Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Οι ευρωβουλευτές ζητούν επείγουσα αποκλιμάκωση και διάλογο

Εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Οι ευρωβουλευτές ζητούν επείγουσα αποκλιμάκωση και διάλογο

Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δηλώνουν ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε συζήτηση με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τη συρροή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους της Ελλάδα και της Τουρκίας, μελών του ΝΑΤΟ, μετά τις συνεχείς ερευνητικές εργασίες της δεύτερης για φυσικό αέριο, στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, και κάλεσαν απερίφραστα την Τουρκία να σταματήσει τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί παράνομες, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των θαλάσσιων ζωνών των γειτόνων της.

 

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε στρατιωτικές πιέσεις ή απειλές»

 

Απαιτείται τώρα επείγουσα αποκλιμάκωση των εντάσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει ενότητα σε αυτό το ζήτημα, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές. Τόνισαν επίσης πόσο σημαντικό είναι να καθίσουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των συνεχιζόμενων διαφορών μέσω του διαλόγου και καλή τη πίστει.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων μέσω στρατιωτικής δράσης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διάλογος με φόντο «στρατιωτική πίεση και απειλές». Καταδίκασε επίσης την τουρκική παράνομη παρουσία και τις ενέργειες στην περιοχή, οι οποίες, όπως είπε, υπονομεύουν το καθεστώς ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή καθώς και τα άμεσα συμφέροντα της ΕΕ.

 

Οι ευρωβουλευτές απηύθυναν επίσης ερωτήσεις στον κ. Βαρβιτσιώτη για μια σειρά θεμάτων καθώς και για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας και της αποτελεσματικότητας νέων κυρώσεων κατά της χώρας από πλευράς ΕΕ, οι οποίες θα συζητηθούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Κάποιοι έθεσαν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία, ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις της.

 

«Είμαστε έτοιμοι για άνευ όρων συνομιλίες»

 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε στην εισήγησή του ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για διάλογο, ενώ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ότι έχει απορρίψει αρκετές προτάσεις για «άνευ όρων συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών», συμπεριλαμβανομένων προτάσεων του ΝΑΤΟ και του Ύπατου Εκπρόσωπου αρμόδιου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Josep Borell.

 

Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για αυτό που η Τουρκία θεωρεί «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφορικά με το πώς καθορίζουν και αντιλαμβάνονται οι δύο χώρες τα χωρικά ύδατα και τα επακόλουθα οικονομικά δικαιώματα, ενώ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή συμφωνιών για τις θαλάσσιες ζώνες με γειτονικές Μεσογειακές χώρες, παραβιάζοντας την Τουρκική υφαλοκρηπίδα.

 

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε ακόμα την ΕΕ ότι έχει πάρει «τυφλά» το μέρος της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει «καμία αρμοδιότητα» να διευθετεί θαλάσσιες υποθέσεις.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον Υπουργό για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών για το ποια συγκεκριμένα βήματα μπορούν να γίνουν για να αποκλιμακωθούν οι τωρινές εντάσεις, για τις σχέσεις με την Κύπρο και για το αν η χώρα είναι έτοιμη να διευθετήσει τις θαλάσσιες διαφορές σε διεθνή δικαστήρια.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά και τις δύο συζητήσεις εδώ (κ. Βαρβιτσιώτης) και εδώ (κ. Τσαβούσογλου).

 

Δήλωση του επικεφαλής της επιτροπής του ΕΚ

 

«Η θέση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είναι εξαιρετικά σαφής: απαιτείται επειγόντως να δρομολογηθεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αυτή η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, χωρίς απειλές και στρατιωτικές προκλήσεις. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για διάλογο με καλή πίστη. Από αυτήν την άποψη, χαίρομαι που και οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ετοιμότητα των χωρών τους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

 

Ιστορικό

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις κλιμακώνονται λόγω των αυξανόμενων και αμφισβητούμενων ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρος δηλώνουν ότι παραβιάζουν τις υφαλοκρηπίδες και τα χωρικά τους ύδατα. Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης, προκαλώντας φόβους ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση.

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

Το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά -«Αθάνατη» φώναζε το πλήθος
Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά. Λίγο πριν από τις 2 μ.μ. μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της... Την ώρα της μεταφοράς του φερέτρου...
Άγιος Δημήτριος: Τον Πολιούχο της γιόρτασε σήμερα η Θεσσαλονίκη
Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συν έρευσε  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για για να  προσκύνηση την εικόνα και τα λείψανα του. Περιμετρικά του...
Έρευνα: 7 στους 10 εργαζόμενους από το εξωτερικό παραδέχονται ότι στην Ελλάδα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τη χώρα τους
Σύμφωνα με την 14η ετήσια παγκόσμια έρευνα HSBC Expat Explorer, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από άνθρωποι που ζουν και εργάζονται μακριά από την...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά -«Αθάνατη» φώναζε το πλήθος
Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά. Λίγο πριν από τις 2 μ.μ. μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της... Την ώρα της μεταφοράς του φερέτρου...
62o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4-14/11/2021
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως...
Θέατρο: «Τζεμ»
Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει για 3 μόνο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη,  το έργο της Ελέιν Μέρφυ «Τζεμ» στο Θέατρο Αμαλία, τη Δευτέρα 1η,...