Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Αθ Τσαυτάρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στους πειραματικούς αγρούς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών , στην Αλίαρτο της Βοιωτίας παρουσίασε τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση και υποστήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών και τη σημαντική συμβολή τους στην κτηνοτροφία, τη διατροφή του ανθρώπου, το «πρασίνισμα» της γεωργίας και την υποστήριξη της αειφορίας.
Τα ψυχανθή φυτά όπως για παράδειγμα το τριφύλλι, ή τα όσπρια, είναι αυτά που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα το άζωτο, απαραίτητο για τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Είναι ιδανικά για ζωοτροφές καθώς τα μυρηκαστικά κυρίως ζώα (αγελάδες πρόβατα) αποτελούν κύρια πηγή των πρωτεϊνών και μπορούν να αντικαταστήσουν το σογιάλευρο που είναι εισαγόμενο και ακριβό.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ΥπΑΑΤ έχει ολοκληρώσει την υπουργική απόφαση που περιγράφει για πρώτη φορά όλα τα είδη και τις ποικιλίες των ψυχανθών όπως όσπριρα και κτηνοτροφικά που μπορούν να καλλιεργηθούν με άριστες αποδόσεις στην Ελλάδα.
Στην ιδιαίτερη σημασία των ψυχανθών που τίθεται στο πλαίσιο της βιώσιμης κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αναφέρθηκε ο κ Τσαυτάρης λέγοντας χαρακτηριστικά: ««Ουσιώδες στοιχείο της κτηνοτροφίας και βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της, είναι να εξασφαλίσουμε ζωοτροφές. Στον τομέα αυτό ακριβώς είναι σημαντική η συμβολή της καλλιέργειας των ψυχανθών. Η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, αλλά και πρωτεϊνούχων τροφών για τον άνθρωπο, όπως είναι τα όσπρια. Τα όσπρια, όπως φασόλια, μπιζέλια, φακές, αρακάς, ρεβίθια κ.α., αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όπως βίκος, τριφύλλια, λαθούρι κ.α., συνιστούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τόσο για τη διατροφή, όσο και για την κτηνοτροφία μας αντίστοιχα. Στο ΥπΑΑΤ καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τόσο τα κτηνοτροφικά ψυχανθή όσο και τα όσπρια.. Ιδιαίτερα δε, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τα ψυχανθή θα υποστηριχθούν με ένα επιπλέον ποσοστό περίπου 2% μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επίσης, τα ψυχανθή ικανοποιούν πλήρως τον κανόνα του «πρασινίσματος» δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να λάβει τις προβλεπόμενες άμεσες ενισχύσεις».
Ο Υπουργός ενημερώθηκε ακόμη και για την σύμπραξη στην οποία συμμετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , μεγάλη γαλακτοβιομηχανία ακι αγελαδοτρόφοι με στόχο την παραγωγή ζωοτροφών μέσω συγκαλλιεργειών ψυχανθών με σιτηρά και συγκεκριμένα βίκου με κριθάρι.
Όπως έγινε γνωστό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την ανακήρυξη του 2014 ως «έτος ψυχανθών» και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις, όπως: επιδεικτικοί αγροί καλλιέργειας ψυχανθών, δοκιμαστικοί – πειραματικοί αγροί νέων ποικιλιών, επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες, θεματικές γιορτές για συγκεκριμένα είδη εξαιρετικής ποιότητας οσπρίων που καλλιεργούνται στη χώρα μας, όπως: φάβα Σαντορίνης, φασόλια Πρεσπών, φακές Εγγλουβής κ.α.