Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Eurogroup προς Ελλάδα: Πάτε καλά συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Eurogroup προς Ελλάδα: Πάτε καλά συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

 

Κάλεσαν, πάντως, τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για την έγκριση και της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Μετά το τέλος του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, μίλησε για τις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2014.

Από την άλλη πλευρά διευκρίνισε ότι αυτές είναι μόνο προβλέψεις και πως για να επιβεβαιωθούν θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ενώ παρέπεμψε και στους ελέγχους που θα διεξάγει η Τρόικα τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα.

Αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Ο Ολι Ρεν τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο τονίζοντας ότι και αυτό εξετάζεται από την Τρόικα και θα διευθετηθεί ανάλογα με αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο, ενώ σημείωσε «πως είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε ότι «σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα» προσθέτοντας ότι συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη επιτυγχάνεται με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα στεφθεί με επιτυχία.

Ερωτηθείς ποιές είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ , αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζών είπε ότι 42 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί το 2012 και πως υπολείπονται 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα για εκταμίευση, εντός του Απριλίου.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς, ο Γ. Στουρνάρας, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Ειδικότερα, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έχει επικαιροποιηθεί, η οποία περιλαμβάνει τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και για τον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκτός από τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις και με προοπτική να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα.

Το Eurogroup καλωσόρισε ακόμη την εκταμίευση από τον EFSF της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου οικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Mαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των επίσης 2,8 δισ. ευρώ».

Φωτογραφία Eurokinissi        

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

 

(video) Ομιλίες – Φωτορεπορτάζ : 1ο Συνέδριο Θαλάσσιου Τουρισμού & Επαγγελματικής Αλιείας
(ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Θαλάσσιου Τουρισμού & Επαγγελματικής Αλιείας Περισσότερα από 600 άτομα, φίλοι της θάλασσας και της...

Το ka-business.gr προτείνει

Ρεύμα: νέα πτώση στις χρεώσεις τον Δεκέμβρη
Νέα πτώση στις χρεώσεις του ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές μετά τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβρη και οι οποίες κινούνται...
Time Out: Μοναδικές γιορτές στο ΗΥΑΤΤ REGENCY Θεσσαλονίκη
Το Hyatt Regency Thessaloniki υποδέχεται τις γιορτές με ένα σκηνικό μαγικό, γεμάτο πολυτέλεια, ζεστασιά και εορταστική διάθεση και καλωσορίζει τους επισκέπτες του με ένα...
ΕΝΠΕ: Νέο ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης και Ψηφιακή Μετάβαση οι προτεραιότητες των Περιφερειών της Ελλάδας
Την κεντρική εισήγηση στην έναρξη του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στη Ρόδο, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ρεύμα: νέα πτώση στις χρεώσεις τον Δεκέμβρη
Νέα πτώση στις χρεώσεις του ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές μετά τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβρη και οι οποίες κινούνται...
Βιωματικό Σεμινάριο Αυτοβελτίωσης: «Μαζί Δημιουργούμε Μια Νέα Ζωή»
Το Sold Out Κορυφαίο Βιωματικό Σεμινάριο Αυτοβελτίωσης «Μαζί Δημιουργούμε Μια Νέα Ζωή» συνδιοργάνωσαν ο Επιχειρηματίας Αλέξιος Βανδώρος με τη Σύμβουλο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Χριστίνα Τζελέπογλου . Συμμετείχαν πάνω...
Τράπεζα Πειραιώς: Το κοινωνικό πρόσωπο της καινοτομίας για τα ΑμεΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση,  ένα διευρυμένο καινοτόμο πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών ειδικά σχεδιασμένων για την περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας και την...