Πρόκειται για ποσά αρκετά πιο πάνω σε σύγκριση με το 2017, οπότε επενδύθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην έκθεση του Foundation με τίτλο «Start ups in Greece 2018».
Και όπως τονίζεται από τους ανθρώπους του χώρου, η εμφανής αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια στις νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτελεί θετικό βήμα για την ενίσχυση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος στην Ελλάδα.
Ποιες ξεχώρισαν
Αναλυτικά, το 2018 οι νεοφυείς που ξεχώρισαν ως προς τη χρηματοδότησή τους, ήταν οι παρακάτω:
- Workable με 43,83 εκατ. ευρώ
- Softomotive με 21,75 εκατ. ευρώ
- Viva Wallet με 15 εκατ. ευρώ
- Βlueground με 10,44 εκατ. ευρώ
- Ηellas Direct με 7 εκατ. ευρώ
- Pollfish με 5,48 εκατ. ευρώ
- Bolena με 4,35
- Μetis με 4 εκατ. ευρώ
- Centaur Analytics με 2,5 εκατ. ευρώ
- Home Μade με 2 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με το προφίλ των εταιρειών που βρέθηκαν στη δεκάδα των περισσότερο χρηματοδοτούμενων, τονίζεται πως την πρώτη τους χρηματοδότηση την πήραν έπειτα από 5 χρόνια στην αγορά.
Περισσότεροι εργαζόμενοι
Επίσης σύμφωνα με την έκθεση ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε για τις πρώτες 10 νεοσύστατες επιχειρήσεις (101-250 εργαζόμενοι) που ξεχώρισαν για τη χρηματοδότηση που πήραν.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες διατηρούν γραφεία σε τρεις διαφορετικές χώρες κατά μέσο όρο και το 70% αυτών έχει υποκατάστημα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ποσοστό πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μιας και το 54% των ευρωπαϊκών νεοσύστατων επιχειρήσεων έχουν γραφεία στις ΗΠΑ.
Στόχος της διεθνοποίησης των νεοφυών επιχειρήσεων και ειδικά των ελληνικών είναι η επέκτασή τους σε μεγαλύτερες αγορές, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, η αύξηση των πιθανοτήτων για προσέλκυση διεθνούς χρηματοδότησης.
Socialinnov: Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων
Στο μεταξύ η Socialinnov, ο εκπαιδευτικός βραχίονας του Foundation, ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα Tech Talent Bootcamp για Front-End Development που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Microsoft Ελλάδας και της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και είναι διαμορφωμένο εξολοκλήρου στα ελληνικά.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι ανοικτές στο διάστημα από τις 8 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Οι συνολικά 90 συμμετέχοντες, που θα επιλεχθούν μέσω διαδικασίας αξιολόγησης των βασικών τους γνώσεων, θα πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις αγγλικών, βασικές γνώσεις HTML & CSS, Laptop.
Οι υποψήφιοι που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ βασικών τεχνικών γνώσεων, θα επιλεχθούν για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
naftemporiki.gr