Νέος «γάμος»; Wind-Vodafone και τα μεγαλύτερα εμπόδια

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις για την συγχώνευση μεταξύ των δύο έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες στο Λονδίνο όταν τα στελέχη της Vodafone απευθύνθηκαν σε επενδυτικές τράπεζες του City στο Λονδίνο με σκοπό να διερευνήσουν αν υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση της θυγατρικής τους. Οι επενδυτικές τράπεζες δεν βρήκαν αγοραστές και ο όμιλος στράφηκε στον τρίτο «παίχτη» της ελληνική αγοράς, την Wind.

Αν η συγχώνευση προχωρήσει τότε θα προκύψει νέα εταιρεία με μερίδιο αγοράς 52%, βάση των εσόδων του 2010. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων όμως αναμένεται να θέσουν εμπόδια στον επικείμενο «γάμο».

Ένας πρώτος λόγος είναι ότι η νέα εταιρεία θα χρειάζεται λιγότερες συχνότητες από τις δύο, που συνεπάγεται λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο, το οποίο προσδοκά από την ανανέωση των αδειών έως και 380 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, όπως είναι γνωστό η Wind έχει συγχωνευτεί με την Tellas και η Vodafone κατέχει μερίδιο της holl και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με αυτές.

Από την μεριά τους οι δύο εταιρείες θα επικαλεστούν την βιωσιμότητά τους στην αγορά ως επιχείρημα για να πάρουν το «πράσινο φως» και να προχωρήσουν στη ένωση..

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και δοθούν οι νέες άδειες.

Οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Vodafone Group «επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Largo Limited για τη διερεύνηση πιθανής επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Vodafone Ελλάδας και WIND Ελλάς», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι τα δημοσιεύματα περί εξαγοράς της Wind «δεν είναι αληθή».

Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία.

Παράλληλα, η Wind Ελλάς ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις «ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε έναν επιχειρηματικό συνδυασμό μεταξύ των εταιριών WIND Ελλάς και Vodafone Ελλάδος». Επίσης, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επίτευξη συμφωνίας που θα προκύψει από τις συνομιλίες.