Έως 30% κάτω τα επιδόματα στο Δημόσιο

 

Oι διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα και αναμένεται εντός των ημερών ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούσης να ανακοινώσει τις βασικές αρχές του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο, στο οποίο θα υπαχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Από τα 53 επιδόματα που υπάρχουν διάσπαρτα στο Δημόσιο, άλλα θα ενσωματωθούν, και άλλα θα καταργηθούν (διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται σε περίπου 160.000 υπαλλήλους), ενώ διατηρούνται το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών (στο οποίο θα ενταχθεί και το ανθυγιεινό) και το επίδομα θέσης. Το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 76 έως 130 ευρώ θα λαμβάνουν πλέον, κατόπιν αξιολόγησης, μόνον όσοι εργαζόμενοι έχουν πετύχει τους στόχους παραγωγικότητας.

Στο μεταξύ, δραστικές περικοπές στις αμοιβές, που θα φθάνουν ώς και 25%, αναμένεται να επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο και στα ειδικά μισθολόγια στα οποία υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί ανώτατο όριο στις αποδοχές των υψηλόβαθμων υπαλλήλων τα 5.865 ευρώ, που είναι η αμοιβή του γενικού γραμματέα υπουργείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο μισθός, για παράδειγμα, του προέδρου του Αρείου Πάγου, που σήμερα είναι 8.436 ευρώ, θα εξομοιωθεί με τον μισθό του γενικού γραμματέα. Σήμερα, με βάση τη μελέτη του υπουργείου, 32 επιδόματα λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, 30 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το υψηλότερο επίδομα λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου (περίπου 2.000 ευρώ), ενώ οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται έως 1.639 ευρώ και μόλις το 10% λαμβάνει αποδοχές πάνω από τις 2.418 ευρώ.

Kατά τον υπουργό Εσωτερικών, ο στόχος της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης θα επιτευχθεί με την αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων ώς το 2015.

Πηγή: Kαθημερινή