Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι σκέψεις για τα σχολεία

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι σκέψεις για τα σχολεία

Αν και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά, εντούτοις οι ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα με βάση αρκετές παραμέτρους και όχι μόνο αριθμητικές.

«Οι έλεγχοι την περασμένη εβδομάδα εντάθηκαν για τους εκδρομείς και άρα αυξήθηκαν και τα θετικά κρούσματα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση της αυξητικής στάσης. Περιμένουμε το φθινόπωρο όταν θα κρυώσει ο καιρός, εκεί θα είναι το επόμενο κρας τεστ για να δούμε αν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Νομίζω ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση, η επιδημία είναι σταθεροποιημένη, θα μπορούσε να ξεκινήσουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει μια δέσμη μέτρων ώστε πέρα από τη χρήση μάσκας θα βοηθήσουν σημαντικά και άλλα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Τσάκρης.

Πρώτο δύσκολο στοίχημα για το φθινόπωρο είναι το

με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να δηλώνει στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι πιθανότατα αύριο, Τρίτη, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διεξάγει η ΚΕΔΕ για την χορήγηση δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Όπως είπε «πρόκειται για για υφασμάτινες μάσκες επαναχρησιμοποιούμενες. Ο διαγωνισμός γίνεται με μειοδοτικό τρόπο. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή μας να δώσουμε τα χρήματα στην ΚΕΔΕ».

«Χωρίς μάσκα τη βάψαμε» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά θα μετατεθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7/9, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Τρίτη από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της λειτουργίας των σχολείων σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, έχει απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας, λόγω κόστους (εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος 10 εκατ. ευρώ) αλλά και λόγω του προβλήματος που θα δημιουργούσε σε πολλούς εργαζόμενους γονείς. Ετσι, ενώ προτάσσεται η δημιουργία επαρκών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών μέσα στην αίθουσα, δεν αποδεικνύεται επιστημονικά ότι θα προσφέρει κάποιο όφελος η δημιουργία περισσότερων τμημάτων. Το αντίθετο μάλιστα, τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι όσο περισσότερες εν δυνάμει εστίες δημιουργούμε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Παράλληλα η ΕΛΑΣ αποφάσισε τον διπλασιασμό των ελέγχων για να εντοπίζει όσους τυχόν σπάνε την καραντίνα υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση παράβασης όχι μόνο το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, αλλά ο παραβάτης μπορεί να έρθει αντιμέτωπος και με ποινικές ευθύνες, μέχρι και με φυλάκιση τριών ετών.

Μέχρι στιγμής σε καραντίνα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 9.600 άνθρωποι (κρούσματα και οι επαφές τους), οι οποίοι έχουν δηλώσει στην ΕΛΑΣ τη διεύθυνση της κατοικίας τους προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχός τους.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Το άνοιγμα των σχολείων και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ στις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές θα καθορίσουν και τι μέλλει γενέσθαι με τους χώρους εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης το υπόλοιπο φθινόπωρο.

«Αν παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων, τότε θα συστήσουμε την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σε χώρους εστίασης και διασκέδασης και πάλι σε τοπικό επίπεδο. Δεν πρόκειται να πάμε σε οριζόντιο lockdown, όπως αυτό του πρώτου κύματος της επιδημίας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ.

και διευκρινίζει ότι ένα «γενικευμένο lockdown στην εστίαση και γενικότερα στα εμπορικά καταστήματα θα αποφασιζόταν μόνο εάν ήταν ο έσχατος τρόπος για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Θα κλείναμε πρώτα όλα τα άλλα για να προστατεύσουμε τα σχολεία και να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια».

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Το επιδημιολογικό φορτίο του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου θα κρίνει τι θα γίνει με τη χρήση της μάσκας. «Υπάρχει μια ισχυρή σύσταση, επί του παρόντος για τη χρήση της μάσκας, όπου επικρατεί συνωστισμός, ακόμα και όταν πρόκειται για ανοιχτούς χώρους, και όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», υπενθυμίζει το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξυπηρέτηση κοινού, χώρους λατρείας, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια, ανελκυστήρες και κάθε άλλο εσωτερικό χώρο.

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά -«Αθάνατη» φώναζε το πλήθος
Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά. Λίγο πριν από τις 2 μ.μ. μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της... Την ώρα της μεταφοράς του φερέτρου...
Άγιος Δημήτριος: Τον Πολιούχο της γιόρτασε σήμερα η Θεσσαλονίκη
Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συν έρευσε  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για για να  προσκύνηση την εικόνα και τα λείψανα του. Περιμετρικά του...
Έρευνα: 7 στους 10 εργαζόμενους από το εξωτερικό παραδέχονται ότι στην Ελλάδα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τη χώρα τους
Σύμφωνα με την 14η ετήσια παγκόσμια έρευνα HSBC Expat Explorer, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από άνθρωποι που ζουν και εργάζονται μακριά από την...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά -«Αθάνατη» φώναζε το πλήθος
Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά. Λίγο πριν από τις 2 μ.μ. μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της... Την ώρα της μεταφοράς του φερέτρου...
62o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4-14/11/2021
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως...
Θέατρο: «Τζεμ»
Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει για 3 μόνο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη,  το έργο της Ελέιν Μέρφυ «Τζεμ» στο Θέατρο Αμαλία, τη Δευτέρα 1η,...