Αρχική Νέα - Επικαιρότητα Οικονομία & Πολιτική Ακρίβεια: Τι περιλαμβάνουν οι νέες παρεμβάσεις

Ακρίβεια: Τι περιλαμβάνουν οι νέες παρεμβάσεις

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά. Επισήμανε από την Θεσσαλονίκη ο Κυβερνητικός ΕΚπρόωπος, Γιάννης Οικονόμου «Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι αδύνατο. Κανένα ευρωπαϊκό Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το μέγεθος της κρίσης».

 

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. παρέμβαση.

 

Τι περιλαμβάνουν οι νέες παρεμβάσεις

Οι νέες παρεμβάσεις απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις  εστιάζουν, πρωτίστως, στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και σε όσους παράγουν. Εστιάζουν, σε όσους πλήττονται περισσότερο. Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη είναι θεμέλιο της ασφάλειας και της σταθερότητας που αποτελούν  ζητούμενο στις ταραγμένες εποχές που ζούμε. Η ασφάλεια και η σταθερότητα συνιστούν εθνικό καθήκον. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν συγκεκριμένα:

 

–Πρώτον: Αυξάνεται  σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα  μέχρι 310 KWh ανά μήνα αυξάνεται μεσοσταθμικά από 70% σε 80% της αύξησης .

 

Παράλληλα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από 53 ευρώ τον Μάρτιο, αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ ανά MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ ανά ΜWh τον Απρίλιο. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA και για τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος θα υπάρξει πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα υπάρξει αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο την αναδρομική απορρόφηση του 80%  της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 

–Δεύτερον: Χορηγείται -πριν από το Πάσχα- έκτακτη ενίσχυση  στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και συγκεκριμένα σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών και ενέργειας.  Η έκτακτη αυτή ενίσχυση αφορά:

 

-Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου.

 

-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες και σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.

 

-Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

–Τρίτον: Χορηγείται κατά το μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών.

Η επιδότηση αφορά  60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, ισούται με 22 λεπτά το λίτρο και χορηγείται σε όσους έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό η τιμή πώλησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης για τον Απρίλιο που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον Φ.Π.Α., ανέρχεται σε 15 λεπτά το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής το πετρελαίου κίνησης ειδικά  αυτή την περίοδο κρίνεται απαραίτητος και για έναν επιπλέον λόγο: Για την συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

–Τέταρτον: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάση τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

 

–Πέμπτο: Μειώνεται περαιτέρω -με νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή- ο ΕΝΦΙΑ.  Με τον τρόπο αυτό η συνολική μείωσή του ανέρχεται στο 35% σε σχέση με το 2018. Οι 8 στους 10 πολίτες, θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, κατά 35% μεσοσταθμικά λιγότερο από ότι αυτό που πλήρωναν το 2018. Παραμένουμε συνεπείς και πιστοί στο πρόγραμμά μας να απαλλάσσουμε τους πολίτες από τα επαχθή φορολογικά βάρη που είχαν συσσωρευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

–Έκτον: Καθορίζεται, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί. Παράλληλα, καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. 6%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα, για τα λιπάσματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους αγρότες υλοποιούνται μέτρα 180 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα οποία:

 

-Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 

-Η μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών στο 6%.

 

Καθώς και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

 

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης – Μεταξύ των μεταναστών 34 ανήλικοι
Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex,...
Ενέργεια: Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023»
Ανοίγει από 12 Ιουνίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του...
«Κοινωνικός Τουρισμός»: Ποιοι δικαιούνται τα voucher – Μέχρι σήμερα πάνω από 200 χιλιάδες αιτήσεις
H πλατφόρμα για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ, για την περίοδο 2023-2024, θα παραμείνει ανοιχτή σήμερα και αύριο για όλα τα ΑΦΜ, με...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης – Μεταξύ των μεταναστών 34 ανήλικοι
Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex,...
Ενέργεια: Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2023»
Ανοίγει από 12 Ιουνίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του...
ΚΕ.Π.ΚΑ: Παγωτά – Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους
Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ζάχαρη, λίπος, πρωτεΐνες. Κάποια είδη παγωτού...