Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική EIU: Πόσο βαραίνει ο πόλεμος την ανάπτυξη το 2022 – Σφαγή για...

EIU: Πόσο βαραίνει ο πόλεμος την ανάπτυξη το 2022 – Σφαγή για την ουκρανική οικονομία

Μέσω τριών βασικών διόδων θα πλήξει ο πόλεμος τις οικονομίες της G7, αλλά και τις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως προβλέπει το Economist Intelligence Unit:

  • μέσω της επίπτωσης των κυρώσεων στη Ρωσία, που θα περιορίσουν τις εμπορικές της σχέσεις με την Δύση
  • μέσω της εκτόξευσης των τιμών των προϊόντων
  • και των αναταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ως αποτέλεσμα του πολέμου, το EIU αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 3,4% από 3,9%.

Αναλυτικά:

 

Ευρώπη – Διπλό σοκ

Διπλό χτύπημα στον κλάδο του εμπορίου αλλά και της ενέργειας καταφέρει ο πόλεμος στην Ευρώπη. Για το εγγύς μέλλον, το EIU αναμένει πως ο αντίκτυπος των κυρώσεων για την Ε.Ε. συγκεκριμένα θα είναι μικρός. Ωστόσο, η αύξηση στις τιμές τροφίμων και πρώτων υλών θα δώσουν ώθηση στον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό και θα εντείνουν τις ήδη μεγάλες αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθυστερώντας περαιτέρω την ανάκαμψη από την πανδημία.

Για την Ευρωζώνη, το EIU αναθεωρεί σημαντικά επί τα χείρω τις προβλέψεις του 2022, για ρυθμό ανάπτυξης 3,3% (από 4% πριν τον πόλεμο), αναμένοντας ισχυρούς τριγμούς στην οικονομία από το διπλό σοκ σε εμπόριο και ενέργεια. Για τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο πόλεμος θα οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση: κατά 0,8% στη Γερμανία, 0,7% στη Γαλλία και 1% στην Ιταλία.

 

Βόρειος Αμερική

Ο αντίκτυπος του πολέμου στη Βόρειο Αμερική θα γίνει αισθητός ιδίως μέσω της αύξησης στις τιμές των προϊόντων. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μειώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα υποχρεώσουν την Fed να προχωρήσει σε πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Το EIU αναμένει επτά αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού φέτος (25 μονάδες βάσης εκάστη) και ακόμη τρεις ή τέσσερις για το 2023. Η επιθετικότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα επιβαρύνει την ζήτηση και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα πάντοτε με το EIU.

Ιαπωνία

Μικρό θα είναι το αποτύπωμα του πολέμου για την Ιαπωνία, όπου το EIU αναμένει ανάπτυξη 2,8% φέτος. Στο πιθανότερο σενάριο προβλέπεται πως το πραγματικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα ανακάμψει στα προ – πανδημικά επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Σφαγή στις οικονομίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Τεράστιος θα είναι ο αντίκτυπος του πολέμου στην ρωσική οικονομία, με το EIU να αναμένει ύφεση 10%, στο χειρότερο επίπεδο από την κρίση του 1998. Οι κυρώσεις χτύπησαν το ρούβλι και έδωσαν ώθηση στον πληθωρισμό, συρρικνώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των ρωσικών νοικοκυριών. Επίσης, οι επενδύσεις μειώνονται δραματικά, ενώ περαιτέρω επιβάρυνση προκαλεί και η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το EIU αναμένει πως η οικονομία της Ρωσίας θα επανέλθει στα προ πολέμου επίπεδα το 2025.

Πολύ χειρότερη όμως είναι η κατάσταση που σκιαγραφείται για την ουκρανική οικονομία: το EIU αναμένει ύφεση 46,5% φέτος με φόντο τους θανάτους αμάχων, την τεράστια καταστροφή σε υποδομές της χώρας και τις χαμηλές προσδοκίες για άμεση αναδόμηση της χώρας. Το EIU κρατά επιφυλάξεις για την πορεία της ουκρανικής οικονομίας, αλλά με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένει ότι θα επανέλθει στα – προ πολέμου – επίπεδα προς το τέλος της δεκαετίας του 2030.

© Παρέχεται από: Money Review

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr

Το ka-business.gr προτείνει

Καιρός: Οι περιοχές που θα «ψηθούν» σε λίγες ώρες
Ποδαρικό με υψηλές θερμοκρασίες θα κάνει ο Ιούνιος, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για το πρώτο κύμα ζέστης. Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα...
Youth Pass: Καταβάλλεται αύριο Παρασκευή η οικονομική ενίσχυση σε νέους
Το Youth Pass που αντιστοιχεί σε 150 ευρώ καταβάλλεται την Παρασκευή 31 Μαΐου σε νέους ηλικίας 18 και 19 ετών που έκαναν την...
ΒΕΘ: Η βιοτεχνία στο επίκεντρο διαλόγου με υποψήφιους ευρωβουλευτές
Δημόσιο διάλογο με υποψήφιους ευρωβουλευτές διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, έχοντας ως αιχμή του δόρατος το μικρομεσαίο επιχειρείν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Αριστοφάνη «Πλούτος» από το ΚΘΒΕ
Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2024, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη...
Ηλεκτροκίνηση στον ΟΑΣΘ: Επόμενη στάση Νεάπολη και Ελευθέριο Κορδελιό
Επισπεύδεται το χρονοδιάγραμμα ένταξης των ηλεκτρικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ στα δρομολόγια του Οργανισμού Ακόμη δύο λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ εντάσσονται στην ηλεκτροκίνηση. Πρόκειται για τις...
Καιρός: Οι περιοχές που θα «ψηθούν» σε λίγες ώρες
Ποδαρικό με υψηλές θερμοκρασίες θα κάνει ο Ιούνιος, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για το πρώτο κύμα ζέστης. Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα...