Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική "Αξιοποίησε την Ψήφο σου": Ηχηρό το μήνυμα του Γραφείου του ΕΚ από...

“Αξιοποίησε την Ψήφο σου”: Ηχηρό το μήνυμα του Γραφείου του ΕΚ από τη Θεσσαλονίκη, μια ανάσα πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα βρέθηκε τη Δευτέρα 20 και την Παρασκευή 24 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη για μία σειρά από εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, με στόχο να διαδώσει το μήνυμα της συμμετοχής στην τελική ευθεία προς τις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 9ης Ιουνίου. Στόχος των δράσεων ήταν η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες και κυρίως τη νέα γενιά: Νέοι και νέες έλαβαν απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους σχετικά με το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη συμμετοχή τους στις εκλογές, ενώ συζήτησαν για κρίσιμα ζητήματα όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η προστασία από την παραπληροφόρηση.

Ημερίδα “Ενημέρωση, Δημοκρατία, Ευρωεκλογές”, 20 Μάϊου

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα “Ενημέρωση, Δημοκρατία, Ευρωεκλογές” που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ. Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024, ο ρόλος της Ενημέρωσης γύρω από αυτές και η σημασία τους για τη Δημοκρατία αποτέλεσαν το αντικείμενο του διαλόγου που συνδιοργάνωσαν η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, απηύθυνε χαιρετισμό και έλαβε μέρος στη συζήτηση με τίτλο “Ποιο είναι το διακύβευμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών 2024;”. Η Άννα Ευσταθίου, υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα ενημέρωσε για τους τρόπους και τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, μια συζήτηση με νέους δημοσιογράφους που έλαβαν μέρος στο Πρόγραμμα κατάρτισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για νέους Ευρωπαίους δημοσιογράφους.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και φοιτήτριες και φοιτητές Δημοσιογραφίας.

Εκδήλωση EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης: “ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024”, 24 Μαΐου

Το πρωί, το Γραφείο συμμετείχε στην υβριδική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης, με φορέα υποδοχής τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης) με θέμα τις Ευρωπαϊκές Εκλογές. Η εκδήλωση είχε στόχο να προωθήσει τη συλλογική συμμετοχή στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της υπεράσπισης των κεκτημένων της ΕΕ μέσω της συμμετοχής όλων στις εκλογές. “Στόχος του οδοιπορικού που διήρκησε σχεδόν ενάμιση χρόνο και έφτασε σε όλη την Ελλάδα ήταν να δείξουμε γιατί η ζωή μας είναι καλύτερη μέσω της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ”, δήλωσε. Τον λόγο πήρε επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης, ο οποίος ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους να ψηφίσουν όχι μόνο με εθνικά κριτήρια, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Ακολούθησε συζήτηση της υπεύθυνης Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελβίρας Φόρτε, του υπεύθυνου Ψηφιακών Μέσων του Γραφείου του ΕΚ Σταύρου Σαμουηλίδη και της επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Όλιας Παναγιωτοπούλου με πολίτεςΣε ερώτηση από τη νέα γενιά σχετικά με το νόημα της συμμετοχής στις εκλογές, η Ελβίρα Φόρτε τόνισε ότι: “Στην πολιτική, όπως και στη φύση, δεν υπάρχει κενό. Αν δεν ψηφίσουμε εμείς, θα το κάνει κάποιος άλλος για εμάς -και πιθανότατα θα επιλέξει κάτι που οι ίδιοι δεν θα επιλέγαμε”. Στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο της καμπάνιας “Αξιοποίησε την Ψήφο σου”, για την επιτυχία του οποίου μίλησε ο Σταύρος Σαμουηλίδης: “Το βίντεο είχε 150.000 προβολές στην Ελλάδα μόνο την πρώτη ημέρα της προβολής του και μόνο στα κοινωνικά δίκτυα του ΕΚ. Στην Ελλάδα οι πολίτες το παρακολούθησαν και τους άγγιξε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως φάνηκε από τη διάδραση στους λογαριασμούς μας”.

Το παρόν έδωσαν διά ζώσης και διαδικτυακά με τοποθετήσεις και ερωτήσεις εκπρόσωποι ΟΤΑ, σωματείων, οργανώσεων και συλλόγων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης και των Alumni του, μέλη της κοινότητας mazi.eu, μέλη BELC και πολίτες και των επτά νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τη συζήτηση εδώ.

Κοινή εκδήλωση: Ημέρα “ΨΗΦΙΖΩ”, 24 Μαΐου

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ “European Studies” (ESIS), το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης και τους Alumni του, το Europe Direct Θεσσαλονίκης και το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε μια ημέρα αφιερωμένη στις ευρωπαϊκές εκλογές και τη γνωριμία των νέων της Θεσσαλονίκης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης.

Στο πλαίσιο της Ημέρας “ΨΗΦΙΖΩ”, η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του ΕΚ Ελβίρα Φόρτε, ο υπεύθυνος Ψηφιακών Μέσων του Γραφείου Σταύρος Σαμουηλίδης και η επικεφαλής του EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης, Όλια Παναγιωτοπούλου συνομίλησαν με τους συμμετέχοντες πολίτες και δέχθηκαν ερωτήσεις σχετικά με το έργο του ΕΚ, το ρόλο των Europe Direct και τις επερχόμενες εκλογές. Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό, ενώ τον λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης διά ζώσης.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης και των Alumni του, εκπρόσωποι οργανώσεων, σωματείων και συλλόγων, αλλά και νέοι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Σχετικά με τις ευκαιρίες που παρέχει το ΕΚ στους νέους για να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, η Ελβίρα Φόρτε τόνισε την επιτυχία του προγράμματος “EPAS – Σχολεία Πρέσβεις του ΕΚ”, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στους νέους, ενώ ο Σταύρος Σαμουηλίδης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πλατφόρμα mazi.eu, την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Νεολαίας, καθώς και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας. Η Ημέρα κορυφώθηκε με συναυλία νεανικών συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης.

Το ka-business.gr προτείνει

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...