Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται ενημέρωση με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της γρίπης.
Συνήθως η γρίπη εμφανίζεται στη χώρα από τον Οκτώβριο και παρουσιάζει σταδιακή διακύμανση έως τον Μάρτιο, με αποκορύφωμα συνήθως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, φέτος έκανε την εμφάνισή της πολύ νωρίτερα.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι “η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο. Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού σχεδόν επί δύο έτη.»
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες γιατί ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει καθόλου ανοσία μιας και δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και άρα είναι πιο ευάλωτο στο να κολλήσει.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.
Την ίδια ώρα ψυχραιμία και όχι πανικό, συνιστά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την ασυνήθιστα αυξημένη για την εποχή διασπορά της γρίπης. «Δεν χρειάζεται πανικός για τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται φέτος πολύ νωρίτερα, άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν» σημείωσε.
Πρόσθεσε πως η γρίπη είναι ένας ιός που γνωρίζουν καλά οι επιστήμονες και ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν. Η κ. Παγώνη κάλεσε τους πολίτες να εμβολιστούν για την γρίπη, καθώς όπως είπε φέτος ακόμη περισσότεροι δεν φορούν μάσκα και άρα είναι πιθανότερο να μολυνθούν. Πρέπει ηλικιωμένοι και ευάλωτοι πολίτες να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν, είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΔΥ
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή επισημαίνεται το φαινόμενο της αύξησης κρουσμάτων γρίπης και συνιστάται η λήψη μέτρων προστασίας, ενώ επισημαίνεται ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος.
»Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
»Με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.
»Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.»