Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ενεργειακή κρίση: Τα δυο «χαρτιά» του Μεγάρου Μαξίμου

Ενεργειακή κρίση: Τα δυο «χαρτιά» του Μεγάρου Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί στο «κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού για την ενεργειακή αναταραχή, όμως μετά την «άσκηση προσομοίωσης» στην έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης, εκπέμπει μήνυμα ετοιμότητας για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ακόμη και εάν ενσκήψει το ακραίο σενάριο που θα ήθελε τη Μόσχα να κλείνει την στρόφιγγα του εφοδιασμού προς την Ελλάδα.

Η Αθήνα εξετάζει την προοπτική να υποβάλλει τις προσεχείς ημέρες αίτημα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να επισπευστεί η σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί για την ανακοινωθείσα συνεδρίασή του στο τελευταίο διήμερο του Μαΐου.

Οι τελικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση αυτού του «όπλου» αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την άλλη, το σήμα για εντατικοποίηση του ρυθμού στην επεξεργασία του εθνικού σχεδίου, φαίνεται ότι θέτει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου δεκαημέρου του προσεχούς μήνα.

Όπως προσδιορίζεται δε, από αρμόδιους παράγοντες, στόχος είναι τα αποκαλυπτήρια του εθνικού σχεδίου να γίνουν πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Για το θέμα των πληρωμών και της ρωσικής απαίτησης για κάλυψη των συμβολαίων σε ρούβλια, η Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι θα στοιχηθεί με τη γραμμή που θα χαραχθεί από την Ευρώπη, αλλά είναι έτοιμη να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα «όπλα».

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, δίνει στην Ελλάδα τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια.

Άλλωστε έως αυτό το ορόσημο, θα έχει αποκρυσταλλωθεί η στάση των κρατών και των εταιρειών σε ότι αφορά το ζήτημα των πληρωμών.

Όπως υπενθυμίζεται δε, οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια με βάση τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας μετατρέπονται σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ρούβλι.

Ανακοινώσεις για το εθνικό σχέδιο

Σε κάθε περίπτωση πάντως η προέκταση του κυβερνητικού μηνύματος για την ομαλό εφοδιασμό σε φυσικό αέριο, συμπυκνώνεται στη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

«Δεν θα αιφνιδιαστούμε – δεν θα κατεβάσουμε τους διακόπτες».

Αυτή η πεποίθηση εδράζεται στα αποτελέσματα της επισκόπησης του σχεδίου, με τις διαφορετικές εκδοχές δοκιμών αντοχής της αλυσίδας ενεργειακού ανεφοδιασμού, το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, αλλά και την προμήθεια-εάν κριθεί αναγκαίο-επιπλέον φορτίων LNG από τις διεθνείς αγορές.

Για τη ενίσχυση και διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων, προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας καθώς επίσης η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.

Εξετάζονται δε, η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.

Στο σχέδιο της χώρας μας εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.

Παράλληλα η Δ.Ε.Η. έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.

Επίσης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW ενώ επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσει

ΠΗΓΗ: CNN.GR

Το ka-business.gr προτείνει

Ευρωεκλογές: Η πρώτη εκτίμηση για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ
Τις πρώτες εκτιμήσεις για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών έχουν αρχίσει και διαμορφώνουν οι δημοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, η σειρά εκλογής...
Καινοτομία: Ιδρύεται Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας
H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί μεγάλη τομή και "game changer" στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας...
Χαμάς: Εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση προς το Τελ Αβίβ
Σύμφωνα με αναφορές των ξένων ΜΜΕ, την είδηση  επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ευρωεκλογές: Η πρώτη εκτίμηση για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ
Τις πρώτες εκτιμήσεις για την τελική σειρά εκλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών έχουν αρχίσει και διαμορφώνουν οι δημοσκόποι. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, η σειρά εκλογής...
Φεστιβάλ Καννών: Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στον Τζορτζ Λούκας – Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Πλέμονς για την ταινία του Λάνθιμου 
Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της φετινής τελετής λήξης του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ήταν όταν δύο θρύλοι του σινεμά και...
Απόστολος Αβδελάς: Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” – Γιατί να τον ψηφίσουμε
Ο δημοσιογράφος, Απόστολος Αβδελάς, πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος μεταπήδησε στους «Δημοκράτες»  μιλά στο για την απόφασή του να εμπιστευτεί το πρόσωπο...