Αρχική ΥΓΕΙΑ Κορωνοϊος: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για την άρση των μέτρων από 1η...

Κορωνοϊος: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για την άρση των μέτρων από 1η Μαΐου – Ποια μέτρα καταργούνται

Τα επιδημιολογικά στοιχεία ενόψει της άρσης των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού από την 1η Μαΐου, θα τεθούν επί τάπητος σήμερα Πέμπτη 28/4 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Στην ατζέντα της θεματολογίας περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση της χώρας μας στην “επόμενη μέρα” της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά την κατάργηση σχεδόν όλων των περιορισμών.

 

Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και με ελεύθερη πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους -οι οποίοι θα λειτουργούν μάλιστα στο 100% της χωρητικότητάς τους- βάζει το «πόδι» του ο μήνας Μάιος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Έτσι, από την Κυριακή 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί, ενώ οι επιστήμονες πραγματοποιούν σήμερα τηλεδιάσκεψη, με σκοπό τον καθορισμό όλων των επί μέρους θεμάτων για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, χωρίς τον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας, ή την πιθανότητα επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας.

 

Ποια μέτρα καταργούνται από την 1η Μαΐου

Τα μέτρα που αίρονται από την 1/5/22, είναι:

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.

Θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ από την επόμενη μέρα, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους.

 

Τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν στα σχολεία από την 3η Μαΐου

Σε self test θα υποβάλλονται με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά το Πάσχα, μόνο οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε πρόσφατα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ όλα τα μέτρα ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Όταν δηλαδή ένα παιδί είναι θετικό θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να είναι γενικότερα ευαισθητοποιημένοι και να παρατηρούν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα στα παιδιά τους, όχι μόνο για τον κορονοϊό. Αυτήν την εποχή, όπως λένε, εντοπίζεται έξαρση λοιμώξεων του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος, αλλά και η «απειλή» της αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδας.

Συμβουλεύουν λοιπόν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι όταν εμφανίζουν συμπτώματα και παράλληλα να ζητούν τη συμβουλή παιδιάτρου, όταν τα συμπτώματα επιμένουν.

Το ka-business.gr προτείνει

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Party Νεολαίας – Ραλλιώ Λεπίδου – Γιώργος Αξάς – Cosmoradio 95,1 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Εσείς ΝΕΟΙ.... Ήρθε η ώρα να πάρετε τη σκυτάλη στα χέρια σας και να γίνετε οι πρωταγωνιστές στην Περιφέρεια που ζήτε. Να έχετε τον πρώτο...
SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...