Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Hi tech εισβολή: Νέα όπλα στη μάχη είσπραξης των δημοσίων εσόδων

Hi tech εισβολή: Νέα όπλα στη μάχη είσπραξης των δημοσίων εσόδων

Ο λόγος για το νέο σύστημα Eispraxis το οποίο θα διασταυρώνει τα στοιχεία των χρεών με κάθε διαθέσιμο αρχείο του δημοσίου από την περιουσιακή του κατάσταση, το Κτηματολόγιο και το ΓΕΜΗ έως αρχεία και πληροφορίες που τηρούνται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε απλώνοντας έτσι ένα «δίχτυ» πάνω από κάθε οφειλέτη.

Το νέο σύστημα, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί από τον ερχόμενο Απρίλιο σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αλλά υπό τις «επιπλοκές» της πανδημίας η πρεμιέρα του αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Η σχετική δέσμευση περιλαμβάνεται στη 13η αξιολόγηση των θεσμών, όπως άλλωστε και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-25. Όπως αναφέρεται στη «Βίβλο» «πρόκειται για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των δεδομένων που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, την προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού και την ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων μηχανικής μάθησης, ώστε να υποστηρίζονται οι διαδικασίες ελέγχου ως προς την είσπραξη οφειλών».

Το έργο συμπληρώνεται από παρεμβάσεις και εργαλεία που θα  επιτρέψουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες είσπραξης χρεών με τη χρήση όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί  περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

Από το ερχόμενο φθινόπωρο, κάθε οφειλή θα έχει το δικό της «φάκελο» ο οποίος απολύτως αυτόματα και ψηφιακά θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, βάζοντας στο κάδρο εκτός από τον βασικό οφειλέτη, συνυπόχρεους, εγγυητές, νόμιμους εκπροσώπους και συσχετιζόμενες επιχειρήσεις.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος περιλαμβάνονται:

Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.

Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.

Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των  ρυθμίσεων τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία στο τέλος του 2021 ξεπέρασε τα 111 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά 25 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ήδη ως ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 86,3 δισ. ευρώ.

Euro2Day.gr

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...
Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης
Η «νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit» αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ανάπτυξης υπερταχέων δικτύων. Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και...
Δικαίωμα στην επισκευή: νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές
Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ελαττώνουν τα σκουπίδια και ενισχύουν τον κλάδο των επισκευών, κάνοντάς τες ευκολότερες και πιο συμφέρουσες. Την Τρίτη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΜΕΒΓΑΛ: Αγάπης Έργα για την κοινωνία
Για περισσότερα από 74 χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ φροντίζει να φέρει στο τραπέζι μας προϊόντα που είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύουν την...
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Η ομάδα της Coffee Island, συνεχίζει, με αφοσίωση, να νοιάζεται για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ως αρωγός διαφόρων πρωτοβουλιών που ενισχύουν την...
Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...