Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Διεθνή Πολιτική εκμετάλλευση της Δικαιοσύνης βλέπει ο Σαρκοζί με αφορμή την κράτησή του

Πολιτική εκμετάλλευση της Δικαιοσύνης βλέπει ο Σαρκοζί με αφορμή την κράτησή του

Σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1 και στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Σαρκοζί αρνήθηκε ότι διέπραξε κάποια παράνομη πράξη.

Ο Σαρκοζί κατήγγειλε την «πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος» και τόνισε ότι η υπόθεση εναντίον του έχει ως στόχο να βλάψει την φήμη του.

«Είναι φυσιολογικό να βρίσκομαι υπό κράτηση για τόσο πολύ;» αναρωτήθηκε ο Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι η κράτησή του προέκυψε «από μία επιθυμία να με ταπεινώσουν».

«Στη χώρα μας, που είναι η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου, υπάρχουν πράγματα που σχεδιάζονται. Οι Γάλλοι πρέπει να τα γνωρίζουν και, βάσει της συνείδησής τους και ελεύθερα, πρέπει να τα κρίνουν για αυτό που είναι» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος.

«Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή για να πω στον γαλλικό λαό που βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την πολιτική εκμετάλλευση ενός μέρους του δικαστικού συστήματος», σημείωσε ο Σαρκοζί.

«Λέω σε όλους όσοι ακούν ή παρακολουθούν ότι δεν τους πρόδωσα ποτέ και ότι δεν διέπραξα κάποια ενέργεια εις βάρος των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» υπογράμμισε.

Ο Σαρκοζί χαρακτήρισε «άτοπες» τις κατηγορίες εναντίον του: «Πού είναι η απόπειρα επηρεασμού; Πού είναι η διαφθορά;».

Επίσης ο πρώην πρόεδρος αμφισβήτησε την αμεροληψία μιας από τις δικαστές που τον έθεσαν υπό δικαστική έρευνα, της Κλερ Θερό, υπογραμμίζοντας ότι ανήκει στο Συνδικάτο των Δικαστών (SM) το οποίο θεωρείται αριστερό.

«Είναι φυσιολογικό να επιλέγεται […] μια δικαστής που ανήκει στο SM […] της οποίας πολιτική εμμονή είναι να καταστρέψει το πρόσωπο για το οποίο πρέπει να διεξάγει έρευνα;» διερωτήθηκε.

Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Bygmalion, για την εταιρεία που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση των πλαστών λογαριασμών κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012, απάντησε ότι δεν υπήρξε ποτέ «κανένα σύστημα διπλής τιμολόγησης».

Ο Σαρκοζί επεσήμανε τέλος ότι θα ανακοινώσει «στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου» αν θα επιστρέψει στην πολιτική και αν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματός του, της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Ο Σαρκοζί τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Την Τρίτη είχε τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση -πρώτη φορά που πρώην γάλλος επικεφαλής κράτους κρατείται από την αστυνομία.

Η υπόθεση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις ελπίδες του Σαρκοζί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί είχε ηττηθεί το 2012 από τον Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα έχει κατρακυλήσει.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε το τεκμήριο της αθωότητας και την αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

 

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Thessaly Expo: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα
Με 100 επιχειρήσεις από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, που θα αναπτυχθούν σε τ.μ. στεγασμένου...
Το ka-business.gr παρουσιάζει την Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης
Το web tv του και η εκπομπή "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" βρέθηκε στο XYTA Μαυρορράχης με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος...
Το Κοινοβούλιο στηρίζει την ανάπτυξη της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ
Η ΕΕ πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη του τομέα της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και την προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

INTERLIFE: Δημοσίευση Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας 2021
Τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας του έτους 2021 δημοσίευσε η INTERLIFE Ασφαλιστική, ο οποίος αποτυπώνει το όραμα και τις δράσεις της Εταιρείας στο πλαίσιο της...
Thessaly Expo: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα
Με 100 επιχειρήσεις από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, που θα αναπτυχθούν σε τ.μ. στεγασμένου...
Έκθεση του Jan Vanriet «Παραπλανητικός Ήλιος»
  Στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό ο Βέλγος καλλιτέχνης  και ποιητής Jan Vanriet, το έργο του οποίου θα...