Το ξέφρενο ράλι τιμών στην ενέργεια αλλά και τις πρώτες ύλες έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε φαγητά που μέχρι πρότινος ήταν ιδιαίτερα φτηνά.
Ανατιμήσεις που προκαλούν πανικό. Όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στους επαγγελματίες. Ηλιέλαιο, ενέργεια και πρώτες ύλες έχουν εκτοξεύσει σε αδιανόητα επίπεδα τις τιμές. Στη Θεσσαλονίκη ο γύρος πλέον πωληται μέχρι και 4.30 ευρώ και στο σουβλάκι 3.5 ευρώ
Όπως δήλωσε στο ka-business.gr o πρόεδρος του σωματείου Εστατόρων – Ψητοπωλών Γιάννης Φιλοκώστας “όλα έχουν πάει στον ουρανό. Οι αυξήσεις φτάνουν το 100% σε είδη και υπηρεσίες. Τί να κάνουν οι επγγελματίες, πόσο να συγκρατήσουν τις τιμές. Δεν βγαίνουμε. Χρειάζονται αντισταθμήσεις μέτρων”.
Ενδεικτικά το ηλιέλαιο πριν λίγες ημέρες το αγόραζαν 12 ευρώ το 10κιλο ενώ σήμερα το προμηθεύτηκαν με 35 ευρώ η πίτα από 0,70 λεπτά πήγε στο 0,90 το χοιρινό κρέας από 6 ευρώ έφτασε τα 6,90λεπα ενώ το ρεύμα και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 100% δηλ. κάποιος που πλήρωνε 1.000 ευρώ σήμερα πληρώνει 2.000 ευρώ και στο φυσικό αέριο από 200 πληρώνει 500 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες των 6.500 ψητοπωλείων και εστιατορίων που δραστηριοποιούνται στο νομό Θεσσαλονίκης είναι σε απόγνωση. Στην ήδη μειωμένη αγοραστική δύναμη καθώς όπως υποστηίζουν έχει αγγίξει το 60% είναι αναγκασμένοι τώρα να ανεβάσουν τις τιμές στα ύψη και σε προϊόντα που μέχρι πρότινος ήταν ιδιαίτερα φτηνά όπως είναι ο γύρος.
Αυτο τους αναγκάζει να πάρουν μέτρα από μόνοι τους Όπως υποστηρίζει στο ka-business.gr ο ιδιοκτήτης ταχυφαϊου, Βασίλης Καραγκούνης “Προτειμώ να κλείσω το ψητοπωλείο μου και να πληρώνω μονο το ενοίκιο πρά να δουλεύω κα να δημιουργώ μόνο χρέη. Πώς θα πουλήσω με 4.30 ευρώ το γύρο? ποιός θα έρχετε στο μαγαζι. Προτειμω να κάνω μία παύση 2-3 μηνών να πληρώνω μονο ενοίκιο και να επαναπροσδιορίσω τις κινήσεις μου, ελπίζοτας πώς κάτι θα αλλάξει”.
Οι επαγγελματίες τρέμουν στην ιδέα πως οι πρωτόγνωρες αυτές αυξήσεις θα μειώσουν πολύ την κατανάλωση του γύρου αρα και τους τζίρους των καταστημάτων τους.