Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Έρευνα Προβλήματα Υγειονομικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία - Μεγάλη πορεία σωτηρίας

Προβλήματα Υγειονομικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία – Μεγάλη πορεία σωτηρίας

Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει έρευνα με τα προβλήματα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα διεκδικήσουμε λύσεις. Η Δημόσια Υγεία υποφέρει από τις χρόνιες παθογένειες της υποχρηματόδοτησης και της υποστελέχωσης. Τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ στις 11/9 στις 8:30 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Οι Υγειονομικές Μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού. Υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, έλλειψη μοριακών αναλυτών, καθυστέρηση στην έκδοση των τεστ. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό.

Το επικουρικό προσωπικό που ήρθε για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας δεν πληρώνεται μισθούς, νυκτερινά και αργίες. Μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία λόγω αναστολής χειρουργείων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και λόγω έλλειψης προσωπικού που κρατάνε κλειστές χειρουργικές αίθουσες. 

Λίστα αναμονής για χειρουργεία στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που υπερβαίνουν τον 1 ½ χρόνο (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΑΧΕΠΑ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ). Κλειστές κλίνες ΜΕΘ (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) λόγω  έλλειψης προσωπικού. Μη επαρκής φύλαξη. Έχουμε καθημερινά φαινόμενα βιαιοπραγιών σε βάρος του προσωπικού, κλοπές, βανδαλισμούς κ.α. Λόγω έλλειψης προσωπικού υπάρχει εργασιακή εξουθένωση, αλλότρια καθήκοντα, μετακινήσεις από Νοσοκομεία στις ΥΠΕ και σε Κέντρα Υγείας.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα προβλήματα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ: Νοσοκομείο αναφοράς για το covid-19. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη κυρίως Νοσηλευτικού προσωπικού. Παρά την μεγάλη έλλειψη παραμένουν υπάλληλοι του νοσοκομείου με απόσπαση στην 4η ΥΠΕ και σε Κ.Υ. και εσωτερικά του Νοσοκομείου σε αλλότρια καθήκοντα (ειδικά νοσηλευτικό προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες). Το προσωπικό του ΟΑΕΔ δουλεύει 5 χρόνια στο Νοσοκομείο έχει εξειδικευτεί είναι στην πρώτη γραμμή και οι συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο του 2021. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου οδήγησε σε μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Πολύ παλιά μηχανήματα, χωρίς υλικοτεχνικές επισκευές προσπαθούν με δωρεές να διορθώσουν την κατάσταση επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Τα αντιδραστήρια δεν επαρκούν για τον έλεγχο του covid και έτσι αργούν να βγουν τα αποτελέσματα σε ασθενείς και προσωπικό.  

Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Είναι το μοναδικό αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετεί ταυτόχρονα Θεσσαλία και Ήπειρο. Η έλλειψη προσωπικού  είναι μεγάλη. Υπάρχουν 220 κενές οργανικές θέσεις.  Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν πάνω από 120 κενά. Προσλήφθηκαν λόγω covid 11 Νοσηλευτές επικουρικοί που οι 5 καλύπτουν τα περιστατικά covid.  Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους τραυματιοφορείς. Λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς υπάρχουν πολλές αναρρωτικές άδειες. Οι επικουρικοί Νοσηλευτές που ήρθαν δεν μπορούσαν να κάνουν βάρδιες σαββατοκύριακα και νύχτες λόγω έλλειψης κονδυλίων. Οι γιατροί που προσελήφθησαν για το covid είναι απλήρωτοι. Επιστρέφουν από άδεια οι εργαζόμενοι κάνουν το τεστ και εργάζονται κανονικά πριν βγει το αποτέλεσμα. 

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει μηχάνημα μοριακού ελέγχου για τα περιστατικά covid-19. Μεγάλη είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού, Τραυματιοφορέων και τεχνικών (θερμαστές, υδραυλικοί κλπ.) Επίσης υπάρχει έλλειψη και στο Διοικητικό προσωπικό. Τα υλικά όπως γάντια, μάσκες είναι στα όρια δεν φτάνουν.  

Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο Νοσοκομείο σε Διοικητικό, Νοσηλευτικό προσωπικό και στην τεχνική υπηρεσία. Υπάρχει έλλειψη στα γάντια. 

Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Το Νοσοκομείο γίνεται αναφοράς για  covid-19 μετατρέπουν γι’ αυτό το σκοπό κάποιες κλινικές. Η Α’ παθολογική γίνεται covid, η ψυχιατρική είναι σε αναστολή. Χρωστάνε πολλά ρεπό και άδειες. Η Α΄ παθολογική γίνεται κλινική κορωνοϊού με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κρεβάτια από άλλες κλινικές. 

Γ.Ν. ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού κυρίως τεχνικού   και Νοσηλευτικού προσωπικού. Από υλικά καλύπτονται από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο. 

Γ.Ν. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ: Υπάρχει έλλειψη σε Νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργήθηκε προληπτικά τμήμα για ασθενείς με covid 19, χωρίς κατάλληλη υποδομή, το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στα 4 νοσοκομεία  που ορίσθηκαν από το υπουργείο.

Παρά τη σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού μετακινήθηκαν 15 νοσηλευτές με προϊσταμένη μαζί σε αυτό το τμήμα που δε νοσηλεύει ακόμη ασθενείς με covid 19 ούτε ορίσθηκε ακόμη. Αποτέλεσμα να συρρικνωθούν 3 τμήματα σε ένα όπως ορθοπεδική ουρολογική χειρουργική σε πολύ μικρό χώρο και χωρίς νοσηλευτές. 

Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή έχει 330 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 230 καλύπτονται με προσωπικό που υπηρετεί με ελαστικές μορφές εργασίας.  8 κρεβάτια ΜΕΘ  παραμένουν κλειστά από τα 20 λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης λόγω ελλείψεων σε τεχνολογικό και επιστημονικό προσωπικό παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δειγμάτων για covid-19  λόγω φόρτου εργασίας.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ΜΑΠ (γάντια, μάσκες). Η μετακίνηση ενός Γιατρού και 10 Νοσηλευτών από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου για τις ανάγκες της πανδημίας, έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις. 

Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν ξεκίνησε να γίνεται ακόμη το τεστ covid  παρόλο που είναι Νοσοκομείο αναφοράς. Από υλικά οριακά είναι σε γάντια.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσώ τραυματιοφορέας και  φύλακας κάνουν την διαλογή περιστατικών κορωνοϊού. Στην είσοδο του νοσοκομείου υπάρχουν οι ειδικότητες αυτές όπου υποδέχονται τα πιθανά ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού και προχωρούν τηλεφωνικά σε οδηγίες τι θα κάνουν. Προβλήματα δημιουργούνται στην Ψυχιατρική κλινική από έλλειψη προσωπικού. Έχει ελλείψεις από διάφορες ειδικότητες σημαντικές όπως κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.α. με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το Νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει τις δουλειές τους. Για  να χορηγηθούν λίγες ημέρες άδειες προσωπικού κάνουν κανονική βάρδια ένας νοσηλευτής και ένας τραυματιοφορέας μαζί και αυτό είναι εξαντλητικό για τον νοσηλευτή της βάρδιας γιατί ο τραυματιοφορέας δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του νοσηλευτή.  

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού  και βοηθητικού προσωπικού. Οι Γιατροί είναι κυρίως επικουρικοί που λήγουν οι συμβάσεις και δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι. 

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη όλων των ειδικοτήτων προσωπικού.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη κυρίως Ιατρικού προσωπικού. Υπάρχει επίσης έλλειψη σε μάσκες και γάντια τα οποία είναι οριακά. 

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Στο Νοσοκομείο Κατερίνης  υπάρχει έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό σε κάποιες ειδικότητες. Από Νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλυμμένο το Νοσοκομείο όπως και σε βοηθητικό. 

ΠΕΤΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ: Στο Νοσοκομείο  υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού και βοηθητικού.  Δεν προσλαμβάνεται προσωπικό και πολλοί υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε μάσκες και γάντια τα οποία είναι οριακά και δεν επαρκούν. 

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Στο Νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων. 

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ: Το σημαντικότερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο Γουμένισσας είναι ότι δεν λειτουργεί η χειρουργική κλινική λόγω έλλειψη χειρουργού. Υπήρχαν δύο χειρούργοι από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και με ένα γιατρό δεν γίνονται χειρουργεία. 

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο είναι ότι αν και  δεν είναι Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, νοσηλεύει ασθενείς με ύποπτα κρούσματα και  μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που κάνουν έως και 4 μέρες να εκδοθούν. Χρειάζονται οπωσδήποτε μοριακό αναλυτή για εξέταση κρουσμάτων. Υπάρχει έλλειψη από Αναισθησιολόγους, Νοσηλευτές, Διοικητικούς υπαλλήλους και από διάφορες άλλες ειδικότητες.

Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Τραγική έλλειψη σε προσωπικό όλων των κλάδων, ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό που φθάνει το 40%. Λόγω της αυξημένης επάνδρωσης σε νοσηλευτικό στα τμήματα ασθενών με Covid 19, μειώνονται οι λειτουργίες σε άλλα τμήματα.

Η καινούργια ΜΕΘ – εντατική διαθέτει 5 κλίνες , αλλά λειτουργούν μόνο 3 λόγω της έλλειψης προσωπικού.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ:

Κ.Υ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ: Οι γιατροί έχουν οργανική θέση στο Κ.Υ. αλλά μετακινούνται.  Οργανικά φαίνεται ότι καταλαμβάνουν τη θέση αλλά δεν εμφανίζονται. Τα υλικά έρχονται με καθυστέρηση. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη και υπάρχει μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου ο οποίος κάνει όλες τις μετακινήσεις ( επείγοντα και  προγραμματισμένα). Χρησιμοποιείται από το ΕΚΑΒ ενώ η οργανική του είναι στο Κ.Υ. με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ασθενοφόρο το Κέντρο Υγείας πολλές φορές. 

Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ:  Υπάρχει έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού. Λείπουν πολλές ειδικότητες όπως Παιδίατρος, Καρδιολόγος, γενικοί γιατροί. Το Ακτινολογικό εργαστήριο είναι παμπάλαιο και υπάρχουν πολλά προβλήματα. Υπάρχουν ελλείψεις στα υλικά όπως, γάζες, νάρθηκες, επίδεσμοι κλπ. Φύλαξη δεν υπάρχει παρά μόνο κάμερες με καταγραφικό υλικό που τις τοποθέτησε το σωματείο εργαζομένων με δικά του έξοδα. Υπάρχει έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων και τραυματιοφορέων.  

Κ.Υ. ΣΚΥΔΡΑΣ: Υπάρχουν γενικοί ιατροί και 1 Παιδίατρος. Δεν υπάρχουν οδηγοί ασθενοφόρων και οι διακομιδές γίνονται μέσω ΕΚΑΒ. Φύλαξη δεν υπάρχει. 

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ:

Κ.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Τα υλικά είναι οριακά και έρχονται καθυστερημένα. Το κτίριο θέλει ανακαίνιση υπάρχουν προβλήματα γιατί είναι δεκαετίας του 1986. Δεν υπάρχουν security. Υπάρχει έλλειψη τραυματιοφορέων.  Το Κ.Υ. διαθέτει ασθενοφόρο, αλλά επειδή υπάρχουν 2 οδηγοί καλύπτονται από το ΕΚΑΒ και υπάρχουν καθυστερήσεις. 

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ:

Κ.Υ. Ν. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: Υπάρχει έλλειψη από ειδικότητες γιατρών. Δεν υπάρχει φύλαξη. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο και εξυπηρετούνται μόνο μέσω του ΕΚΑΒ και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις.

Κ.Υ. ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ: Ειδικότητες δεν υπάρχουν από γιατρούς, υπάρχουν μόνο γενικοί ιατροί. Οι διακομιδές γίνονται μόνο μέσω ΕΚΑΒ με καθυστερήσεις.  Υπάρχει μόνο ένας φύλακας. 

Κ.Υ. ΝΙΓΡΙΤΑΣ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κτιριακό. Χρειάζεται οπωσδήποτε Νοσηλευτικό προσωπικό γιατί είναι μεγάλη η έλλειψη.

Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Ενώ εκπαιδεύουν το Νοσηλευτικό προσωπικό για το τεστ του covid, δεν υπάρχουν υλικά. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικών ειδικοτήτων. Χρειάζονται καινούργιο εξοπλισμό και χρηματοδότηση. 

Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ: Οι 2 φύλακες που είναι απαραίτητοι για το Κ.Υ.  τους έχουν για τηλεφωνητές μόνο πρωινά. Από Νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν 4 άτομα κυκλικό ωράριο, οι 5 δηλώνουν ειδικά προβλήματα. Χρειάζεται ενίσχυση του Κ.Υ. Μηχανιώνας γιατί υπάρχει έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού.

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

Δημοσκοπήσεις: Ισχυρή αυτοδυναμία ΝΔ-Μητσοτάκη και… τέλος του δικομματισμού δείχνουν Metron Analysis και GPO
Δύο νέες δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις σαρωτικές αλλαγές που επέφεραν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, προεξοφλώντας και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για...
Οικονομία: Σκέψεις για την καθιέρωση μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης, υπό μορφή δώρου
Τα σενάρια για επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά τα πρότυπα του 2022, δηλαδή 250 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 150 ευρώ το...
«Καλό ταξίδι πατέρα»: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του γιου του Θεόδωρου Πάγκαλου
Με μια oικογενειακή φωτογραφία αποχαιρέτισε τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο γιος του Αντρέας. Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα τρία από τα πέντε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημοσκοπήσεις: Ισχυρή αυτοδυναμία ΝΔ-Μητσοτάκη και… τέλος του δικομματισμού δείχνουν Metron Analysis και GPO
Δύο νέες δημοσκοπήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις σαρωτικές αλλαγές που επέφεραν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, προεξοφλώντας και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για...
Οικονομία: Σκέψεις για την καθιέρωση μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης, υπό μορφή δώρου
Τα σενάρια για επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά τα πρότυπα του 2022, δηλαδή 250 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 150 ευρώ το...
«Καλό ταξίδι πατέρα»: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του γιου του Θεόδωρου Πάγκαλου
Με μια oικογενειακή φωτογραφία αποχαιρέτισε τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο γιος του Αντρέας. Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα τρία από τα πέντε...