Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή ΔΟΜ: Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άτομα εσωτερικά εκτοπισμένα στην Ουκρανία

ΔΟΜ: Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άτομα εσωτερικά εκτοπισμένα στην Ουκρανία

Σχεδόν 6,48 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Ουκρανία εξ αιτίας του πολέμου, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που διεξήχθη μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.

Με βάση τα στοιχεία του ΔΟΜ, το 13,5% των προσφάτως εκτοπισμένων είχε ήδη εκτοπιστεί στο παρελθόν κατά την περίοδο 2014-2015.

Πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα όπως έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες και άτομα που πλήττονται άμεσα από τη βία. Πάνω από το 60% των ενηλίκων – μελών οικογένειας που ερωτήθηκαν, συνοδεύονται από παιδιά.

Πάνω από το 53% των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πλέον επιτακτικές ανάγκες περιλαμβάνουν φάρμακα, υπηρεσίες υγείας και οικονομικούς πόρους.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι μεταξύ των σχεδόν 10 εκατομμυρίων που έχουν εκτοπιστεί βίαια τόσο στην Ουκρανία όσο και πέρα από τα σύνορα της χώρας σε γειτονικές χώρες, μεταξύ αυτών 186.000 υπήκοοι τρίτων χωρών.

«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου υπερβαίνει κατά πολύ κάθε σχεδιασμό σεναρίου χειρότερης περίπτωσης», λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο.

«Η ανταπόκριση στις ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Ουκρανία είναι η κορυφαία μας προτεραιότητα. Οι ομάδες μας έχουν πρόσβαση με ουσιαστική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά υπάρχει ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά».

Οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εντός των συνόρων της χώρας χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μεσούσης της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, παύση των εχθροπραξιών και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέψουν στους αμάχους να διαφύγουν σε ασφαλές μέρος.

Ενώ οι επιχειρησιακές και οι προκλήσεις ασφαλείας εξακολουθούν να υφίστανται, ο ΔΟΜ συνεχίζει να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες, όποτε και όπου είναι δυνατόν, σε στενό συντονισμό με ανθρωπιστικούς εταίρους, διανέμοντας βασικά είδη πρώτης ανάγκης στους εκτοπισμένους, όπως κουβέρτες, τρόφιμα, εξοπλισμό κουζίνας και πακέτα υγιεινής .

Μέχρι σήμερα, ο ΔΟΜ έχει μοιράσει σε εκτοπισμένα άτομα περισσότερες από 18.000 θερμικές κουβέρτες και 8.000 πακέτα υγιεινής στις περιοχές των Λβιβ, Ιβάνο-Φράνσκιβ, Ντνίπρο, Μικολάιβ και Ζακαρπάτια. Καθώς οι αποθήκες του ΔΟΜ στην Ουκρανία ανεφοδιάζονται κάθε μέρα, επιπλέον διανομές λαμβάνουν χώρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και το αναπτυσσόμενο δίκτυο των εταίρων του ΔΟΜ.

Σε συνεργασία με την Κρατική Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ουκρανίας, ο ΔΟΜ παρείχε φαγητό και εξοπλισμό κουζίνας σε δύο ξενώνες εκτοπισμένων στην περιοχή της Ζακαρπάτια και πακέτα υγιεινής σε τέσσερις κοινωνικούς φορείς στο Λουχάνσκ.

Ο Οργανισμός διαχειρίζεται επίσης περιφερειακές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, υποστηρίζοντας τα άτομα που κινούνται μέσα στην Ουκρανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 16 Μάρτιου, ο ΔΟΜ Ουκρανίας παρείχε συμβουλές σε περισσότερες από 12.000 περιπτώσεις μέσω της εθνικής δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής που λειτουργεί και για το trafficking (“527”).

Οι βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν στις ομάδες του ΔΟΜ αφορούν γενικές πληροφορίες για την εμπορία ανθρώπων και το ασφαλές ταξίδι, διαδικασίες αναζήτησης ασύλου και απόκτηση προσφυγικού καθεστώτος και πιθανή στήριξη από διπλωματικούς φορείς και συσχετιζόμενους οργανισμούς.

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Επιδοτούμενα αγροτικά “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για μείωση του κόστους παραγωγής
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής...
Optima bank: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα και το 2022. Με την ίδια δυναμική το πρώτο τετράμηνο του 2023
Στη Γενική Συνέλευση μετόχων της Optima bank, παρουσιάστηκαν τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2022, όπως και η εξέλιξη των βασικών δεικτών για το...
Νέα έρευνα Focus Bari: Οι Έλληνες, τα Café και η Ταχεία Εστίαση
Οι αλυσίδες café και τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή των Ελλήνων, όμως με την πάροδο του χρόνου ο πήχης έχει...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

BEYOND 2023: Δυναμική η συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών Σημαντικές οι εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες
Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2023: Πάνω από 180 εκθέτες από 36 χώρες, 296 Έλληνες και 43 ξένοι ομιλητές, σημαντικοί επισκέπτες, εταιρείες τεχνολογίας με ισχυρό αποτύπωμα,...
Τράπεζα Πειραιώς: Επιδοτούμενα αγροτικά “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για μείωση του κόστους παραγωγής
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής...
AEGEAN: Αύξηση 50% σε σχέση με το 2022 στη συνολική επιβατική κίνηση το 1ο πεντάμηνο του 2023
Περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες μετέφερε συνολικά η AEGEAN κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% στην επιβατική κίνηση σε σχέση...