4.000 τόνοι σκουπιδιών μαζεύτηκαν από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

 

 «Πρέπει να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό. Το τελευταίο τριήμερο οι εργαζόμενοι υπερέβαλλαν εαυτούς. Οι εργαζόμενοι καθάρισαν την πόλη. Από το Σάββατο ξεκίνησε το πλύσιμο  των σημείων για να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες. Ας ελπίσουμε τα πράγματα  να μπουν σε μια κανονικότητα» είπε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως είπε ο Γιάννης Μπουτάρης βάσει κανονισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να απασχολεί 650 μόνιμους υπαλλήλους. Σήμερα, στην υπηρεσία εργάζονται 350 εργαζόμενοι, με τα κενά να ξεπερνούν τις 300 θέσεις. Αυτές μέχρι σήμερα καλύπτονταν από συμβασιούχους. «Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή της θητείας μας ότι οι συμβασιούχοι της καθαριότητας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μέχρι τις 31.07 έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε τον νέο κανονισμό. Οι θέσεις που έχουμε οργανικές είναι 650 από τις οποίες καλύπτονται οι 350 από μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους» εξήγησε λέγοντας ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι δεν απασχολούνται αποκλειστικά στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και στην υπηρεσία της ανακύκλωσης, των ογκωδών και των οργανικών αποβλήτων.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προσφύγει σε ιδιωτική εταιρία όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη» τόνισε ο κ. Μπουτάρης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι προτεραιότητα του δήμου η συνεργασία με ιδιώτες.

Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τις σκέψεις του δήμου Θεσσαλονίκης για προσέλκυση ΚΟΙΝΣΕΠ. «Λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας και πιστεύω θα το καταφέρουμε κι εμείς» σχολίασε ο κ. Μπουτάρης. «Οι ΚΟΙΝΣΕΠ ειναι συνεταιριστικές επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται κυρίως άνεργοι. Οι εταιρίες αυτές δουλεύουν κυρίως με το δημόσιο» είπε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε το παράπονό του για την συμπεριφορά πολλών Θεσσαλονικέων οι οποίοι «κατέβαζαν» σκουπίδια στους κάδους παρά την έκκληση του δήμου. «Δεν υπήρχε συναίσθηση από πλευράς συμπολιτών μας. Θα μπορούσαν να μην κατεβάζουν μικρά σακουλάκια αλλά μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδών κάθε τρεις ημέρες. Το χειρότερο από όλα ήταν τα ογκώδη αντικείμενα που κατέβασαν ορισμένοι στους κάδους. Η κατάσταση αυτή θυμήζει βομβαρδισμένη Δαμασκό» σχολίασε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ξανθόπουλοςευχαρίστησε  τους συναδέλφους του στον τομέα Καθαριότητας. «Αφού τελειώσαν, όλα καλά! Η κινητοποίηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Ιουνίου. Η απόφασή μας ήταν να λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας. Βλέποντας ότι έρχεται καύσωνας αναθεωρήσαμε και βγάλαμε περισσότερα απορριμματοφόρα. Είμαι ευχαριστημένος για δυο λόγους: πετύχαμε το στόχο που είχαμε υποσχεθεί στη διοίκηση . Επιβεβαιωθήκαμε! Πείσαμε την διοίκηση και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον το πρόβλημα του ιδιώτη» είπε.

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς αναφέρθηκε στο ειχειρησιακό σχέδιο που ακολουθήθηκε. Όπως τόνισε «οι τόνοι των σκουπιδιών που μαζεύτηκαν ήταν στον υπερθετικό βαθμό. Την περασμένη Παρασκευή μαζέψαμε 850 τόνους σκουπίδια». Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά από την ημέρα της κινητοποίησης των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι χτες Κυριακή είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 4.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους  της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μαζεύτηκαν στο σύνολό τους εντός στόχων.