Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις Κωνσταντίνος Ζέρβας: Συνέντευξη στο ka-business για τους «Αγρότες στην πόλη»

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Συνέντευξη στο ka-business για τους «Αγρότες στην πόλη»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν  ο εμπνευστής του Αστικού Αμπελώνα της Θεσσαλονίκης. Συνέντευξή του στο περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Ιούνιος 22, έντυπη έκδοση του kabusiness.gr και τη Ραλλιώ Λεπίδου

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, από το βήμα του 16ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το ka-business.gr

 

 «Αγρότες μέσα στην πόλη» Η Θεσσαλονίκη έχει τις υποδομές για να μπορέσει ο δημότης να  ασχοληθεί με τον αγροδιατροφικό κλάδο;

 

Έχει τους ανθρώπους με μεράκι, όραμα και σχέδιο για να το πετύχει. Κάθε επιτυχημένο παράδειγμα δίνει ώθηση στο επόμενο. Στη Θεσσαλονίκη ήδη έχουμε δημοτικό αμπελώνα, οπωρώνα και αστικούς λαχανόκηπους που τους φροντίζουν οι ίδιες οι γειτονιές.

Κάνουμε το ίδιο σε σχολεία, με μικρούς κήπους λαχανικών – εκεί μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και Δήμος φροντίζουμε να διατηρούνται και να δίνουν καρπούς.

Σε άλλο χώρο εντός του αστικού ιστού, περίπου 20 καλλιεργητές έχουν δημιουργήσει μικρά παρτέρια, όπου κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούν τους κήπους. Τον χώρο διαχειρίζεται η γειτονιά αφού το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας δεν ήταν μόνο η δυνατότητα καλλιέργειας και διασφάλισης τροφίμων σε πολίτες, αλλά η ενδυνάμωση της γειτονιάς και η ανάδειξη ενός χώρου πρασίνου που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη λόγω της πυκνής δόμησης της.

 

Εσείς ξεκινήσατε τον δημοτικό αμπελώνα πριν χρόνια ως αντιδήμαρχος περιβάλλοντος.  Σήμερα, τι εικόνα παρουσιάζει αυτή η δράση;

 

Μια ωραία ιδέα που γίνεται πράξη και αντέχει στο χρόνο είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Ο αστικός αμπελώνας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ήμουν αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος. Κάτι αντίστοιχο γίνεται σε πόλεις όπως το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φραντσίσκο. Βρήκαμε ανθρώπους που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, το κτήμα Γεροβασιλείου, και προσωπικά τον φίλο Βαγγέλη Γεροβασιλείου, το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ, και σήμερα βρισκόμαστε εδώ, εννιά  χρόνια μετά, να κάνουμε γενναίο τρύγο και λίγο αργότερα να απολαύσουμε το κρασί.

Σε μια έκταση περίπου δύο στρεμμάτων, έχουν τοποθετηθεί περίπου 480 φυτά από οινοποιήσιμες ποικιλίες και λευκές και κόκκινες. Εκεί, πριν τον αμπελώνα είχαμε μια ανοιχτή πληγή καθώς φιλοξενούνταν το παλιό μηχανουργείο και το τμήμα των ασφαλτικών του κεντρικού δήμου – σήμερα με την υιοθέτηση αυτής της καλής πρακτικής η γειτονιά έχει αλλάξει πρόσωπο.

 

Έχετε δηλαδή σοδειά και που απευθύνονται τα προϊόντα;

 

Πέρυσι τον Αύγουστο συλλέχθηκαν 16 κιβώτια ρομπόλα από εννέα πρόπερσι και 26 κιβώτια μαλαγουζιά από 14 πρόπερσι. Τα λευκά σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου, για να παραχθεί η «Γοργόνα», το κρασί του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο ακολουθεί ο τρύγος και των ερυθρών ποικιλιών.

Το κρασί της Θεσσαλονίκης, η δική μας «Γοργόνα», εμφιαλώνεται και μέρος της παραγωγής αυτής διατίθεται ως δώρο σε επίσημους επισκέπτες.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή “αγρότης μέσα στην πόλη” ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα που στηρίζει η αντίδραση των δημοτών?  

 

Ο Δήμος αναγνωρίζοντας τέτοιες πρωτοβουλίες και θέλοντας να συνεργαστεί και να ενδυναμώσει την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, κατάφερε να είναι μέρος εταιρικού σχήματος στο Horizon2020, με τίτλο Food Trails. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων εντός του αστικού ιστού με έμφαση τις σχολικές αυλές, με στόχο την αλλαγή διατροφικών συνηθειών στην παιδική ηλικία, την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών πάνω στο φρούτο και το λαχανικό και την καλλιέργεια της πρώτης ύλης.

Όλα αυτά τα δεδομένα ήταν μέρος του φακέλου μας προς την Unesco και οδήγησαν στο να ενταχθεί η πόλη μας στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων στον τομέα της Γαστρονομίας, δίνοντας νέα ώθηση όχι μόνο στον τουρισμό και στην εστίαση αλλά σε μια σειρά άλλων «πρωτογενών» δραστηριοτήτων.

 

Ομιλία Κωνσταντίνου Ζέρβα στις εργασίες του 16ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το Ka-business.gr με θέμα τις προοπτικές του αγροδιατροφικού κλάδου.

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Δυτική Λέσβος: Συνέντευξη Δημάρχου στο ΚΑ –Γιατί πρέπει να επισκεφτούμε το νησί
Συνέντευξη του κ. Ταξιάρχη Βέρρου, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ"  Ιουνίου 22 και στην Ραλλιώ Λεπίδου  ...
ΛΕΣΒΟΣ: Ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός
Άρθρο του Ευστράτιου Κυτέλη, Δήμαρχος Μυτιλήνης στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Ιουνίου 22. «Βυθισμένο μέσα στο πράσινο, είναι το νησί...
Γρηγόρης Τάσιος: “Να σκεφτούμε παγκόσμια και να δράσουμε τοπικά!”
Άρθρο στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Ιουνίου 22, του Γρηγόρη Τάσιου,  Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων  (ΠΟΞ) – Τουριστικού Οργανισμού...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δυτική Λέσβος: Συνέντευξη Δημάρχου στο ΚΑ –Γιατί πρέπει να επισκεφτούμε το νησί
Συνέντευξη του κ. Ταξιάρχη Βέρρου, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ"  Ιουνίου 22 και στην Ραλλιώ Λεπίδου  ...
ΛΕΣΒΟΣ: Ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός
Άρθρο του Ευστράτιου Κυτέλη, Δήμαρχος Μυτιλήνης στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Ιουνίου 22. «Βυθισμένο μέσα στο πράσινο, είναι το νησί...
Γρηγόρης Τάσιος: “Να σκεφτούμε παγκόσμια και να δράσουμε τοπικά!”
Άρθρο στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Ιουνίου 22, του Γρηγόρη Τάσιου,  Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων  (ΠΟΞ) – Τουριστικού Οργανισμού...