Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Έρευνα UBS Investor Watch: Μακροπρόθεσμες αλλαγές στη ζωή των εύπορων επενδυτών μετά...

Έρευνα UBS Investor Watch: Μακροπρόθεσμες αλλαγές στη ζωή των εύπορων επενδυτών μετά την COVID-19

Ως αποτέλεσμα της COVID-19, το 75% των εύπορων επενδυτών παγκοσμίως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, σύμφωνα με τη νέα έρευνα Investor Watch που δημοσίευσε η UBS, η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.750 επενδυτές από 15 αγορές διεθνώς, οι επενδυτές ήδη σχεδιάζουν να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους μετά την πανδημία:

  • Επτά στους δέκα θα περιορίσουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους στο γραφείο από τώρα και στο εξής
  • Οι μισοί σκοπεύουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενικά πρόσωπα
  • Το 46% ενδέχεται να εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις και να μετακομίσει σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές
  • Σε ποσοστό 88% δηλώνουν ότι η πρώτη προτεραιότητά τους είναι να παραμείνουν υγιείς

 

Το 67% των επενδυτών αναφέρει, επίσης, ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τα οικονομικά τους:

  • Το 56% ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει αρκετές οικονομίες, εάν προκύψει και δεύτερη πανδημία
  • Το 58% προβληματίζεται μήπως χρειαστεί να εργαστεί για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες στη σύνταξή του.
  • Το 60% φοβάται μήπως αναγκαστεί να επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά του, σε περίπτωση ασθένειας.
  • Το 54% εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν θα είναι σε θέση να αφήσει αρκετά χρήματα για την επόμενη γενιά.

 

Σε γενικές γραμμές, το 83% των επενδυτών χρήζει περισσότερης καθοδήγησης απ’ ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο σχετικά με τα ζητήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Ο Tom Naratil, Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management & Πρόεδρος της UBS Americas, δηλώνει τα εξής: «Καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να χειριστούν την κρίση της νόσου COVID-19, αναζητούν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και πιο εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο επίτευξης των οικονομικών τους στόχων. Η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς να επανεξετάσουν τον τρόπο που θα χρηματοδοτούν τις ανάγκες ρευστότητας, μακροβιότητας και του κληροδοτήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν την ευκαιρία να παίξουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των πελατών τους και να τους προετοιμάσουν κατάλληλα για το περιβάλλον μετά την πανδημία.»

 

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές, οι επενδυτές της γενιάς των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εκείνοι που έτειναν περισσότερο να παραδεχτούν ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες για τα οικονομικά τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Το 73% των millennials ένιωσε ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και το 74% δήλωσε ότι επηρέασε τον τρόπο που χειρίζεται την οικονομική του κατάσταση.

 

Επιπλέον, οι millennials ανησυχούν περισσότερο ότι θα πρέπει να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες, ότι πιθανώς  να μην έχουν αρκετές οικονομίες στην άκρη και ότι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

 

Προβληματίζονται, επίσης, για τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν τα χρήματα που δαπανούν. Σχεδόν ένας στους τρεις έχει αυξήσει την οικονομική στήριξη σε συγγενείς και φίλους, ενώ το 69% ενδιαφέρεται για βιώσιμες επενδύσεις και το 60% για φιλανθρωπικές δράσεις λόγω της COVID-19.

 

Από γεωγραφικής άποψης, οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τον κόσμο να αλλάζει μόνιμα μετά την COVID-19, ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ.

 

ΗΠΑ

Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, το 82% των επενδυτών στις ΗΠΑ βλέπει τον παλιό τρόπο ζωής του να αλλάζει για πάντα, ποσοστό υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%. Ωστόσο, μόλις το 22% δηλώνει ότι η πανδημία τους έχει επηρεάσει σημαντικά, ποσοστό κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου του 25%.

 

Λατινική Αμερική

Οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής αισθάνονται ότι είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και αναφορικά με τον τρόπο ζωής. Διαθέτουν, πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τα θετικά στη σχετική αστάθεια της αγοράς. Το 84% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει την αστάθεια της αγοράς ως επενδυτική ευκαιρία, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 79%.

 

Ευρώπη

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στους Ευρωπαίους επενδυτές συμβάδιζε κατά κύριο λόγο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με βασική εξαίρεση στον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων τους για να κάνουν τη διαφορά. Το 42% των Ευρωπαίων millennials αύξησε την οικονομική στήριξη προς συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, σε σύγκριση με το 34% των millennials παγκοσμίως.

 

Ελβετία

Η COVID-19 έχει επηρεάσει στον μικρότερο βαθμό τους Ελβετούς επενδυτές. Μόλις το 56% δηλώνει ότι ο τρόπος ζωής του θα αλλάξει οριστικά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%, το 68% αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να εκφέρει φόβους σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 81%, ενώ μετά βίας το 11% παραδέχεται ότι η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά.

 

 

 

Ασία-Ειρηνικός

Το 71% των επενδυτών στην συγκεκριμένη περιοχή αναμένει μόνιμες αλλαγές λόγω του ιού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε τέσσερις μονάδες κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου. Εντούτοις, το 89% δηλώνει ότι χρειάστηκε όντως περισσότερη καθοδήγηση απ’ ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 83%.

 

 

 

Σχετικά με την έρευνα του UBS Investor Watch

Για την παρούσα έκδοση του UBS Investor Watch, η UBS πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερους από 3.750 επενδυτές. Οι ερωτηθέντες περιλάμβαναν άτομα ηλικίας 25-30 ετών με τουλάχιστον 250.000 USD σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού, 31-39 ετών με τουλάχιστον 500.000 USD σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού και 40 ετών και άνω με τουλάχιστον 1 εκατ. USD σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού. Το παγκόσμιο δείγμα ήταν κατανεμημένο σε 15 αγορές: Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, ηπειρωτική Κίνα, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα διεξήχθη τον Μάιο του 2020.

 

Σχετικά με την UBS

Η UBS παρέχει χρηματοπιστωτικές συμβουλές και λύσεις σε ευκατάστατους, θεσμικούς και εταιρικούς πελάτες παγκοσμίως, καθώς επίσης και σε ιδιώτες στην Ελβετία. Η στρατηγική της UBS επικεντρώνεται στην ηγετική παγκόσμια δραστηριότητά μας σχετικά με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στην κορυφαία τράπεζά μας γενικών εργασιών στην Ελβετία, υποστηριζόμενοι από την Asset Management και την Investment Bank. Η τράπεζα εστιάζει σε επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν μια ισχυρή ανταγωνιστική θέση στις αγορές που στοχεύουν, είναι αποδοτικές από άποψη κεφαλαίου και έχουν μια ελκυστική μακροπρόθεσμη διαρθρωτική ανάπτυξη ή προοπτικές κερδοφορίας.

Η UBS είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα παγκοσμίως. Διαθέτει γραφεία σε 50 αγορές, με ποσοστό περίπου 31% των εργαζομένων της στην Αμερική, 32% στην Ελβετία, 19% στην υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και 18% στην Ασία-Ειρηνικού. Η UBS Group AG απασχολεί περισσότερα από 67.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας (SIX) και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

 

ka-business: Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την πολύ μεγάλη σας ανταπόκριση στην Μαραθώνια Εκπομπή για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη
Περισσότεροι από αναγνώστες μας από όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν μέσω live streaming την Μαραθώνια Εκπομπή, που διοργάνωσε το το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου...

Το ka-business.gr προτείνει

COMPELLIO: H εταιρία πληροφορικής που προσφέρει καινοτόμα ηλεκτρονικά εργαλεία
Η διασφάλιση της εγκυρότητας των πιστοποιήσεων που αφορούν στην ποιότητα και προέλευση των προϊόντων είναι κρίσιμης σημασίας καθώς σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των...
ΟΑΣΘ: Σε ετοιμότητα για την επερχόμενη κακοκαιρία
Με την ανακοίνωση για «ψυχρή εισβολή» στην Ελλάδα, ο ΟΑΣΘ επικαιροποίησε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προκειμένου να συνεχιστούν τα...
Συνταγογράφηση: Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση
Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια οι εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ). Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ocean Winds: Η 50/50 κοινοπραξία της EDPR και της ENGIE αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού έργου περίπου 1 GW στη Σκωτία
Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ανακοινώνει ότι η Ocean Winds, η υπεράκτια κοινοπραξία που ανήκει στην EDPR (50%)...
Τράπεζα Πειραιώς: Αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στην Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας
Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Τράπεζα Πειραιώς» ή «Τράπεζα»), κατέληξε σε συμφωνία με την WRED LLC («WRED»),...
COMPELLIO: H εταιρία πληροφορικής που προσφέρει καινοτόμα ηλεκτρονικά εργαλεία
Η διασφάλιση της εγκυρότητας των πιστοποιήσεων που αφορούν στην ποιότητα και προέλευση των προϊόντων είναι κρίσιμης σημασίας καθώς σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των...