Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ευρωεκλογές: Κυριαρχία του ΕΛΚ - Ισχυρή Μελόνι, χαστούκι σε Σολτς, Μακρόν

Ευρωεκλογές: Κυριαρχία του ΕΛΚ – Ισχυρή Μελόνι, χαστούκι σε Σολτς, Μακρόν

Αναλυτικά τι έχει συμβεί ανά χώρα (δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία για την Ιρλανδία)

Γαλλία

Η Μαρίν Λεπέν… κατατρόπωσε τον Εμανουέλ Μακρόν με 31,5% και τον ανάγκασε να διαλύσει την Βουλή και να κηρύξει πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με τα εκτιμώμενα αποτελέσματα, είναι οριακά δεύτερος μισή μονάδα διαφορά (14,5% – 14%) από το κόμμα των Σοσιαλιστών του Ραφαέλ Γκλικσμάν.

Η Λεπέν δίνει 30 έδρες στο ακροδεξιό ID από τις 58 που φαίνεται να κερδίζει η παράταξη.

Γερμανία

Ο Όλαφ Σολτς γνώρισε συντριβή, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία εκτιμώμενα αποτελέσματα (στις 2:00 η ώρα Ελλάδος) ήταν μαζί με το ακροδεξιό AFD στη δεύτερη θέση με 14,5%, την ώρα που το χριστιανοδημοκρατικό CDU συγκεντρώνει 30,7%. Έκπληξη οι παρατάξεις των Πρασίνων, με το Die Grünen να συγκεντρώνει 12,5% και συνολικά τρία κόμματα να δίνουν στους Πράσινους 17 έδρες, έναντι 14 των Σοσιαλδημοκρατών. Το AFD θα πάρει 14 έδρες, ενώ 31 πάνε στο CDU.

Το αποτέλεσμα έφερε αναταράξεις στην κυβέρνηση, καθώς ο επικεφαλής του CSU, αδελφού κόμματος του CDU, ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Ιταλία

Η Τζόρτζια Μελόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας σημείωσαν μεγάλη νίκη, με τα ποσοστά να δείχνουν 28,5% έναντι 23,7% των σοσιαλδημοκρατών Partito Democratico της Ελι Σλάιν. Το M5S, του Τζουζέπε Κόντε, έμεινε πιο πίσω με 10,5%, ενώ το Forza Italia και η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι έμειναν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Η Μελόνι στους συντηρητικούς 23 έδρες, 19 παίρνει το κόμμα της Σλάιν, 9 του Κόντε και το Forza Italia και 7 η Λέγκα.

Ισπανία

Οι Συντηρητικοί κερδίζουν με μικρή διαφορά το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα (34,18% έναντι 30,19%), την ώρα που το ακροδεξιό Vox καταλαμβάνει 6 έδρες (9,62%), ενώ μια νέα ακροδεξιά παράταξη, με την ονομασία «Η Γιορτή Τελείωσε» (Se acabo la fiesta), κάνει την είσοδό της στο Ευρωκοινοβούλιο με 3 έδρες (4,58%).

Αυστρία

Η Ακροδεξιά επικράτησε στις εκλογές με το FPO κατά μία μονάδα του OVP του ΕΛΚ (25,7% έναντι 24,70%), παίρνοντας 6 έδρες έναντι 5 του δεύτερου κόμματος. Πέντε έδρες πήραν και οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς το SPO συγκέντρωσε ποσοστό 23,20%.

Βέλγιο

Μάχη έγινε και στο Βέλγιο, με τρία κόμματα να μάχονται για την πρωτιά, την ώρα που το Open VLD του πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρο να είναι δέκατο με 5,5% και τον ίδιο να δηλώνει πως αύριο θα δηλώσει παραίτηση.

Το ακροδεξιό Vlaams Belang με ποσοστό 13,92%, έναντι του 13,57% του Mouvement Réformateur (Renew) και 13,39% των Συντηρητικών Nieuw-Vlaamse Alliantie κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Βουλγαρία

Η κεντροδεξιά και το κόμμα GERB κυριάρχησαν στη Βουλγαρία, με τα εκτιμώμενα τελικά αποτελέσματα να κάνουν λόγο για ποσοστό 23% και 5 έδρες με το ΕΛΚ. Η έκπληξη έρχεται στα υπόλοιπα ποσοστά, αφού το μεγαλύτερο το έχουν τα… λοιπά κόμματα με 18,1% και το επίσης κεντροδεξιό PP ακολουθεί δεύτερο με 15,6%, με διαφορά 0,2% από το εθνικιστικό Vazrazhdane, που έκανε την έκπληξη και ήταν τρίτο κόμμα.

Κροατία

Το κεντροδεξιό HDZ, του Αντρέα Πλένκοβιτς, κυριάρχησε σε μια εκλογική διαδικασία η οποία σημαδεύτηκε από μαζική αποχή. Το κόμμα του συγκέντρωνε σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις πριν το τελικό αποτέλεσμα, ποσοστό 34,6%, κερδίζοντας 6 έδρες με το ΕΛΚ, έναντι 25,96% του Koalicija των Σοσιαλδημοκρατών.

Κύπρος

Το ΔΗΣΥ επικρατεί με περίπου τρεις μονάδες διαφορά του αριστερού ΑΚΕΛ (24,7% έναντι 21,6%), ενώ η έκπληξη έγινε με τον ανεξάρτητο influencer Φειδία Παναγιώτου, που συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 19%.

Τσεχία

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση, το φιλελεύθερο ΑΝΟ 2011 κερδίζει τη μάχη της κάλπης με 26,14%, έναντι 22,27% του κεντροδεξιού Spolu. To Renew κέρδισε 7 έδρες και το ΕΛΚ 5 στη χώρα, ενώ τρεις έδρες πήραν οι Συντηρητικοί.

Δανία

Οι Πράσινοι κυριάρχησαν στη χώρα της Σκανδιναβίας με το σοσιαλιστικό SF να έχει 17,4%, ωστόσο τα κόμματα του Renew πήραν τις περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο (4). Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολούθησαν με 15,6% και το φιλελεύθερο κόμμα Venstre, Danmarks Liberale Parti ΜΕ 14,7% ακολουθεί στη τρίτη θέση.

Εσθονία

Το κεντροδεξιό Isamaa Erakond επικρατεί με δύο μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ. Το SDE των Σοσιαλδημοκρατών ακολουθεί δεύτερο και δύο κόμματα των Φιλελεύθερων πιο πίσω, με το ΕΛΚ, το Renew και το S&D να μοιράζονται από δύο έδρες.

Φινλανδία

Η Κεντροδεξιά και το Kansallinen Kokoomus/Samlingspartiet είναι οι μεγάλοι νικητές στη Φινλανδία, καθώς με ποσοστό 24,8% κερδίζουν 4 έδρες με το ΕΛΚ, ενώ το VAS της Αριστεράς, ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 17,3%. Θα πάρει 3 έδρες όπως και οι Συντηρητικοί με δύο κόμματα, ενώ η Κεντροαριστερά έμεινε με το SDP να παίρνει δύο έδρες.

Ουγγαρία

Το Fidesz, του Βίκτορ Ορμπαν, κυριάρχησε και πάλι με το εκτιμώμενο αποτέλεσμα να δείχνει ποσοστό 43,7% έναντι 30,58% του κεντροδεξιού TISZA.

Λετονία

Το κεντροδεξιό Jaunā Vienotība επικρατεί με 3 μονάδες του ΝΑ, κόμμα που ανήκει στους Συντηρητικούς.

Λιθουανία

Ο συνδυασμός των δύο κεντροδεξιών κομμάτων TS-LKD έδωσε νίκη στο ΕΛΚ με 21,33%.

Λουξεμβούργο

Το χριστιανοδημοκρατικό CVS κερδίζει τη μάχη της εκλογής κατά 1,2% απέναντι στο LSAP/POSL των Σοσιαλδημοκρατών.

Μάλτα

Στο πρώτο τελικό αποτέλεσμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Nationalist Party και η Ρομπέρτα Μέτσολα επικράτησαν κατά τρεις μονάδες των Εργατικών, ωστόσο τα δύο κόμματα θα πάρουν από 3 έδρες σε ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες αντίστοιχα.

Ολλανδία

Ο συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών GL – PvdA έκανε την ανατροπή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις στη χώρα και κέρδισε κατά 9 μονάδες το ακροδεξιό κόμμα Partij voor de Vrijheid του Γκερτ Βίλντερς. Ωστόσο ο Βίλντερς εμφανίζεται να παίρνει μία έδρα παραπάνω (6 έναντι 5), την ώρα που τα φιλελεύθερα VVD και D66 παίρνουν 7 έδρες.

Πολωνία

Η τελική εκτίμηση αποτελέσματος φέρνει δύσκολη νίκη κατά 1,7% διαφορά στο κεντροδεξιό Koalicja Obywatelska του Ντόναλντ Τουσκ απέναντι στο συντηρητικό PiS. Αμφότεροι θα πάρουν από 20 έδρες στις Βρυξέλλες.

Πορτογαλία

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κέρδισε τις ευρωεκλογές στην Πορτογαλία, ξεπερνώντας ελαφρά την κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία που κέρδισε οριακά τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου, υποδεικνύουν τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα. Το κόμμα της άκρας δεξιάς Σέγκα καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το 9,8% των ψήφων, επίδοση σχεδόν υποδιπλάσια αυτής των βουλευτικών εκλογών (18%).

Ρουμανία

Πανηγυρίζει ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στη Ρουμανία, αφού τα exit poll δείχνουν ότι λαμβάνει πάνω από τις μισές ψήφους στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) συγκέντρωσαν το 54% των ψήφων, σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Σλοβακία

Το Progresívne Slovensko των Φιλελευθέρων (Renew) κερδίζει με 3 μονάδες διαφορά το Smer-SD του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Σουηδία

Οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τη θέση τους και παραμένουν επικεφαλής με 24,9%, ενώ ακολουθεί το κεντροδεξιό moderaterna 12,5% πίσω. Οι Πράσινοι σημειώνουν άνοδο 4,2 μονάδων και λαμβάνουν ποσοστό 13,8%.

Σλοβενία

Το κεντροδεξιό Slovenska demokratska stranka (ΕΛΚ) επικρατεί με σχεδόν 9% διαφορά από το Svoboda (renew).

Το ka-business.gr προτείνει

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία: Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια...
K.O.K: Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για μια σαγιονάρα – Ποιοι το πληρώνουν
Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενδέχεται να το πληρώσουμε ακριβά, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την τσέπη μας...
Ημέρα του παιδιού της Αφρικής: Ορίστηκε η 16η Ιουνίου
Ο στόχος της διεθνούς αυτής ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην αφρικανική ήπειρο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία: Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία
«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια...
K.O.K: Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για μια σαγιονάρα – Ποιοι το πληρώνουν
Ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενδέχεται να το πληρώσουμε ακριβά, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την τσέπη μας...
Ημέρα του παιδιού της Αφρικής: Ορίστηκε η 16η Ιουνίου
Ο στόχος της διεθνούς αυτής ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην αφρικανική ήπειρο...