Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Εσωτερικό δημοψήφισμα και συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο πρότεινε ο Τσίπρας

Εσωτερικό δημοψήφισμα και συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο πρότεινε ο Τσίπρας

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε πάνω στα στρατηγικά διλήμματα που θέτει η νέα περίοδος, στην οποία έχουμε μπει, με τρόπο συντεταγμένο, συντροφικό και ουσιαστικό, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος σε αυτή τη συζήτηση και όχι κλείνοντας αυτή τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες» ανέφερε, τονίζοντας:

«Όπως η κοινωνία, έτσι και τα μέλη του κόμματός μας βρίσκονται σε συνθήκες κρίσιμων επιλογών, σε συνθήκες που έχουν ανάγκη τον γόνιμο διάλογο και όχι μια αντιπαράθεση με κραυγές και με αλληλοκατηγορίες».

«Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική, πολλές φορές δεν μπορείς να τα έχει όλα. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή» ήταν η δήλωση του Αλ.Τσίπρα που καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ειδικά για το συνέδριο, ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι σε αυτό «πρέπει να λήξουμε το σύνολο της ατζέντας και να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα στρατηγικά ερωτήματα που τίθενται. Να συζητήσουμε για την Αριστερά στην κυβέρνηση στην υπαρκτή Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, για την τακτική μας μπροστά στις συνθήκες που δημιουργεί η νέα συμφωνία, για τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την ΚΕ να αποφασίσει κατά τη σημερινή συνεδρίασή της το χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο του οποίοι οι οργανώσεις και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «θα συζητήσουν και θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις στους κεντρικούς άξονες, στα κρίσιμα ερωτήματα αυτής της συζήτησης».

«Είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις» συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε και σε «υπαρκτά ρήγματα στρατηγικής που προϋπήρχαν», αλλά διευρύνθηκαν και εκφράστηκαν μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλ.Τσίπρας αναγνώρισε, όπως είπε, ότι πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τη στρατηγική του κόμματος και οι οποίοι θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου και πως υπάρχει άμεσα και βραχυπρόθεσμα εναλλακτικό σχέδιο, ρεαλιστικό και βιώσιμο, μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας με τους εταίρους.

Στο σημείο αυτό, ο Αλ.Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας τηδιεξαγωγή και εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή,ώστε να κριθεί άμεσα η άποψη όσων θεωρούν ότι «το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας, ακριβώς για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση, άποψη η οποία προϋποθέτει την εκτίμηση ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία στις 13 Ιουλίου, και ότι η προοπτική και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας θα ήταν ασφαλέστερη και καλύτερη το επόμενο διάστημα».

Βέλη προς την Πλατφόρμα

Ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών πρέπει να γίνουν σεβαστές απ’ όλους και έστειλε για άλλη μία φορά μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές που καταψήφισαν τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου και πρωτοφανούς δυϊσμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». 

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων στο Κοινοβούλιο προκειμένου να συνεχίζεται αυτός ο δυϊσμός και την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΚΟ να αναλαμβάνει να μοιραστεί αυτή η ευθύνη και ένα άλλο μέρος να δηλώνει ότι αυτή η ευθύνη οδηγεί στην καταστροφή του λαού και της χώρας, αλλά ταυτόχρονα -και αυτό είναι ο παραλογισμός και ο σουρεαλισμός- να υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι πρέπει όλοι να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη που αφορά την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνοντας την πρόταση για έκτακτο συνέδριο, και συνεχίζοντας «ενωμένοι πραγματικά» σε αυτό τον «δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

«Δεν είχαμε εντολή επιστροφής στη δραχμή»

«Το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε ναι’ στη δραχμή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρους» επανέλαβε ο Αλ.Τσίπρας. 

«Στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της εντολής, του λαού και της οικονομίας, έθεσε το ζήτημα του χρέους, έκανε το δημοψήφισμα, άφησε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει, έκανε στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, ανέδειξε διεθνώς το ελληνικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό. Διαπραγματεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή» διεμήνυσε εντός και εκτός κόμματος.

«Επιλέξαμε το δρόμο του δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Όποιος πιστεύει το αντίθετο να βγει να το πει ανοιχτά» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας ο Αλ.Τσίπρας τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ «χωρίς τη στήριξη φίλιων δυνάμεων» και χωρίς στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα οδηγούσε σε βαθιά υποτίμηση του νομίσματος, σκληρή λιτότητα για τον λαό και εν τέλει προσφυγή εκ νέου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη του νομίσματος. Κατά τον πρωθυπουργό, όποιος δεν αναγνωρίζει αυτά τα δεδομένα«είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια».

«Το ερώτημα είναι εάν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες» συνέχισε, δηλώνοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο τον λαό. Είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε το βάρος της συμφωνίας για να απεγκλωβίσουμε τη χώρα».

Επανέλαβε, επίσης, ότι αισθάνεται υπερήφανος για το εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας, καθώςόπως ανέφερε, παρά την ασφυκτική χρηματοδοτική πίεση έγιναν μια σειρά παρεμβάσεις «που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια άλλη λογική, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παλέψει για την ανατροπή μιας πορείας 40 ετών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». 

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά νομοσχεδίων (100 δόσεις, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, επαναλειτουργία της ΕΡΤ) με τα οποία «αρχίσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Οργανωμένα ταξίδια
Οργανωμένο ταξίδι είναι κάθε ταξίδι, το οποίο προσφέρεται από τουριστικά γραφεία -που λειτουργούν νόμιμα (δηλαδή με σήμα του Ε.Ο.Τ.) και υπερβαίνει τις 24 ώρες ή...
Εργασία: Νέα Πρόσκληση σε Δήμους-ΔΕΥΑ-Περιφέρειες, ύψους 95 εκατομμυρίων
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εξέδωσε Πρόσκληση προς τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της Χώρας, για την...
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Μέσω του gov.gr οι εγγραφές στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α για τον τουρισμό και τη φιλοξενία
Μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας υποβάλλονται οι αιτήσεις εγγραφής για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών, κατά το σχολικό έτος 2022 2023, στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Οργανωμένα ταξίδια
Οργανωμένο ταξίδι είναι κάθε ταξίδι, το οποίο προσφέρεται από τουριστικά γραφεία -που λειτουργούν νόμιμα (δηλαδή με σήμα του Ε.Ο.Τ.) και υπερβαίνει τις 24 ώρες ή...
Εργασία: Νέα Πρόσκληση σε Δήμους-ΔΕΥΑ-Περιφέρειες, ύψους 95 εκατομμυρίων
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εξέδωσε Πρόσκληση προς τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της Χώρας, για την...
Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Μέσω του gov.gr οι εγγραφές στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας Δ.ΥΠ.Α για τον τουρισμό και τη φιλοξενία
Μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας υποβάλλονται οι αιτήσεις εγγραφής για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών, κατά το σχολικό έτος 2022 2023, στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές...