Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επικαιροποίηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, τονίζει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, και προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνδράμει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην έγκαιρη έκδοση του ΠΔ.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε το Σχέδιο ΠΔ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες στις οποίες βασίστηκε είναι παλιές. Επίσης, το ΣτΕ ζητεί από το ΥΠΕΝ να προσθέσει τρεις περιοχές που εκτιμά ότι αφαιρέθηκαν παράτυπα: Άνω Ρους του Αξιού, έκταση στις εκβολές του Γαλλικού και τμήμα του υγροτόπου κοντά στον Κορινό Πιερίας, όπου εδώ και χρόνια επιχειρείται η οικοδόμηση παραθεριστικού τουρισμού.
«Αναμέναμε εδώ και πολλά χρόνια την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου ανακήρυξη της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα ως Εθνικού Πάρκου, προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή την απαιτούμενη θεσμική θωράκιση και να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ως ένας πολύτιμος πυρήνας βιοποικιλότητας. Το ΣτΕ ορθώς επισήμανε κάποιες αδυναμίες του σχεδίου ΠΔ, και εμείς, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του Φορέα, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να εκδοθεί έγκαιρα το ΠΔ και να μην υπάρξει νομικό κενό στην προστασία της περιοχής », αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα, Αθηνά Παναγιώτου.
Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό το νέο ΠΔ να εκδοθεί πριν την πάροδο ενός έτους, δηλαδή έως το τέλος του Αυγούστου 2021, καθώς τότε λήγει η προσωρινή Υπουργική Απόφαση προστασίας της περιοχής που απαγορεύει οποιοδήποτε έργο στη περιοχή.
Ειδικότερα, ο Φορέας θα παράσχει τα στοιχεία παρακολούθησης της βιοποικιλότητας που διαθέτει για την περιοχή του Κορινού, όσο και για του άνω ρου του Αξιού, ενώ θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει και νέα στοιχεία, προκειμένου οι περιοχές αυτές, που είναι χαρακτηρισμένες ως Natura 2000, να περιληφθούν στο νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Ως προς την περιοχή των εκβολών Γαλλικού ποταμού, επισημαίνεται ότι δεν περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000, ούτε σε κάποιο άλλο καθεστώς προστασίας (π.χ. υγρότοποι της Σύμβασης Ραμσάρ) και άρα δεν υφίσταται λόγος να περιληφθεί στο Εθνικό Πάρκο.
Η κ. Παναγιώτου αναφέρει: «Πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, εφόσον υπάρξει συνδρομή από τους αρμόδιους φορείς και τον κόσμο που ενδιαφέρεται διαχρονικά και πλαισιώνει με τις προσπάθειές του αυτό το εξαιρετικής σημασίας υγροτοπικό σύστημα».