Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Γιατί έκανε πίσω ο Αποστολάκης -Το απρόσμενο θρίλερ, το παρασκήνιο και τα...

Γιατί έκανε πίσω ο Αποστολάκης -Το απρόσμενο θρίλερ, το παρασκήνιο και τα τηλεφωνήματα

Ισως αποτελεί case study για τις πολιτικές επιστήμες η περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη: Ενός υπουργού που οπισθοχωρεί υπό το βάρος των αντιδράσεων, λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε και πριν ορκιστεί, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μετά το αρχικό μούδιασμα στο μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να ξεπεραστεί η πικρή γεύση που άφησε το «ναυάγιο» στην υπόθεση Αποστολάκη και το πλήγμα στην κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον νεοορκισθέντα υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων (Πυροσβεστική κ.λπ.), τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποστεί από την ιδέα δημιουργίας ενός επιτελικού υπουργείου για την Πολιτική Προστασία, κάτι που απεδείχθη αναγκαιότητα πολύ περισσότερο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ετσι, αναζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ένα πολιτικό πρόσωπο ευρύτερης εμβέλειας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Δεν θέλει, με άλλα λόγια, να το αναλάβει μέλος της ΚΟ της ΝΔ, καθώς οι προκλήσεις τού εν λόγω υπουργείου υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές, καθιστώντας απαραίτητη τη μίνιμουμ διακομματική συναίνεση στο πρόσωπο που θα επιλεγεί.
Οι συνεννοήσεις Μητσοτάκη – Αποστολάκη

Είναι προφανές ότι η κίνηση Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό, είχε ως κορωνίδα την υπουργοποίηση του ναυάρχου εν αποστρατεία και πρώην υπουργού Αμυνας επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ευάγγελου Αποστολάκη. Το πόστο ήταν κρίσιμο και είχε όλα τα εχέγγυα: Δημιουργούνταν ένα ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο μεταφερόταν και η Πυροσβεστική. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είχε αποδεχθεί όλα τα αιτήματα του κ. Αποστολάκη: Να γίνει υπουργός και όχι αναπληρωτής – όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση – και να προΐσταται ξεχωριστού υπουργείου.

Όπως αναφέρει υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή, στις αρχικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, πριν από δύο εβδομάδες, η πρόταση ήταν να γίνει υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στη θέση του Νίκου Χαρδαλιά που λόγω προβλημάτων υγείας θα μετακόμιζε στο υφυπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, ο Ευ. Αποστολάκης ζήτησε τότε από τον πρωθυπουργό να τον τοποθετήσει σε θέση υπουργού και όχι υφυπουργού, επικαλούμενος το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπηρέτησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η συνομιλία αυτή έγινε το περασμένο Σάββατο και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν ακόμη στην Ουάσινγκτον, για οικογενειακούς λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε να τον τοποθετήσει υπουργό και συμφώνησαν να μιλήσουν για τις λεπτομέρειες, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Πράγματι, αναφέρει η κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα υπήρξε νέα επικοινωνία Μητσοτάκη-Αποστολάκη και οι δύο άνδρες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο του αναβαθμισμένου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα αναλάμβανε ο πρώην υπουργός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας. Ο κ. Αποστολάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό λέγοντας «Θα τα δώσω όλα, ευχαριστώ για την τιμή».

Τα σημάδια ήταν ευνοϊκά και το Μαξίμου αποθέωνε τον Ευ. Αποστολάκη: «Ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπειρία του στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης» έλεγαν για την επιλογή αυτή κυβερνητικές πηγές το πρωί της Τρίτης.
Το τηλεφώνημα Αποστολάκη στον Αλέξη Τσίπρα

Ωστόσο υπολόγισαν χωρίς τον… ξενοδόχο, εν προκειμένω την πολιτική απειρία του κ. Αποστολάκη στην οποία οφείλεται, ενδεχομένως, η αναδίπλωση του πρώην υπουργού και η άρνησή του να δεχθεί το θώκο, αμέσως μετά την σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του με την οποία τον κατηγορούσε για αποστασία.
Το πρώτο τηλεφώνημα Αποστολάκη στον Τσίπρα

Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν όταν προ δεκαημέρου, ο Ευάγγελος Αποστολάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε για την πρόταση που του είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Θα επιθυμούσα να είμαι πρόσωπο κοινής αποδοχής, να έχω τη σύμφωνη γνώμη τη δική σου και της Φώφης Γεννηματά», φέρεται να είπε ο κ. Αποστολάκης στον κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε τη δυσφορία του και απάντησε «δεν μπορώ να δώσω τη συναίνεσή μου γιατί θεωρώ ότι προέρχεσαι από τον προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο και προσχωρείς στη Δεξιά». Ο κ. Αποστολάκης απάντησε «πρόεδρε, θα αποδεχθώ μια θέση που αφορά τη θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές και εκτιμώ ότι είναι ένα εθνικό θέμα». Και, κατά τις πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης δεσμεύτηκε στον Αλ. Τσίπρα: «Αν δεν δώσετε την συναίνεσή σας δεν θα αποδεχθώ τη θέση».

Το δεύτερο τηλεφώνημα – «Δεν υπάρχει συναίνεση»

Προ διημέρου, και ενώ πλησίαζε η ώρα των ανακοινώσεων του ανασχηματισμού, ο Ευάγγελος Αποστολάκης επικοινώνησε εκ νέου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, στην επικοινωνία τους, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει στην τοποθέτησή του και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντί του αν χρειαστεί.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν άλλαξε κάτι από πλευράς Αποστολάκη, ούτε φυσικά από το μέγαρο Μαξίμου. Ανήμερα των ανακοινώσεων του ανασχηματισμού, ο διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφώνησε στον Μιχάλη Καλογήρου, στο γραφείο του κ. Τσίπρα και ενημέρωσε για την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη, ζητώντας την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως εξηγεί η κυβερνητική πηγή, ο κ. Καλογήρου δεν διεφώνησε, δεν ανέφερε τίποτα περί «αποστασίας», αλλά αντίθετα ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για την ενημέρωση. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.
«Γιατί ο Αποστολάκης έκανε πίσω;»

Μάλιστα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. «Γιατί ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω; Από πού τον κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε κυβερνητική πηγή.
«Αποστασία»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «αποστασία» και «εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων», χωρίς να αναφέρει το όνομα του κ. Αποστολάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του. Πανηγύριζε για την “επιτυχή” διαχείριση της πανδημίας και έδιωξε τον κ. Κικίλια για να βάλει έναν ακροδεξιό. Πανηγύριζε γιατί “ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε” και έδιωξε τους αρμόδιους υπουργούς.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης. Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει, η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Το ka-business.gr προτείνει

Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...
Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός -Τα νέα ονόματα που ακούγονται για υφυπουργοί
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητήσει με στελέχη που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος, και μόλις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανασχηματισμός: Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργοί – Ποια είναι τα 4 νέα πρόσωπα
Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς Υπουργείο Εξωτερικών Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης Υφυπουργός: Γιώργος...
Κέιτ Μίντλετον: Συγκινεί με τη νέα ανάρτηση της και τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο
Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Κέιτ Μίντλετον πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε μερικά από τα καθήκοντά της, καθώς έχει κάνει βήματα...
Κυβέρνηση: Αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου
Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες στο επικοινωνιακό επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου,...