Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα

Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να επιστρέψει στη νέα κανονικότητα, αίροντας τα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19.

Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία προστίθενται στην ομάδα των χωρών που αίρουν τα μέτρα ενώ όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Ελλάδα θα άρει όλα τα μέτρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ηδη προχθές οι ειδικοί εισηγήθηκαν περαιτέρω άρση με επιστροφή της όρθιας διασκέδασης, των σχολικών εκδρομών και αύξησης των φιλάθλων στα γήπεδα στο 50% της χωρητικότητας.

Από παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας άλλοτε, η Ευρώπη επιδιώκει να επιστρέψει όσο το δυνατόν εγγύτερα στους προ πανδημίας ρυθμούς ζωής, μια μετάβαση την οποία υποστηρίζουν από τη μία πλευρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και από την άλλη τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί η Όμικρον, έστω κι αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ορισμένες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Γερμανία: «Ημέρα Ελευθερίας» η 20ή Μαρτίου
Στη Γερμανία η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά έως τις 20 Μαρτίου, που ορίζεται πλέον ως «Ημέρα Ελευθερίας», όπως αποφάσισαν χθες ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια.

Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων. Αν ωστόσο συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών. Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνον εμβολιασμένοι και ιαθέντες. Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με τη σύσταση για FFP-2.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Κανόνας για πρόσβαση σε εμβολιασμένους/ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ της ίδιας ημέρας (Κανόνας 3G) θα εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου και στα καταστήματα εστίασης, ενώ τα νυχτερινά κλαμπ θα λειτουργούν μόνο με τον Κανόνα 2G+, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους με τις τρεις δόσεις ή ιαθέντες που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Αυστρία: Αίρονται από τις 5 Μαρτίου οι περισσότεροι περιορισμοί για τον κορωνοϊό
Από τις 20 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία, θα καταργηθούν όλα τα «εκτεταμένα» μέτρα προστασίας, όπως και η υποχρέωση τηλεργασίας, αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς καθώς και η τήρηση αποστάσεων.

Επιπλέον, για την είσοδο σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κανόνες για εμβολιασμένους/ιαθέντες και προσκόμιση αρνητικού τεστ. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει και για τα σχολεία.

Γαλλία: Πιθανή νέα χαλάρωση των περιορισμών στα μέσα Μαρτίου
H Γαλλία κινήθηκε ταχύτερα σε σύγκριση με τη Γερμανία στην άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων και πιθανώς από τα μέσα του επόμενου μήνα να προχωρήσει παραπέρα, χαλαρώνοντας την υποχρεωτικότητα αναφορικά με τις μάσκες και την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς μειώνονται τα κρούσματα.

«Αν η τάση συνεχιστεί, το κύμα αυτό [της πανδημίας] μπορεί να έχει λήξει σε περίπου δύο εβδομάδες και να επιστρέψουμε σε μια σχεδόν φυσιολογική κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν.

Η Ελβετία καταργεί σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα
Η επιστροφή στην κανονικότητα έφτασε και στην Ελβετία, καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι για άσκηση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

Έτσι, από σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μόνον η υποχρέωση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υγειονομικές υποδομές θα παραμείνει σε ισχύ, όπως και η υποχρεωτική παραμονή σε πενθήμερη καραντίνα για όσους διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έως τα τέλη Μαρτίου, για να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να προχωρά στα μέτρα που προανήγγειλε πριν από δύο εβδομάδες, όταν τερμάτισε την καραντίνα για όσους ήλθαν σε επαφή με κρούσμα και μετέτρεψε σε σύσταση την οδηγία για τηλεργασία.

Αυστρία: Στις 5 Μαρτίου αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί
Στην άρση της συντριπτικής πλειονότητας των περιοριστικών μέτρων ετοιμάζεται να προχωρήσει από τις 5 Μαρτίου η Αυστρία.

Ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου, όπου έως τώρα επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και ιαθέντες (Κανόνας 2G), θα επιτρέπεται η είσοδος και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ (Κανόνας 3G). Από τις 5 Μαρτίου θα καταργηθεί και αυτό το μέτρο, ενώ με τον Κανόνα 2G θα εξακολουθήσει να ρυθμίζεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους και χωρίς περιορισμό ωραρίου.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, καθώς έως τώρα έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγη: iefimerida.gr

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

Οικονομία: Μια «ανάσα» από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
Την Παρασκευή, το Reuters ανέφερε ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν να έχουν ήδη πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Όπως εξήγησε, το αποτέλεσμα των εκλογών...
Μελέτη EY-Eurelectric: Ηλεκτρικά οχήματα το 55% των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων μέχρι το 2030 – έξι προτεραιότητες
Ο ρυθμός υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε γρηγορότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Παγκοσμίως, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων διπλασιάστηκαν το 2021 και σημείωσαν άλμα της...
Τράπεζα Πειραιώς: Συμβολαιακή Τραπεζική για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα
Σε δυναμικό μοχλό αγροτικής ανάπτυξης της χώρας αναδεικνύεται η Συμβολαιακή Τραπεζική, καθώς προσαρμόζεται στις ανάγκες και αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων, που δραστηριοποιούνται...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

The Speakers: ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ 1.0
Κάθε συζήτηση άνω των δύο ανθρώπων είναι ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ. Είτε θέλεις να κάνεις μια παρουσίαση είτε να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου, τους συνεργάτες...
Οικονομία: Μια «ανάσα» από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
Την Παρασκευή, το Reuters ανέφερε ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν να έχουν ήδη πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Όπως εξήγησε, το αποτέλεσμα των εκλογών...
Μελέτη EY-Eurelectric: Ηλεκτρικά οχήματα το 55% των παγκόσμιων πωλήσεων οχημάτων μέχρι το 2030 – έξι προτεραιότητες
Ο ρυθμός υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε γρηγορότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Παγκοσμίως, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων διπλασιάστηκαν το 2021 και σημείωσαν άλμα της...