Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για τις πυρκαγιές – Κάηκαν 12.500 στρέμματα στη Βαρυμπόμπη

Από χθες το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα, ενώ η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη βελτιώθηκε, όπως ανακοινώθηκε στην έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

“Γίνονται συνεχώς ρίψεις. Ευελπιστούμε ότι μέσα στη μέρα θα έχουμε οριοθετήσει την κατάσταση”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις.

Όσον αφορά την περιοχή που κάηκε, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση πρόκειται για περίμετρο 12.500 στρεμμάτων. Επίσης από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα σοβαρές και 64 μερικές ζημιές. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έγιναν απομακρύνσεις πολιτών και εκκενώσεις περιοχών ενώ συνολικά έγιναν 442 διασώσεις – απομακρύνσεις πολιτών.

Όσοι δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ στο 1135 για να λάβουν καθοδήγηση για τα ξενοδοχεία φιλοξενίας. Μέχρι τώρα 538 πολίτες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Για τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι υπάρχει κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων αυτή τη στιγμή, ενώ σημείωσε ότι η Ρόδος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Όπως τόνισε, οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες και υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.