Μεγάλες απώλειες που δεν μπορούν μέχρι στιγμής να ποσοτικοποιηθούν και ξεκάθαρες αρνητικές συνέπειες στην επερχόμενη θερινή τουριστική σαιζόν αναμένουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των πολύ σημαντικών επιπτώσεων του στην τουριστική κίνηση και στην γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.
Η 2η έρευνα COVID CONTROL αποτυπώνει ανάγλυφα την καταστροφή που υφίσταται ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της εθνικής οικονομίας, ο τουρισμός, που είναι «υπεύθυνος» άμεσα και έμμεσα περίπου για το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε σταθμισμένο δείγμα 305 ξενοδοχείων πανελλαδικά και με περίοδο διεξαγωγής από τις 12 -16 Μαρτίου 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Interview στηρίζει απόλυτα την καμπάνια #Μένουμε Σπίτι και για το λόγο αυτό εφαρμόζει με συνέπεια την τηλεργασία, προκειμένου οι ερευνητές της να μπορούν με την χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, να συλλέγουν από τις κατοικίες τους τα δεδομένα της έρευνας.
Ειδικότερα και όσον αφορά στα αποτελέσματα του 2ου COVID CONTROL (που δημοσιοποιείται εκτάκτως σήμερα και όχι την προσεχή Πέμπτη όπως είχε προαναγγελθεί), το 64% των ξενοδοχείων της έρευνας δηλώνει ότι κατέγραψε ακυρώσεις λόγω του κορωνοϊού, ενώ το 36% απαντά αρνητικά σε αυτό το ερώτημα.
Τις περισσότερες ακυρώσεις τις είχαμε στις αμιγώς τουριστικές περιοχές (νησιά με 67%) και ακολουθεί η Αττική (με 58%) και τελευταία η Μακεδονία και η Θράκη (με 44%).
Τα ξενοδοχεία περιμένουν σε ποσοστό 92% ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η τουριστική περίοδος και μόλις το 8% απαντά όχι/μάλλον όχι σε αυτό το ερώτημα.
Για την διατήρηση/αύξηση των κρατήσεων, το 48% των ξενοδοχειακών μονάδων είναι διατεθειμένο να μειώσει τις τιμές, το 32% δεν θα τις μειώσει και το 20% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Η μεγαλύτερη μείωση κρατήσεων που ποσοστιαία προσεγγίζει το 51% προέρχεται από το εξωτερικό, από το εσωτερικό της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13% και από το εσωτερικό-εξωτερικό (δηλαδή εξίσου το ίδιο) απαντά το 36%.
Στο πλαίσιο αυτό, το 72% των ξενοδοχείων εκτιμά ότι χρειάζονται και άλλα οικονομικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ επαρκή τα χαρακτηρίζει το 28%.
Τα ξενοδοχεία σε ποσοστό 89% έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού (ύπαρξη στα δωμάτια και σε κοινούς χώρους αντισηπτικού υγρού, προληπτική απολύμανση του ξενοδοχείου κα).
Το 41% των ξενοδοχείων δηλώνει ότι διεξάγει και προληπτικό ιατρικό έλεγχο στο προσωπικό του (το 59% δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο).
Στην ερώτηση: “Η ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας παρέχει κατάλληλη – επαρκή ενημέρωση στους επισκέπτες της σχετικά με τα μέτρα που έχετε λάβει για τον ιό;” οι απαντήσεις είναι:
Ναι/Μάλλον ναι 31%, Όχι/Μάλλον όχι 54%, ΔΓ/ΔΑ/Δεν έχω ιστοσελίδα 15%.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ/11