρακτήρα, για την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, για την ειρηνική επίλυση διαφορών με γειτονικές χώρες, για την ανάδειξη του περιφερειακού ρόλου της χώρας ως πόλος ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή μεγάλης αστάθειας. Συνεργασία με την Λευκωσία για την επίλυση του Κυπριακού, αναζήτηση λύσης για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στη βάση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
 • Διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων, στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει η  Εθνική Επιτροπή και ο Μανώλης Γλέζος.

 

Save the Date: Το ka-business.gr διοργανώνει Σάββατο 17 Δεκεμβρίου Μαραθώνια Εκπομπή για την κοινωνική ευθύνη
Καινοτομία και Ανάπτυξη δίχως κοινωνικό πρόσωπο δεν υπάρχει. Στο πλαίσιο αυτό πριν τρία  χρόνια η ομάδα του  δημιούργησε ένα νέο θεσμό θέλοντας να αναδείξει το...

Το ka-business.gr προτείνει

Save the Date: Το ka-business.gr διοργανώνει Σάββατο 17 Δεκεμβρίου Μαραθώνια Εκπομπή για την κοινωνική ευθύνη
Καινοτομία και Ανάπτυξη δίχως κοινωνικό πρόσωπο δεν υπάρχει. Στο πλαίσιο αυτό πριν τρία  χρόνια η ομάδα του  δημιούργησε ένα νέο θεσμό θέλοντας να αναδείξει το...
Χειμερινός Τουρισμός: Ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Έλληνες για τις γιορτές
Mε υψηλή πληρότητα θα τρέξει για τα ξενοδοχεία η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να...
Θεσσαλονίκη: Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας “Dirty Angels”
Αρχίζουν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα της ταινίας “Dirty Angels”, της κινηματογραφικής παραγωγής της Millennium Media σε συνεργασία με τα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Save the Date: Το ka-business.gr διοργανώνει Σάββατο 17 Δεκεμβρίου Μαραθώνια Εκπομπή για την κοινωνική ευθύνη
Καινοτομία και Ανάπτυξη δίχως κοινωνικό πρόσωπο δεν υπάρχει. Στο πλαίσιο αυτό πριν τρία  χρόνια η ομάδα του  δημιούργησε ένα νέο θεσμό θέλοντας να αναδείξει το...
Βούλα Πατουλίδου: Προσβασιμότητα για όλους στην αγορά της Θεσσαλονίκης
Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης κ....
Χειμερινός Τουρισμός: Ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Έλληνες για τις γιορτές
Mε υψηλή πληρότητα θα τρέξει για τα ξενοδοχεία η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς να...