Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Επιστρεπτέα: Στο τραπέζι νέο κούρεμα των οφειλών

Επιστρεπτέα: Στο τραπέζι νέο κούρεμα των οφειλών

«Ο πόλεμος, η ακρίβεια και τα προβλήματα στην αγορά θα κρίνουν το εάν και πότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής».

Αυτό αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι η νέα κρίση δοκιμάζει τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές, και είναι εξαιρετικά πιθανό όχι μόνο να καθυστερήσει η έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και να υπάρξει νέο «κούρεμα», ενδεχομένως στοχευμένο, με έμφαση στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν αποκλείει οι Περιφέρειες να επαναλάβουν προγράμματα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, η Περιφέρεια Αττικής (όπως και οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας) στήριξε με κονδύλια της ΕΕ 9.617 επιχειρήσεις της Αττικής που επλήγησαν από την πανδημία με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, το οποίο στο σύνολό του είναι μη επιστρεπτέο.

Η έκταση της ενεργειακής κρίσης και τα προβλήματα που θα προκαλέσει θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ δεν αποκλείεται και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθυνθούν για τη στήριξη της αγοράς.

Αν και πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την επιμήκυνση των δόσεων για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη μετάθεση της ημερομηνίας της εφάπαξ αποπληρωμής του ποσού για όσους το επιθυμούν, είναι εξαιρετικά πιθανό, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός παράγοντας, να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις, στα πρότυπα της «διαγραφής» του μεγαλύτερου μέρους των 8,3 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, στα τέλη Μαΐου θα πρέπει όσες επιχειρήσεις εκ των 700.000 έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και το επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.

Όσοι, βέβαια, θέλουν να πληρώσουν σε δόσεις μπορούν να το πράξουν σε 96 άτοκες, με την πρώτη, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, να καταβάλλεται στα τέλη Ιουνίου.

Δηλαδή, το επιστρεπτέο ποσό μπορεί να πληρωθεί σε διάστημα οκτώ χρόνων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελάχιστες επιχειρήσεις θα επιλέξουν την εφάπαξ αποπληρωμή, καθώς σχεδόν όλες έχουν προεξοφλήσει νέο «κούρεμα» ή και ακόμα μια αύξηση των δόσεων από 96 σε 120.

Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει στο σύνολό της μη επιστρεπτέα και το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου να «χαριστεί» στους υπόχρεους.

Ουσιαστικά, το ποσό που θα χάνει κατ’ έτος η κυβέρνηση ανέρχεται στα 287,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, οι 700.000 επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή μπορούν να αποπληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί σε 96 άτοκες δόσεις, από 60 που προέβλεπε ο σχετικός νόμος.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.

-Το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε 96 άτοκες, μηνιαίες δόσεις.

-Η πρώτη δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του 2022.

-Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού έως την 31η Μαΐου 2022, με έκπτωση 15%.

– Ποσά επιστροφών: Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ, θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου.

Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου.

 

Πηγή: powergame.gr

ka-business.gr: Διοργανώνει το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σάββατο 28 Μαϊου
Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει δια ζώσης το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ...

Το ka-business.gr προτείνει

Grant Thornton: Υιοθετεί 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα για τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας: "Στο επίκεντρο της υπόσχεσης αυτής βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού...
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η επόμενη μέρα του Αγροδιατροφικού κλάδου
Ελάτε να μάθετε ΠΡΩΤΟΙ για αυτά που θα συζητά ο κόσμος τα επόμενα χρόνια! Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει...
Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελία για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν από σήμερα οι πολίτες, μετά την υπογραφή κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Grant Thornton: Υιοθετεί 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα για τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας: "Στο επίκεντρο της υπόσχεσης αυτής βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού...
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η επόμενη μέρα του Αγροδιατροφικού κλάδου
Ελάτε να μάθετε ΠΡΩΤΟΙ για αυτά που θα συζητά ο κόσμος τα επόμενα χρόνια! Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει...
INTERLIFE: Νέα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλισης – TRAVEL Care Plus & TRAVEL Business Care
Δύο νέα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλισης το TRAVEL Care Plus και το TRAVEL Business Care δημιούργησε και προωθεί στην αγορά η INTERLIFE Ασφαλιστική, πέραν των...