Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Ενέργεια Ενέργεια: Η Ελλάδα πύλη εισόδου καυσίμου για τη ΝΑ Ευρώπη

Ενέργεια: Η Ελλάδα πύλη εισόδου καυσίμου για τη ΝΑ Ευρώπη

Τον Ιούλιο 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB) που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τον Διαδριατικό Αγωγό του TAP  και θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο που κατασκευάζει η ΑΒΑΞ και βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182χλμ. εκ των οποίων περίπου 31km βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το έργο  απασχολήθηκαν τουλάχιστον 450 άτομα που εργάστηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ώρες χωρίς να σημειωθεί κανένα εργατικό ατύχημα.

 

Το έργο που κατασκευάζει ο ΑΒΑΞ, αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. – εκ των οποίων περίπου 31 χλμ εντός της ελληνικής επικράτειας –  καθώς και τις αναγκαίες  υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (2 μετρητικοί σταθμοί, 8 βανοστάσια, 2 κέντρα λειτουργίας).Ο αγωγός έχει διάμετρο 32 ιντσών και πάχος που κυμαίνεται από 11 έως και 20 χιλιοστά, ενώ όσον αφορά στην ετήσια δυναμικότητά του, αυτή θα είναι αρχικά 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow) και μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης.

Η AVAX ανέλαβε την υλοποίηση του αγωγού μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η ICGB, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της βουλγαρικής BEH, που κατέχει ποσοστό 50% και του κοινοπρακτικού σχήματος IGI Poseidon, που έχει το υπόλοιπο 50% (ποσοστό ισομερώς κατανεμημένο μεταξύ της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της ιταλικής Edison). H AVAX πλειοδότησε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό με προσφορά ύψους 144,85 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για την κατασκευή του έργου απασχολήθηκαν περίπου 450 εργαζόμενοι για περισσότερες από 2.000.000 ώρες εργασίας, περίπου 100 χλμ του αγωγού συγκολλήθηκαν με αυτόματες μηχανές συγκόλλησης ενώ το πιο υψηλό σημείο του αγωγού βρίσκεται στα 800 μέτρα περίπου στην οροσειρά της Ροδόπης και το χαμηλότερο σημείο περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Φράγμα Kladenec.

 Το ka-business.gr βρέθηκε στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής και στις εργασίες του έργου που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Συνομίλησε με τους ανθρώπου που εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο τον Ιούλιο.

Με την ολοκλήρωσή του, ο αγωγός θα συνδέεται στην Κομοτηνή με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) – που επίσης είχε κατασκευάσει ο ΑΒΑΞ – και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του στην πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, θα συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας). H σύνδεση του IGB με τον TAP πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες με την υλοποίηση δύο χρυσών συγκολλήσεων στον σταθμό μέτρησης της Κομοτηνής, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα ακόμη βασικό βήμα για την ολοκλήρωση και έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB.

Διαχειρίστρια του Έργου είναι η Εταιρεία ICGB AD, μέτοχοι της οποίας είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.

Αξίζει να σημειωθεί πως η  SEMAC Α.Ε. που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη,  εξειδικευμένη στα μετρητικά συστήματα αερίου, ως υπερβολάβος της ΑΒΑΞ ΑΕ, βοηθάει για την ολοκλήρωση των δύο σταθμών της ΔΕΣΦΑ και του ΤΑΡ στην Κομοτηνή.

Η SEMAC Α.Ε εξειδικευμένη στα μετρητικά συστήματα αερίου, ως υπερβολάβος της ΑΒΑΞ ΑΕ, βοηθάει για την ολοκλήρωση των δύο σταθμών της ΔΕΣΦΑ και του ΤΑΡ στην Κομοτηνή.

Η SEMAC Α.Ε με έδρα τη Βι.Πε. Σίνδου στη Θεσσαλονίκη  είναι διεθνής κορυφαίος εργολάβος και κατασκευαστής που εξειδικεύεται στις Βιομηχανίες Πετρελαίου & Αερίου, αναλαμβάνοντας ηλεκτρομηχανολογικά έργα και παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής Μετρητικών Συστημάτων  κατάλληλων για μεταφορά, επεξεργασία και  μέτρηση φυσικού αερίου και πετρελαίου.

 

ka-business.gr: Διοργανώνει το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ Σάββατο 28 Μαϊου
Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει δια ζώσης το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ...

Το ka-business.gr προτείνει

Grant Thornton: Υιοθετεί 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα για τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας: "Στο επίκεντρο της υπόσχεσης αυτής βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού...
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η επόμενη μέρα του Αγροδιατροφικού κλάδου
Ελάτε να μάθετε ΠΡΩΤΟΙ για αυτά που θα συζητά ο κόσμος τα επόμενα χρόνια! Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει...
Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελία για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν από σήμερα οι πολίτες, μετά την υπογραφή κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Grant Thornton: Υιοθετεί 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα για τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας: "Στο επίκεντρο της υπόσχεσης αυτής βρίσκονται οι άνθρωποί μας, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του οργανισμού...
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η επόμενη μέρα του Αγροδιατροφικού κλάδου
Ελάτε να μάθετε ΠΡΩΤΟΙ για αυτά που θα συζητά ο κόσμος τα επόμενα χρόνια! Μετά από 2 χρόνια με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, το διοργανώνει...
INTERLIFE: Νέα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλισης – TRAVEL Care Plus & TRAVEL Business Care
Δύο νέα Προγράμματα Ταξιδιωτικής Ασφάλισης το TRAVEL Care Plus και το TRAVEL Business Care δημιούργησε και προωθεί στην αγορά η INTERLIFE Ασφαλιστική, πέραν των...