Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Green Life Sani Eco Days από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 30 Αυγούστου

Sani Eco Days από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 30 Αυγούστου

 

 

Έτσι, στα πλαίσια του προγράμματος Sani Green(www.sanigreen.gr) το Sani Resort, που εχει λάβει πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις για τα καινοτόμα περιβαλλοντικά του προγράμματα, διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη σειρά εκδηλώσεων οικολογικού χαρακτήρα με τίτλο «Sani Eco Days»

Οι εκδηλώσεις

Οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα γύρω από τη Sani Marina. Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν να χρησιμοποιούν με εναλλακτικούς τρόπους ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, να μελετήσουν τα άστρα με τηλεσκόπιο, να κατασκευάσουν μάσκες σε σχήμα πουλιού -με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων της Ελληνικής Ορνιθολογικης Εταιρίας, να κάνουν δημιουργίες από πηλό αλλά και τραχανά, τσίπουρο και δικές τους κεραλοιφές και να έρθουν σε επαφή με τον αργαλειό και την υφαντική τέχνη στα ειδικά διαμορφωμένα workshops από ντόπιους τεχνίτες και παραγωγούς. Επιπλέον, θα έχουν τη ευκαιρία να περιηγηθούν στα μονοπάτια των υγροτόπων της Σάνης, να συμμετέχουν στο παιχνίδι “Follow Τhe Sani Green Path”  και να χορέψουν στο τέλος της βραδιάς παρέα με παραδοσιακά συγκροτήματα. Παράλληλα, μπορούν να αγοράσουν τοπικά προιόντα (μέλι, κρασί, κοσμήματα, γλυκά κουταλιού, φρούτα κ.α) από την υπαίθρια αγορά, αλλά και ιδιαίτερες δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών και να γευτούν έναν παραδοσιακό μπουφέ γεμάτο από μεζέδες.

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν την έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους Υγρότοπους της Σάνης, οι οποίοι φιλοξενούν πάνω από 220 είδη πουλιών – δράση που πραγματοποιείται κάτω από την ομπρέλλα του προγράμματος προστασίας που έχει το Sani Resort με την Ελληνική Ορνιθολόγική Εταιρεία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οικολογικές οργανώσεις με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.

 

 

 

 

Οι συμμετέχοντες

 

 

Οικογένεια ΧΛΙΑΠΑ – ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Spiritual drinking αλά ελληνικά

Το τσίπουρο είναι ένα τοπικό ελληνικό απόσταγμα από σταφύλια που ανάλογα με την περιοχή, διαφέρει στη γεύση και μοιάζει είτε με γκράπα είτε με ούζο αν έχει γλυκάνισο. Η οικογένεια Χλιάπα δημιουργεί εδώ και χρόνια τσίπουρο με βιολογική πρώτη ύλη, μεράκι και με το παλιό παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, χαρακτηριστικά που γεύεται κανείς με την πρώτη γουλιά. Συνοδεύεται συνήθως από αλμυρούς και θαλασσινούς μεζέδες.

ΜΕΛΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ”ΓΕΩΡΓΑΚΑ”

Μελισσοκομικά προϊόντα με παράδοση

Στην ορεινή Αρναία Χαλκιδικής η οικογένεια Γεωργάκα ακολουθώντας την παράδοση από το 1948 παράγει ποιοτικό μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα. Τα είδη μελιού για τα οποία φημίζεται είναι το πευκόμελο, ανθόμελο, ερείκη, καστανιά και σουσούρα και φυσικά την μουντοβίνα (απόσταγμα από μέλι, ένα μοναδικό προϊόν που παράγουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής της Αρναίας αφού προσφάτως αναγνωρίστηκε ως τοπικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ορεινής Χαλκιδικής).

 

ΕΥ-ΓΕΥΕΣΘΑΙ

Ευγενείς συνέργειες

 

Μια ομάδα δραστήριων νέων γυναικών από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής ίδρυσαν το 2006 συνεταιρισμό με την επωνυμία “Ευ γεύεσθαι” για να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους αναφορικά στη δημιουργία παραδοσιακών προϊόντων. Έτσι πέτυχαν να αναδείξουν τα προϊόντα του χωριού τους, φτιάχνοντας γλυκά του κουταλιού και σπιτικές μαρμελάδες, τραχανά και χυλοπίτες, πίτες, ποικιλίες τσαγιου, λικέρ και άλλα είδη με παραδοσιακό τρόπο και ντόπια υλικά.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΛΑΣ

Υγιεινή διατροφή

Φρέσκα λαχανικά, σιτηρά και πολλά άλλα ποιοτικά προϊόντα της γης διακινεί με συνέπεια και σεβασμό στον καταναλωτή η φάρμα του Κύρλα που αξιοποιεί στο έπακρο τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειάς τους στη Νέα Φώκαια -το μόνο χωριό της Χαλκιδικής με ποικιλία καλλιεργειών λόγω κλιματολογικών συνθηκών.

Το Sani Resort οργανώνει – Ιούλιο και Αύγουστο- περιηγήσεις στην φάρμα και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο την αγροτική ιστορία της Χαλκιδικής και να γευθούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατευθείαν από τους μπαξέδες.

 

ΛαδόΠΕΤΡΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Πολύτιμη κληρονομιά

Τρεις γενιές βιολογικής καλλιέργειας ελιάς σε ελαιόδεντρα μεγαλύτερα των 600 ετών, φιλοσοφία ζωής που συνεχίζει και σήμερα με επιτυχία η οικογένεια Βασιλάκη στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η διαφοροποίηση έγκειται στην ποιότητα των προϊόντων, η οποία προκύπτει από τον φυσικό τρόπο παραγωγής: με αρχαίο ελληνικό εργαλείο για την έκθλιψη της ελιάς και την παραγωγή λαδιού. Παραγωγοί χωρίς ενδιάμεσους, καλλιεργούν το πιο διάσημο ίσως ελληνικό προϊόν την ελιά, ακριβώς όπως και τότε.

Ο νομός Χαλκιδικής είναι ονομαστός για τις ελιές της (ειδικά για την πράσινη ελιά) και λέγεται ότι ο Αριστοτέλης ο οποίος καταγόταν από τα Στάγειρα Χαλκιδικής περιελάμβανε την ελιά καθημερινα στη καθ’όλα υγιεινή διατροφή του.

 

ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Το υφαντό είναι προϊόν ήσυχης μελέτης και υπομονής.

Ο αργαλειός ως οικιακό εργαλείο είναι μηχανή που χρησιμοποιούνταν για την ύφανση από τους αρχαίους χρόνους. Αναφέρεται δε και από τον Όμηρο ως ιστός. Στο Eco Day, o Στράτος Μυλωνάς προβάλλει αυτή την τέχνη με ιδιαίτερη φροντίδα. Μέσα από μία σειρά workshops, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να έρθει σε επαφή με τον αργαλειό και την υφαντική τέχνη η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο ως η σημαντικότερη μηχανή για την οικιακή οικονομία της αγροτικής οικογένειας στην Ελλάδας έως τις αρχές της δεκαετίας το 1970. Ο ξύλινος αργαλειός απαντάται σήμερα μόνο σε ελάχιστα σπίτια απομακρυσμένων περιοχών και σε μουσεία λαϊκής τέχνης. 

APOELLA

“It’s chic to be Greek” είναι το μότο του καταστήματος Apoella, όπου μπορεί κανείς να βρεί μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ από τους καλύτερους Έλληνες σχεδιαστές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ονομασία “Apoella” προέρχεται από την ελληνική έκφραση «Από Ελλάδα» (aka “Αpo Ellada”). Κοσμοπολιτισμός, αισθητική αρτιότητα, έμπνευση και ελληνικές υπογραφές σε ρούχα και αξεσουάρ  προβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας που αγαπάμε. Κοσμήματα του διάσημου ελληνικού οίκου κοσμημάτων Zolotas και της διεθνούς Ιλεάνας Μακρή, πολύχρωμες δημιουργίες με διεθνή αέρα της Mary Katrantzou, φουτουριστικά σύνολα του σχεδιαστή Γιώργου Ελευθεριάδη, αέρινα ρούχα της Athena Prokopiou είναι κάποιες από τις συλλογές με ελληνική ταυτότητα που διακρινονται στα καταστηματα Apoella. Περισσότερες συλλογές με έμπνευση “Apo Ellada” μπορείτε να βρείτε στο καταστημα της Sani Marina.

 

HEHE-ART: NATURAL CLAY ECO-CREATIONS WORKSHOP

Με φυσικό πηλό και χρώματα, για παιδιά από 18 μηνών και ενήλικους!

H ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, πιστεύουν στον ελεύθερο τρόπο παιχνιδιού και τέχνης και έρχονται να οργανώσουν στα Eco Days ένα δημιουργικό εργαστήρι, με εργαλείο τον φυσικό πηλό και στόχο την γνώση και την ψυχαγωγία.

Προσκαλούνται παιδιά από 18 μηνών, αλλά και ενήλικες, να παίξουν με τον φυσικό πηλό και τα χρώματα, να εξερευνήσουν με τρόπο ελεύθερο και διαφορετικό, να λερωθούν, να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να γίνουν ομάδα, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους σε θέματα που έχουν σχεση με το περιβαλλον.

 

ΠΑΝΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χειροποίητα Κοσμήματα

Ο Πανχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1903 και αριθμεί περίπου 1.500 μέλη από τη Χαλκιδική που ζουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα παρέχωντας προστασία κυρίως στα νεαρότερα μέλη του.  Ο σύλογος ασχολείται με την ιστορία της Χαλκιδική και την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όλα τα κοσμήματα έχουν δημιουργήθει από τις γυναίκες του Συλλόγου και τα έσοδα θα διατεθούν στον ξενώνα του Αγίου Κοσμά.

 

 

 

 

 

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Γαλάζιες Σημαίες 2024: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα με 625 βραβευμένα σημεία -Πού βρίσκονται τα περισσότερα
Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο Νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή...
INTERLIFE και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: 10 χρόνια συνεργασίας
Δέκα χρόνια συνεργασίας συμπληρώνονται φέτος για την INTERLIFE και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Στα δέκα αυτά χρόνια η INTERLIFE υποστηρίζει την ΕΟΔ, ασφαλίζοντας τόσο τους...
ΟΠΑΠ: Η τύχη χαμογέλασε διάπλατα σε έναν νικητή ΛΟΤΤΟ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – Τα επόμενα 10 χρόνια θα ειστράτει 10.000 ευρώ κάθε μήνα
Τα νούμερα 3, 5, 22, 30, 39 και 48 θα μείνουν σίγουρα αξέχαστα στον υπέρ τυχερό,  που χάρη στο Λόττο είναι πλέον εκατομμυριούχος. Θα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Γαλάζιες Σημαίες 2024: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα με 625 βραβευμένα σημεία -Πού βρίσκονται τα περισσότερα
Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο Νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή...
Σπύρος Πέγκας: Απούσα η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης από τα μεγάλα θέματα της πόλης που ορίζουν το μέλλον της
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά πως η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απούσα από τα...
INTERLIFE και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: 10 χρόνια συνεργασίας
Δέκα χρόνια συνεργασίας συμπληρώνονται φέτος για την INTERLIFE και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Στα δέκα αυτά χρόνια η INTERLIFE υποστηρίζει την ΕΟΔ, ασφαλίζοντας τόσο τους...