2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ ευρώ αναβαθμίζουν την περιοχή Πυλαίας Χορτιάτη

 

Τα δύο έργα (στην περιοχή Δελφών και στην Αγία Γλυκερία, περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα) εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020 «Κεντρική Μακεδονία» και στον άξονα προτεραιότητας για την «Προστασία του Περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση των έργων εξέφρασε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σημειώνοντας ότι «με την πρόταση μας αυτή που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια κυριολεκτικά αλλάζουμε την όψη της Πυλαίας σε δύο περιοχές που χρειαζόταν άμεσες παρεμβάσεις και δίνουμε ποιότητα στην αστική αισθητική. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα δύο έργα θα ολοκληρωθούν με την υποστήριξη ευρωπαϊκών πόρων και χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά μας κονδύλια».

Τα δύο έργα που εγκρίθηκαν προβλέπουν:

  • «Διαμόρφωση χώρων πρασίνου στην επέκταση Πυλαίας (περιοχή Δελφών)», έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Η συνολική περιοχή παρέμβασης είναι 13.455 τ.μ. και βρίσκεται στην περιοχή επέκτασης της Δημοτικής Ενότητας Πυλαίας, μεταξύ του παλιού οικισμού Πυλαίας, επί της οδού Δελφών -έως την οδό Παύλου Μελά- που ενώνει την οδό Εγνατία με την οδό Πρασακάκη και συνορεύει ανατολικά με την περιφερειακή οδό με έξοδο προς αυτή. Προβλέπεται η κατασκευή διαδρομών, χώρου Παιδικής Χαράς και χώρων ανάπαυσης πεζών με διαφορετικά υλικά δαπεδοστρώσεων και εμφανή διαχωρισμό τους σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες διαδρομές.
  • «Διαμόρφωση πλατείας στο ΟΤ Γ646 (Αγ. Γλυκερία)» έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.547.000 ευρώ. Η συνολική περιοχή παρέμβασης, 3.013,55 τμ. είναι ιδιοκτησίας του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, βρίσκεται στα Κωνσταντινουπολίτικα της Πυλαίας και περικλείεται από τις οδούς Γ. Σεφέρη και Κ. Βάρναλη και τους πεζοδρόμους Α. Παπαδιαμάντη και Γ. Ρίτσου. Το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη της πλατείας ως ολοκληρωμένης εικόνας αστικού χώρου συνάθροισης κοινού, πρασίνου, ημερήσιας αναψυχής και φιλοξενίας εκδηλώσεων (Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά, πανηγύρια ή άλλες οργανωμένες εορτές, ή και έκτακτα), με διαμορφωμένες προσβάσεις που καθιστούν όλα τα σημεία φιλικά στους χρήστες.