Χαλκιδική: Σε τελικό στάδιο η μελέτη έναρξης χρυσορυχείων στην περιοχή

 

Η ελληνική θυγατρική της European Goldfields, η “Ελληνικός Χρυσός”, λειτουργεί αυτή τη στιγμή μεταλλεία αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και θέλει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στην ίδια περιοχή, επένδυση που θεωρείται κρίσιμη για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρίας.

Η δημόσια διαβούλευση για την μελέτη ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να δώσει την έγκρισή της, λόγω των αντιδράσεων των  κατοίκων της περιοχής  για το έργο.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι το έργο δεν θα επιβαρύνει τους υδάτινους πόρους στην περιοχή,  όπως ενημέρωσε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ.

“Είναι (η άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) σε τελικό στάδιο”, είπε η Καραβασίλη σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters. “Είναι θέμα ημερών να έρθει στα χέρια της υπουργού”.

Η Καραβασίλη δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θέλει να συναντηθεί με τους κατοίκους της περιοχής για να τους ενημερώσει για το έργο. Η ειδική γραμματέας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την εταιρία να προσφέρει επιπλέον οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία πριν δώσει την τελική έγκριση.

“Συζητούνται και άλλες δεσμεύσεις του επενδυτή, τις οποίες θα ανακοινώσει η υπουργός και θα κατοχυρωθούν και θεσμικά”, δήλωσε η Καραβασίλη.

Πολλοί κάτοικοι στην περιοχή αντιτίθενται στο έργο, καθώς ανησυχούν ότι θα καταστρέψει το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει τις συνθήκες ζωής στην περιοχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να απορρίψει την μελέτη.

Η European Goldfields έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσει την μεγαλύτερη περιβαλλοντική μελέτη που έχει ποτέ γίνει στην Ελλάδα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με έγκριση από την πλευρά του νομαρχιακού συμβουλίου. Η εταιρία είναι αισιόδοξη ότι το ΥΠΕΚΑ θα εγκρίνει σύντομα την μελέτη.

 

Newscode.gr