Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Η πλατφόρμα που μας κάνει δωρητές αίματος και σώζει ζωές… online

Η πλατφόρμα που μας κάνει δωρητές αίματος και σώζει ζωές… online

 

Οι ανάγκες για αίμα στην Ελλάδα ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 550.000 μονάδες αίματος. Από αυτές ως χώρα καλύπτουμε εθελοντικά λιγότερο από 50%. Οι υπόλοιπες μονάδες συγκεντρώνονται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή ανθρώπους που δίνουν εκ μέρους κάποιου προκειμένου αυτός να μπορέσει να προχωρήσει την θεραπεία του. Σταθεροί εθελοντές αιμοδότες, αυτοί δηλαδή που δίνουν αίμα τουλάχιστον 2 φορές σε διάστημα 12 μηνών, είναι περίπου 2% του πληθυσμού.

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου μια ομάδα νέων ανθρώπων δημιούργησε μια καινοτομική πλατφόρμα που στην πορεία εξελίχθηκε σε Οργανισμό, μέσω της οποίας εδώ και ορισμένα χρόνια προχωρούν σε συντονισμένες εκκλήσεις και δράσεις ενημέρωσης για δωρεά αίματος.

 

Ο λόγος για το bloode.org μία ηλεκτρονική υπηρεσία με στόχο την κάλυψη της ανάγκης για αίμα  στοχεύοντας στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

 

Όπως αναφέρει στο www.kabusiness.gr o Αλέξανδρος  Σωτηρόπουλος, Co-founder & Operations Manager της πλατφόρμας bloode η ιδέα προέκυψε το 2012 από την Ναταλία Κρίτσαλη και την Ναταλία Μπουγαδέλη όταν οι δυο τους ήταν ακόμα στο λύκειο. «Τότε, ψάχνοντας να βρουν αιμοδότες για την γιαγιά της μιας εκ των δύο τα κορίτσια συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα και είχαν και την πρώτη ιδέα λύσης του. Από τότε φυσικά η ιδέα αυτή έχει αλλάξει αρκετά για να δημιουργηθεί αυτό που σήμερα είναι το Blood-e καθώς ουσιαστικά η δημιουργία του οργανισμού ήρθε 3 χρόνια μετά την αρχική σκέψη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Στόχος της ομάδας του Blood- e είναι η αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών, η κάλυψη της ανάγκης για αίμα και η ενημέρωση και προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Έτσι, γρήγορα ξεκίνησε η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, η δημιουργία της ιστοσελίδας και η δημοσίευση και ικανοποίηση ενεργών εκκλήσεων για αίμα. Στην συνέχεια, η ομάδα επεκτάθηκε στις ενημερωτικές εκδηλώσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ακολουθεί και ο σχεδιασμός της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

 

Με πρόχειρους υπολογισμούς μέσω του Blood-e, όπως αποδεικνύεται και στην ιστοσελίδα της εν λόγω πλατφόρμας έχουν πραγματοποιηθεί 17 δράσεις, 130 εκκλήσεις για αίμα και αιμοπετάλια, έχουν σωθεί 2.100 ζωές ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένοι στην πλατφόρμα 4500 εθελοντές αιμοδότες. Με την εγγραφή ενός εθελοντή στο Blood- e γίνεται αυτομάτως  μέλος μιας ενεργούς διαδικτυακής κοινότητας, η οποία αποτελείται από εθελοντές, γιατρούς και συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας, που αποσκοπεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη για αίμα και να προωθήσει το αίσθημα του εθελοντισμού στις καθημερινές ενέργειες μας.

 

Για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία του Bloode, την δωρεά αίματος, τις δυσκολίες και τους στόχους της ομάδας μίλησε στο www.kabusiness.gr o Αλέξανδρος  Σωτηρόπουλος, Co-founder & Operations Manager.

 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την υλοποίηση της ιδέας σας;

 

Οι δυσκολίες είναι αρκετές αλλά είναι πράγματα για τα οποία πρέπει να είσαι έτοιμος ότι θα έρθουν. Η ουσία έγκειται στο να καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες στιγμές με ωριμότητα και ψυχραιμία. Όταν βρεθήκαμε πρώτη φορά με ανθρώπους από το σύστημα υγείας και ειδικά από τα τμήματα αιμοδοσίας αρκετοί μας κοιτούσαν με δυσπιστία. Αντίστοιχα μια πρόκληση ήταν να ξεπεράσουμε το μικρό φράγμα δυσπιστίας που μπορεί να υπάρχει κάποιες φορές απέναντι στις κοινωνικές επιχειρήσεις. Όμως ξέραμε καλά ότι αν αποδείξεις αυτό που λες με τα έργα σου ο κόσμος θα το αναγνωρίσει. Έτσι κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα προσπαθούμε να βρούμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε καλύτερα.

 

 

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα σας; 

 

Η πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί με διττό σκοπό. Αρχικά περιέχει όλη την πληροφορία που χρειάζεται κανείς σχετικά με την αιμοδοσία καθώς και ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις μας και τους τρόπους που μπορεί να δραστηριοποιηθεί κανείς στο χώρο αυτό. Εκτός όμως από εργαλείο κινητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών η πλατφόρμα εξυπηρετεί και την πρώτη διαδικτυακή κοινότητα ενεργών εθελοντών αιμοδοτών. Μέσα από το www.bloode.org μπορεί ο καθένας να απευθύνει μια άμεση έκκληση για φιάλες αίματος απευθυνόμενος σε μια βάση περισσότερων από 4000 ανθρώπων οι οποίοι μπορούν με ένα κλικ να δηλώσουν την διαθεσιμότητα τους για βοήθεια. Έτσι η διαδικασία εύρεσης αίματος γίνεται ταχύτερη, πιο εύκολη και πιο ασφαλής για όλους.

 

Ποιος ο ρόλος των εθελοντών και η συνεισφορά τους στην εκπλήρωση των στόχων σας; 

 

Όπως λέμε πάντα, το Blood-e δεν είναι απλά μια πλατφόρμα αλλά οι άνθρωποι πίσω από αυτήν. Όχι μόνο αυτοί που την δημιούργησαν και την συντηρούν αλλά αυτοί που την χρησιμοποιούν και της δίνουν νόημα. Οι εθελοντές που συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στην δράση μας είναι αυτοί που κινούν το Blood-e. Εμείς με τις αιμοδοσίες, τα ενημερωτικά προγράμματα και την πλατφόρμα δίνουμε απλά το μέσο στους ανθρώπους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους.

 

Μιλήστε μας λίγο για την ομάδα σας. Από πόσα άτομα αποτελείται; 

 

Η αρχική ομάδα αποτελούνταν από 3 φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φυσικά από το ξεκίνημα της ιδέας μέχρι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που συνέβαλαν στην εξέλιξή του οργανισμού με ιδιαίτερη σημασία σε όσους είχαν ρόλο μέντορα για τα πρώτα βήματα του Blood-e. Πλέον έχοντας αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες που εκτελούμε βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ψάχνουμε για νέους ανθρώπους που θα μεγαλώσουν την οικογένεια του Blood-e. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν 4 διαφορετικές ομάδες εθελοντών οι οποίοι επικεντρώνοντας την δουλειά τους σε συγκεκριμένα κομμάτια της λειτουργίας του οργανισμού θα μπορέσουν να επεκτείνουν την εμβέλεια και την ένταση των δράσεών μας. Σχεδόν ξαφνιαστήκαμε από το πλήθος ανθρώπων που μας έχει προσεγγίσει μέσω της αγγελίας που αναρτήσαμε στα social media. Στόχος μας είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 η ομάδα του Blood-e να έχει ξεπεράσει τα 15 άτομα.

 

 

Τι σας λένε οι χρήστες της πλατφόρμας; 

 

Τα λόγια που δεχόμαστε πολλές φορές από τους χρήστες της πλατφρόμας είναι μάλλον οι μεγαλύτερες διακρίσεις μας. Όταν δεχόμαστε μηνύματα μετά από την ικανοποίηση μιας έκκλησης είναι τιμητικό να διαβάζουμε τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε αλλά ξέρουμε την θέση στην οποία βρέθηκαν. Είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη η χαρά όταν στα μηνύματα των χρηστών της πλατφόρμας βρίσκουμε ανθρώπους που αποφάσισαν ότι θέλουν να δώσουν πίσω στην κοινότητα αυτό που πήραν βοηθώντας κι αυτοί με την σειρά τους. Πρόσφατα ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε και τα πρώτα μηνύματα ανθρώπων που θέλησαν να διοργανώσουν μια δική τους αιμοδοσία και βρήκαν στο Blood-e τον σύμμαχο που ήθελαν. Ελπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις να πληθύνουν στο μέλλον.

 

Μιλήστε μας λίγο για τις δράσεις σας.

 

Οι δράσεις μας ξεκινούν από τις αιμοδοσίες που διοργανώνουμε και φτάνουν όπου υπάρχει η ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας. Οι αιμοδοσίες μας έχουν το χαρακτηριστικό ότι γίνονται σε χώρους με εύκολη πρόσβαση και νεανικό χαρακτήρα όπως το Orange Grove και το AceIn. Στόχος μας είναι να συνδυάζουμε την αιμοδοσία με μια συνολική ευχάριστη εμπειρία, είτε αυτό αποτελεί μια παράλληλη δράση στον χώρο της εκδήλωσης είτε ένα ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων με δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι δεν θα πρέπει να βλέπουμε την αιμοδοσία σαν μια άχαρη διαδικασία αλλά σαν ένα δώρο ζωής προς την κοινωνία μας.

 

 

Έχετε συνεργασία με φορείς και με ποιούς; 

 

Εξ αρχής στόχος μας και κομμάτι του τρόπου λειτουργίας μας είναι να συνεργαζόμαστε με κάθε είδους οργανισμό και φορέα που θέλει να βοηθήσει στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού ζητήματος. Αυτό μας έχει οδηγήσει σε συνεργασίες τόσο με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και με εταιρίες που θέλουν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας, όπως η PwC Greece. Ταυτόχρονα μέσα στο οικοσύστημα των startup και των κοινωνικών επιχειρήσεων έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με αρκετούς οργανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη αιμοδοσία μας στο κτίριο του ΕΒΕΑ με την στήριξη σχεδόν όλων των incubators και accelerators του οικοσυστήματος. Μια από τις πιο σταθερές συνεργασίες μας είναι αυτή με το Χάρισε Ζωή, το Be My Hero και πρόσφατα με το Όραμα Ελπίδας για την συλλογή δειγμάτων μυελού των οστών στις εκδηλώσεις μας.

 

 

 

Η πλατφόρμα σας δουλεύει και για έκτακτες περιπτώσεις; 

 

Βασικός στόχος της πλατφόρμας εκτός από την ενημέρωση του κοινού είναι η ικανοποίηση έκτακτων εκκλήσεων. Μέχρι σήμερα έχουμε απαντήσει με επιτυχία σε περισσότερες από 130 τέτοιες εκκλήσεις οι οποίες αφορούσαν από 1 μέχρι και 188 μονάδες αίματος ανά ασθενή. Μετρώντας πλέον 4500 μέλη στην πλατφόρμα, μπορούμε να πιστεύουμε ότι πλησιάζει η μέρα που κανένας ασθενής δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για την εύρεση αίματος.

 

Σημειώνεται πως η ομάδα του Blood-e «μετρά» ήδη αρκετές βραβρύσεις και διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, στους διαγωνισμούς Social Impact Award, i-bank, και Squeeze καθώς και  στο Angelopoulos Clinton GIU Fellowship.

 

Πληροφορίες:

Facebook: https://web.facebook.com/Bloode.org/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCd0lSnrE_8QOZ2c1EVGfHFA

Site: www.bloode.org

Το ka-business.gr προτείνει

Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...
Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός -Τα νέα ονόματα που ακούγονται για υφυπουργοί
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητήσει με στελέχη που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος, και μόλις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανασχηματισμός: Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί – Ποια είναι τα 4 νέα πρόσωπα
Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης Υφυπουργός: Γιώργος...
Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...