Ένα ομολογουμένως δύσκολο καλοκαίρι πέρασε. Δεν ήταν καλοκαίρι σαν αυτά που έχουμε μάθει σε γνωστούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κλπ.
Φυσικά και βούλιαξε η Σαντορίνη, με τους 6.000 τουρίστες που κατέβηκαν από το μεγαλύτερο πλοίο της Ευρώπης το οποίο έδεσε στο νησί (η χωρητικότητα του πλοίου είναι 8.000 άτομα εκ των οποίων τα 1.800 είναι εργαζόμενοι). Περπάτησαν στα σοκάκια της, βρώμησαν το νησί από τα σκουπίδια τους, φωτογραφήθηκαν στο ειδυλλιακό τοπίο της Σαντορίνης (κάποιοι θρασύτατοι έμπαιναν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για να προλάβουν το ηλιοβασίλεμα και να αποτυπώσουν την στιγμή στη φωτογραφική τους μηχανή αψηφώντας τους ενοικιαστές) και στη συνέχεια επέστρεφαν στο πλοίο ‘ως κύριοι’ γιατί εκεί ήταν all inclusive. Άφησαν τους σαντορινιούς να καθαρίσουν τις βρωμιές τους γιατί από τζίρο?? Μηδενικός. Βλέπετε η ακρίβεια και η οικονομική δυσπραγία δεν χτύπησε μόνο την Ελλάδα.
Ήταν ένα καλοκαίρι που ανέδειξε πώς η ανάπτυξη βρίσκεται μόνο στους αριθμούς δεν έχει διαχυθεί στη κοινωνία. Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο πλούτος και χρήμα στην τσέπη μας, ανάπτυξη σημαίνει πως έχουμε υποδομές αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς που ελέγχουν τα πάντα. Η Χαλκιδική φέτος ανέδειξε ότι χειρότερο μπορούσε, δύο θανάτους σε Λούνα Παρκ και σε πασίγνωστη κατασκήνωση αλλά και μία παρολίγον τραγωδία σε πολύ γνωστό beach bar της περιοχής από πυροβολισμούς αφού έτσι επέλεξαν κάποιοι να λύσουν τις διαφορές τους. Έλεγξε κανείς αυτούς τους εισαγόμενους επιχειρηματίας πώς έφεραν τα χρήματα και επένδυσαν στην Χαλκιδική?? Αυτή ήταν μόνο η αρχή εάν δεν ξεκινήσουν έλεγχοι για το πώς έρχονται αυτά τα χρήματα από πού έρχονται και πώς επενδύονται. Φοβάμαι πως στο μέλλον θα έχουμε κι άλλους πυροβολισμούς με “αδικημένους” επιχειρηματίας.
Άδεια νησιά , άδεια μαγαζιά εστίασης αλλά γεμάτα τα σούπερ μάρκετ καθώς οι τουρίστες, οι περισσότεροι ήταν φιλοξενούμενοι σε φίλους και συγγενείς, προτιμούσαν να μαγειρέψουν στο σπίτι.
Η επιστροφή βρίσκει τους περισσότερους να μαζεύουν τους λογαριασμούς τους και να μετρούν τα έξοδα της νέας σχολικής και φοιτητικής χρονιάς με την ακρίβεια να καλπάζει και την τσέπη μόνιμα άδεια.
Πώς θα βγει η χρονιά? Πώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητά μας?
Σε αυτό το τοπίο της ανασφάλειας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει σε πρώτο πλάνο τα μέτρα που θα ανακοινώσει από το βήμα της 88ης ΔΕΘ με βασικό στόχο να βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων.
Μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση δεν θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ωστόσο σκέφτεται να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και αυξήσεις εισοδημάτων.
Προσανατολίζεται σε αλλαγές στην επιδοματική πολιτική, στο επίδομα ανεργίας και εξίσωση τρίτεκνων – πολύτεκνων όσο και αναμόρφωση επιδομάτων ΟΠΕΚΑ
Στις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται για το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται:
- Διεύρυνση δικαιούχων ως προς την ηλικία (50 έτη από 39)
- Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων
- Ειδική πρόνοια για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους // πολύτεκνους και
- Παλαιότητα ακινήτων (μικρότερη από τα 15 έτη)
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανακοινώσει μέτρα για την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, θα φέρει αλλαγές στην φορολόγηση επαγγελματιών, θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αύξηση τις συντάξεις από 2 έως 2,5% το 2025 ακούσαμε πως θα αύξηση την έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης των φόρων ενώ θα προχωρήσει σε βελτιώσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση.
Όλα αυτά θα τα ανακοινώσει και επίσημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 88ης ΔΕΘ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να εφαρμοστούν και να αποτυπωθούν στην τσέπη μας και στη ζωή μας γενικότερα.
…γιατί το φετινό καλοκαίρι, έδειξε πώς πνιγήκαμε στους αριθμούς.
Ελπίζοντας πως πάμε για μία πιο δυναμική χρόνια σας εύχομαι αγαπητοί αναγνώστες μας
ΚΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ!!!
Ραλλιω Λεπίδου
Δημοσιογράφος – Δημιουργός www.ka-business.gr