Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Enterprise Europe Network Award 2021: Η Ελληνική start-up εταιρεία Biomimetic ανάμεσα στους...

Enterprise Europe Network Award 2021: Η Ελληνική start-up εταιρεία Biomimetic ανάμεσα στους Φιναλίστ

Τι κοινό έχουν τα μπιφτέκια μανιταριού, τα τζιτζίκια, οι κατασκευαστές ινών κάνναβης και μια εταιρεία ανακύκλωσης ενδυμάτων; Αυτές είναι μερικές από τις πιο καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανακηρύχθηκαν φιναλίστ για το βραβείο Enterprise Europe Network Award 2021, το οποίο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και ΜΜΕ (EISMEA).

Ανάμεσά τους είναι και η ελληνική εταιρεία Biomimetic, η οποία, μέσα από πολυετή έρευνα στο Εργαστήριο Μικρο- και Νανοεπεξεργασίας Υπερήχων Λέιζερ του IESL, έχει γίνει ειδικός σε μια τεχνολογία που μιμείται τις δομές και τις λειτουργικότητες διαφόρων ειδών που απαντώνται στη φύση.

Οι φιναλίστ είναι νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από την κλωστοϋφαντουργία και τη βιομηχανία μόδας έως τη ρομποτική, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τον αγροδιατροφικό τομέα, την επεξεργασία λυμάτων, την ιατρική τεχνολογία αιχμής και την τεχνολογία λέιζερ,όπως η Biomimetic.

Το Βραβείο αναγνωρίζει και τιμά δημιουργικούς επιχειρηματίες, που χαρακτηρίζονται από ψηφιακές και βιώσιμες φιλοδοξίες και αξιοποιούν στο έπακρο τις ευκαιρίες της ενιαίας αγοράς, μέσω των υπηρεσιών και της υποστήριξης του δικτύου Enterprise Europe Network. Οι νικητές θα βραβευτούν σε τρεις κατηγορίες σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Στουτγκάρδη την 1η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου.

Το δίκτυο Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Βοηθά τις επιχειρήσεις να καινοτομούν και να αναπτύσσονται σε διεθνή κλίμακα και να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Συνδυάζοντας τη διεθνή επιχειρηματική εμπειρία με την τοπική γνώση, το δίκτυο Enterprise Europe Network βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν ταχύτερα μέσω εξατομικευμένης υποστήριξης, νέων εμπορικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Στους εννέα φετινούς φιναλίστ από επτά χώρες της ΕΕ περιλαμβάνονται οι εξής:

·        Η BeefyGreen, ολλανδική εταιρεία, που παράγει ένα υποκατάστατο κρέατος από μανιτάρια, χρησιμοποιώντας τους μίσχους των μανιταριών στρειδιών.

·        Η Ελληνική start-up επιχείρηση Biomimetic προσφέρει ειδική επεξεργασία με λέιζερ στο γυαλί, βιοεμπνευσμένη από τα φτερά ορισμένων εντόμων όπως τα τζιτζίκια. Το γυαλί που παράγεται έχει αντιανακλαστικές, αντιθαμβωτικές και υπερυδρόφιλες ιδιότητες. Πεδίο εφαρμογής της τεχνολογίας είναι οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ρολόγια ή φορητοί υπολογιστές, που καθίστανται καλύτερα ορατές στον χρήστη.

·        Η Comauκορυφαία εταιρεία στον τομέα του βιομηχανικού αυτοματισμού. Με έδρα την Ιταλία, ο οργανισμός συμβάλλει στην αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της ψηφιακής παραγωγής. Η γαλλική εταιρεία συμβούλων COBO4YOU συνεργάστηκε με την Comau για να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση λύσεων κομποτικής (νεολογισμός από τις λέξεις “συνεργασία” και “ρομποτική”) στην αυτοματοποιημένη βιομηχανία.

–        German-based Enviplan is an SME with experience in engineering, design and construction of drinking water processing, treatment, and wastewater purification, which applies micro-flotation technology to industrial and municipal wastewater treatment.

–        Η Enviplan με έδρα τη Γερμανία είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση με εμπειρία στη μηχανική, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας, διαχείρισης και καθαρισμού πόσιμου νερού και λυμάτων, η οποία εφαρμόζει την τεχνολογία μικροψεκασμού στην επεξεργασία βιομηχανικών και αστικών λυμάτων.

–        Η Nuvisanγαλλική φαρμακευτική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή και τον σχεδιασμό τοπικών φαρμάκων.

–        Με έδρα επίσης τη Γαλλία, η RBX Creations ειδικεύεται στη χρήση ινών κάνναβης για την κατασκευή διαφόρων υλικών, όπως βιοπλαστικά, χαρτί και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

–        Ερχόμενη από το Βέλγιο, η Resortecs είναι μια νεοσύστατη εταιρεία στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας, η οποία προσφέρει παγκόσμιες, κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, λύσεις που επιτρέπουν την ανακύκλωση των ρούχων – χάρη στην αυτόματη αποσυναρμολόγηση ενδυμάτων σε βιομηχανική κλίμακα.

–        Η ισπανική μικρομεσαία επιχείρηση Sant Aniol ειδικεύεται στην παραγωγή νερού ηφαιστειακής προέλευσης από το φυσικό πάρκο La Garrotxa, μια περιοχή της Χιρόνα.

–        Η UBT SRL (Umbria Bioengineering Technologies), είναι μια βιοϊατρική εταιρεία που αναπτύσσει και εμπορεύεται καινοτόμες συσκευές ιατρικής απεικόνισης, οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία μικροκυμάτων αιχμής αντί της επικίνδυνης ιονίζουσας ακτινοβολίας (ακτίνες Χ).

Τρεις από τους παραπάνω συμμετέχοντες θα τιμηθούν με τις κορυφαίες διακρίσεις στις ακόλουθες κατηγορίες:

‘Inspiring Client Journey’: Το καλύτερο παράδειγμα θετικών αποτελεσμάτων για τις ΜΜΕ που επωφελήθηκαν επιτυχώς από τις υπηρεσίες του Δικτύου για να φτάσουν στον επιθυμητό προορισμό τους. Ένα παράδειγμα  του Enterprise Europe Network ως “καλή πυξίδα ή δέκτης του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS)” στο ταξίδι των ΜΜΕ προς τη διεθνοποίηση και την ανάπτυξη.

“Stepping Ahead”: Το καλύτερο παράδειγμα θετικών αποτελεσμάτων με έμφαση στις νέες προτεραιότητες του Δικτύου: ψηφιοποίηση, βιωσιμότητα και καινοτομία για οραματικές ΜΜΕ που ξεκίνησαν με επιτυχία τη “μετάβαση” για να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες καινοτομίας του Δικτύου και να αναπτύξουν ένα νέο προϊόν, υπηρεσία ή τεχνολογία.

‘Recovery’: Το καλύτερο παράδειγμα αξιοσημείωτης προσαρμογής στην αλλαγή και ευελιξίας για ανάκαμψη.

Background:

Το δίκτυο Enterprise Europe Network δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως και συγκεντρώνει 3.000 εμπειρογνώμονες από περισσότερους από 600 οργανισμούς-μέλη, οι οποίοι φημίζονται για την άριστη υποστήριξή τους στις επιχειρήσεις. Οι οργανισμοί μέλη περιλαμβάνουν τεχνολογικά κέντρα, οργανισμούς υποστήριξης της καινοτομίας, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, οργανισμούς περιφερειακής ανάπτυξης ή εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια. Οι μεμονωμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν μέλη του δικτύου, αλλά μπορούν να απολαμβάνουν τις πολλές υπηρεσίες που προσφέρονται.

Εργασία: Ανοίγουν 4.800 θέσεις στο Δημόσιο με απολυτήριο λυκείου
Την πρόσληψη ατόμων, με απολυτήριο λυκείου, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων του δημοσίου για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα...

Το ka-business.gr προτείνει

νέες ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας: Μέσω MyHealth και gov.gr οι ιατρικές εξετάσεις και οι βεβαιώσεις νοσηλείας
Πρόσβαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας έχουν πλέον οι χρήστες του και της εφαρμογής MyHealth, καθώς από την Τρίτη ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση...
Σεισμός: Σε λίγη ώρα και άλλη Ελληνική βοήθεια φεύγει για Τουρκία – ξεπέρασε τους 9.500 νεκρούς – Ανακοινώθηκε ο θάνατος του τερματοφύλακα Εγιούπ Τουρκασλάν
Δεύτερη αποστολή από Ελλάδα: 35 άντρες του ΕΚΑΒ 3 γιατροί του ΕΚΑΒ και 1 σκύλος δια σώστης μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται στην Τουρκία...
Σεισμός Τουρκία & Συρία: Ξεπερνούν του 7.500 νεκρούς και 27.000 τραυματίες
Τις προηγούμενες ώρες, τα σωστικά συνεργεία -καταβάλλοντας μάχη με το χρόνο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες- ζητούσαν αγωνιωδώς ησυχία για να αφουγκραστούν κάθε σημάδι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τράπεζες: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει ενεργά την Οικονομία
Κατά τη διάρκεια του 2022, οι νέες χρηματοδοτήσεις (καθαρή πιστωτική επέκταση) προς τις επιχειρήσεις προσέγγισαν, για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τα €8,5 δισ.,...
Στέλιος Αγγελούδης: «Τα μεγάλα λόγια για τη Θεσσαλονίκη τα έχει βαρεθεί ο κόσμος»
«Τα μεγάλα λόγια για τη ¨Μητρόπολη των Βαλκανίων¨ και για τη ¨συμπρωτεύουσα¨ τα έχει βαρεθεί ο κόσμος. Η τοπική αυτοδιοίκηση, εάν πρέπει να εκπληρώσει...
Αυτές είναι οι τροφές που βοηθούν να μειωθεί η όρεξη μας
Η όρεξη, η πείνα και ο κορεσμός επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από νευρωνικά και ορμονικά σήματα που δίνει το σώμα μας, ενημερώνοντας τον εγκέφαλο...