Τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην επεξεργασία φακέλων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αναδεικνύει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος με επιστολή του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας του Οργανισμού. Παράλληλα, μεταφέρει την απόγνωση των μελών του για την οικονομική ασφυξία που προκαλεί η καθυστέρηση στην επεξεργασία φακέλων και τις πληρωμές επωφελούμενων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και αφορούν στο ΚΠΑ2 Θεσσαλονίκης.
Όπως εξηγεί στην επιστολή της η διευθύντρια του ΣΕΓΕ, Αθανασία Ιωαννίδου, ο Σύνδεσμος έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών αναφορικά με δύο προγράμματα: το «Πρόγραμμα προώθησης στην αυτoαπασχόληση µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών» και το «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».
Ειδικότερα, όσον αφορά στο πρόγραμμα προώθησης στην αυτοαπασχόληση, οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής από τον Ιούλιο του 2020 και βάσει του προγράμματος θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2020, ακόμα είναι στο… περίμενε, χωρίς να έχουν λάβει κάποια ενημέρωση από το αρμόδιο ΚΠΑ2.
Ακόμη πιο… θολό είναι το τοπίο για το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας. «Μετά από επανειλημμένα ερωτήματα μελών μας προς το ΚΠΑ2 Θεσσαλονίκης και τους υπευθύνους του Προγράμματος σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των φακέλων τους, η Υπηρεσία απάντησε πως ‘’μέχρι να ανοίξει το λιανεμπόριο δεν θα προχωρήσουν στην επεξεργασία κανενός φακέλου’’ και όπως είναι φυσικό, ούτε και στην πληρωμή των δικαιούχων», επισημαίνεται στην επιστολή του ΣΕΓΕ.
Να «τρέξουν» οι διαδικασίες για να αποφευχθούν τα λουκέτα
Την επιτακτική ανάγκη να καμφθούν τα όποια προβλήματα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πληρωμή των ωφελούμενων, τονίζει με δήλωσή της η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση, χτυπώντας το «καμπανάκι» πως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των συγκεκριμένων προγραμμάτων απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Λόγω αφενός των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αφετέρου του ήδη μειωμένου έως ανύπαρκτου τζίρου τον επιχειρήσεων, τέτοιου είδους καθυστερήσεις οδηγούν τους επιχειρηματίες όχι μόνο στην αδυναμία υλοποίησης και ολοκλήρωσης των προγραμμάτων τους, αλλά και στο οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων τους», επισημαίνει η κυρία Τσαλταμπάση προσθέτοντας πως πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες από τον ΟΑΕΔ για να αποφευχθούν τα λουκέτα.
Καθυστέρηση και στην αποπληρωμή προγραμμάτων ΛΑΕΚ
Στην επιστολή του ΣΕΓΕ προς τον ΟΑΕΔ γίνεται αναφορά και σε ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος ως Φορέας Εργοδοτών και αφορά τα μέλη του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη μεγάλη καθυστέρηση της αποπληρωμής των προγραμμάτων ΛΑΕΚ 1-49 έτους 2018.
«Ενώ έχουμε προχωρήσει από τον Ιούνιο του 2020 σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποπληρωμή των προγραμμάτων που υλοποιήσαμε, ακόμα είμαστε σε αναμονή», σημειώνει στην επιστολή του ο ΣΕΓΕ και υπενθυμίζει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν υλοποιηθεί –και έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία- μέσα στο 2019!