Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Καινοτομία Αποτελέσματα του Διαγωνισμού «Invent for the Planet 2022»

Αποτελέσματα του Διαγωνισμού «Invent for the Planet 2022»

Πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, ο 3οςΦοιτητικός Διαγωνισμός «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν»,στο πλαίσιο του αντίστοιχου διεθνούςδιαγωνισμού «Invent for the planet», ο οποίος διεξάγεται ταυτόχρονα με τη συμμετοχή 25 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, υπό την κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ.

Μέσα σε 48 ώρες, φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη της αγοράς, δημιούργησαν φυσικά και ψηφιακά πρωτότυπα της λύσης τους στα Εργαστήρια του ΑΠΘ και στο τέλος παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση σε επιτροπή κριτών.

Συνολικά, δημιουργήθηκαν έξι ομάδες επιλέγοντας να επιλύσουν τέσσερις από τις έντεκα παγκόσμιες προκλήσεις οι οποίες προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Οι προκλήσεις που επιλέχθηκαν από τις ομάδες αφορούσαν στις θεματικές:«Απόβλητα τροφίμων», «Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας για την αντικατάσταση του άνθρακα στο σπίτι και στο γραφείο», «Αλυσίδα αξίας του Υδρογόνου» και «Ανθεκτικές Υποδομές Τροφίμων-Ενέργειας-Νερού σε μεγάλες Καταστροφές».

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα Bio-Thess, η οποία εργάστηκε πάνω στο δεύτερο θέμα, και με σύνθημα«Bio-fuelingyourplace, for a betterglobalspace», είχε ως κεντρική ιδέα την ενσωμάτωση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου, εντός του κτιρίου, και ανατροφοδότηση αυτού, με την παραγόμενη ενέργεια για θέρμανση.

Το βραβείο απένειμε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα H2OW TO, η οποία εργάστηκε πάνω στο τρίτο θέμα και ανέπτυξε μία πρωτότυπη ιδέα για τη δημιουργία μίας νεοφυούς επιχείρησης, η οποία θα αλλάζει τα δεδομένα στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. Το βραβείο στην ομάδα απένειμε εκπρόσωπος της εταιρείας Kleemann Lifts. Την τρίτη θέση έλαβε η ομάδα Nireas, η οποία εργάστηκε πάνω στο τέταρτο θέμα και ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σύστημα αφαλάτωσης νερού. Το βραβείο απένειμε εκπρόσωπος του OK!Thess.

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, οι πέντε καλύτερες ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο, κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεών τους από το Πανεπιστήμιο του Texas A&M θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στηντελική φάση τουδιαγωνισμού.

O Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά παρευρέθηκα και φέτος στη βράβευση του 3ου διαγωνισμού “ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν” που διοργανώθηκε από το ΑΠΘ, στο πλαίσιο του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού “Invent for the Planet”. Οι πιο μεγάλες ιδέες που γίνονται πράξη, ξεκινούν από τα νέα παιδιά και τους ανθρώπους της έρευνας που εργάζονται εντατικά στα εργαστήρια. Παράγουν επιστημονικά ώριμα αποτελέσματα. Βρίσκουν τον τρόπο να τα μετατρέψουν σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Και πλέον κάποιοι θα ιδρύσουν τεχνοβλαστούς στους κόλπους του πανεπιστημίου, δημιουργώντας αξία, θέσεις εργασίας, και προοπτική για την ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα. Ο διαγωνισμός αυτός ανέδειξε για άλλη μία φορά τη δυναμική του οικοσυστήματος καινοτομίας του ΑΠΘ».

O Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης, δήλωσε: «Το έντονο ενδιαφέρον της φοιτητικής κοινότητας για τον διαγωνισμό, επιβεβαιώνει το κίνητρο και την ετοιμότητα των φοιτητών μας να ανταποκρίνονται σε καλέσματα απόκτησης δεξιοτήτων και αξιοποίησης της γνώσης και της εφευρετικότητάς τους. Η καινοτομία, η ευγενής άμιλλα και η επιχειρηματικότητα ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναδείχθηκαν από το διαγωνισμό. Όλες οι λύσεις που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλής στάθμης και έτυχαν της αναγνώρισης από την επιτροπή κριτών».

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess, και υποστηρίχθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών BETA CAE Systems, ALUMIL, και KLEEMANN Lifts.

Το ka-business.gr προτείνει

Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...
Στράτος Σιμόπουλος: Δημιουργία Θαλάσσιας Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και Αξιοποίηση της Στοάς Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής  του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, στη Βουλή, με τίτλο “Δημιουργία Θαλάσσια Συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό και...
ProCredit Bank: Μάθημα για Αρχάριους – Πώς θα μάθουμε να αποταμιεύουμε;
Ο κόσμος λατρεύει τα βιβλία και τα άρθρα με ηχηρούς τίτλους - «Δεν θα σας το διδάξουν αυτό στο  σχολείο», «Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θέατρο: Μπαμπάδες με ρούμι
«Μπαμπάδες με ρούμι» η ή κωμωδία  των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Πρωταγωνιστούν :...
Θέατρο: «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν ανεβάζει τις...
Σέιχ Σου: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για την πυροπροστασία του
Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των συναρμόδιων φορέων να παρέμβουν άμεσα, σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, επιβεβαιώθηκε στη...