Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Η πρώτη συνέντευξη Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές

Η πρώτη συνέντευξη Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ότι μπορεί να συγκεντρωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για τους 180 «πρέπει να υπάρξουν αποστασίες».

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση, γιατί η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν έχει κόκκινες γραμμές.

«Στην πραγματικότητα είμαστε για πολλοστή φορά θεατές του ίδιου έργου: Στην αρχή η ελληνική κυβέρνηση διακηρύττει ότι έχει κόκκινες γραμμές και κάνει το λιοντάρι. Στην πορεία διαπιστώνουμε ότι η τρόικα είναι σκληρή και ανάλγητη. Στη συνέχεια διακόπτονται οι συνομιλίες και κάθε φορά διαμορφώνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας και στο τέλος βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, στην ίδια οπισθοχώρηση – άτακτη υποχώρηση πολλές φορές – και αυτογελοιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης» είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η τρόικα «ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους» και η σκλήρυνση της στάσης αφορά το κόμμα του.

«Βλέπει λοιπόν η τρόικα ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησηs Σαμαρά τελειώνει. Για την τρόικα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά, αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς» είπε.

Ερωτηθείς τι θα πράξει εάν του ζητηθεί η υπογραφή του σε μία συμφωνία με την τρόικα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα το πράξει.

«Ας έρθει να μου ζητήσει. Θεωρώ λογικό από την πλευρά του κ. Σόιμπλε αν ήμουν και εγώ στη θέση του θα ακολουθούσα τη σκληρή διαπραγμάτευση. Βλέπουμε ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει οπότε βλέπουν ότι πριν έρθει η επόμενη…να σκουπίσει το τραπέζι. Δηλαδή όλα όσα είναι να τα πάρει να τα πάρει τώρα. Και θέλει είτε να ενσωματώσει τον επόμενο είτε να καθυποτάξει τον επόμενο. Αυτό έκανε και με τον κ. Σαμαρά το 2011».

Στην ερώτηση τι θα απαντήσει στην κ. Μέρκελ αν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην κ. Μέρκελ το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους και των άλλων 27 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι δεν θα δώσει στη γερμανίδα καγκελάριο τη χαρά να απορρίψει ένα αίτημά του για συνάντηση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του μια συνάντηση με την κ. Μέρκελ

Αναφερόμενος στην περίπτωση η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς συμφωνία με την τρόικα και η βόμβα «να σκάσει στα χέρια του επόμενου», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η βόμβα έχει σκάσει ήδη. Η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια είναι μια περίπτωση αποτυχίας. Κι όχι μια περίπτωση επιτυχίας».

«Γιατί θα είναι η Ελλάδα στον αέρα αν θα γίνει αυτό το ενδεχόμενο; θα είναι περισσότερο στον αέρα από ότι είναι τώρα. Για εσάς έχει διαφορά αν τα σπρεντς είναι στο 7 ή στο 17; Δεν δανείζεσαι ούτε στο 7 ούτε στο 17» δήλωσε.

«Δεν θα ισχυριστώ ότι εγώ είμαι πιο έξυπνος η τσαμπουκαλής. Αυτό που θα ισχυριστώ είναι ότι έχω διαφορετική στρατηγική» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στο πώς θα πείσει τους δανειστές απάντησε: «Υπάρχει πλάνο Α. Και το πλάνο Α είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.»

«Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του σύμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε. Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει» δήλωσε και αμφισβήτησε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιδείξουν τιμωρητική διάθεση.

«Δηλαδή τι μου λέτε προκείμενου να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας τους στην Ελλάδα θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης;» τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και την αρθρογραφία στον ξένο Τύπο που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απειλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι μπορεί να κατανοήσει τον υποκειμενισμό των ξένων, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ανήθικο αυτόν τον ρόλο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Άθλιο και ανήθικο, σημείωσε, είναι να κάνει ο Πρωθυπουργός καφενειακού τύπου δηλώσεις για τις καταθέσεις στις τράπεζες και ακόμη πιο ανήθικο είναι κάποιοι που βρίσκονται σε καρέκλες εξουσίας να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Ποιον αποσταθεροποιούν αυτές οι τοποθετήσεις, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, μόλις πρόσφατα πέρασε τα «στρες τεστ» και εγγυάται και τις καταθέσεις.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με ρεβανσισμό, ωστόσο τόνισε ότι θα ασκήσει δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμα και με τη στήριξη όλων των ανεξάρτητων βουλευτών. «Για να βγουν 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες. Το έχετε καταλάβει αυτό;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

«Ας υποθέσουμε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας εκβιασμών που αναδίδει μια δυσοσμία πολιτική καταφέρνει ο κ. Σαμαράς να βγάλει 180 και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια είναι η προοπτική; Θα κληθεί αμέσως μετά να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που έχει την πλατειά και βαθιά αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «ακόμα και αν υπάρξει αυτή η πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση, το μόνο που θα έχει ως κατάληξη θα είναι να οδηγήσει ένα ιστορικό κόμμα όπως η ΝΔ σε ποσοστά ανάλογα με αυτά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 και αργότερα.»

«Θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει την τύχη του κ. Πανανδρέου αν επιμείνει σε αυτή τη λογική» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Έχει τη δυνατότητα μιας έντιμης διεξόδου που είναι η λαϊκή ετυμηγορία».

Ο κ. Τσίπρας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με Το Ποτάμι τονίζοντας πως η αίσθηση που έχει δώσει το κόμμα του κ. Θεοδωράκη στον ίδιο αλλά και στην πλειοψηφία του κόσμου είναι πως «φτιάχτηκε για να αρδεύσει τα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής».

Για τους ΑΝΕΛ επεσήμενε πως υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές και ότι σε πολλά θέματα τους χωρίζει άβυσσος, όμως αναγνώρισε ότι έχει κρατήσει μια έντιμη στάση στη Βουλή.

Αρνήθηκε ωστόσο να κάνει εκτίμηση συνεργασίας καθώς όπως είπε «δεν ξέρω αν ο κ. Καμμένος θα είναι στη Βουλή την επόμενη των εκλογών».

Τέλος, μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο» και πως όσο παραμένει δέσμιο μιας δεξιάς πολιτικής θα δυσκολευτεί ακόμα και να μπει στη Βουλή.

Το ka-business.gr προτείνει

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Μπαμπάδες με ρούμι
«Μπαμπάδες με ρούμι» η ή κωμωδία  των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Πρωταγωνιστούν :...
Θέατρο: «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν ανεβάζει τις...
Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...