Αυτή είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στο Forbes

Ονομάζεται Βίκυ Σάφρα, με καταγωγή από την Ελλάδα και τυχαίνει να είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα, σύμφωνα με τη λίστα Forbes. Μάλιστα, μαζί με τα παιδιά της έχει συνολική περιουσία άνω των 16,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Η 68χρονη Ελληνίδα και τα 4 παιδιά της κληρονόμησαν τη μυθική περιουσία από τον σύζυγο της, τον πλουσιότερο Βραζιλιάνο, τον ιδιοκτήτη τραπεζών σε 3 Hπείρους και του πύργου Γκέρκιν στο Λονδίνο, τον Τζόσεφ Σάφρα.

Tον Δεκέμβριο του 2020 η περιουσία της, σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο έφτανε τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια που μέσα σε μερικούς μήνες αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια φτάνοντας στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Βίκυ Σάφρα φιγουράρει στη θέση 339 και είναι κληρονόμος του πλουσιότερου τραπεζίτη του κόσμου, του Τζόσεφ Σάφρα

Παντρεύτηκε στα 17 της τον Νο1 τραπεζίτη στον κόσμο.

 

Ζωή σαν παραμύθι

H Βίκυ Σαρφάτι ήταν μόλις 17 ετών όταν παντρεύτηκε τον άνδρα που έμελλε να γίνει ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου.

Πέντε δεκαετίες αργότερα, είναι πλέον μία από τις πλουσιότερες γυναίκες του πλανήτη (θέση 339 ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes) και επικεφαλής της τεράστιας περιουσίας των Σάφρα, που χτίστηκε σε περισσότερα από 180 χρόνια, από τρεις γενιές, και εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους.

Τραπεζίτης και ιδρυτής της τράπεζας SAFRA, έφτασε στην Βραζιλία το 1962 από τον Λίβανο και θεωρείτο ο πλουσιότερος άνδρας της Βραζιλίας και μέσα στους 40 πλουσιότερους άνδρες στον πλανήτη σύμφωνα με το Forbes. Γεννημένος στο Λίβανο στο Χαλέπι από οικογένεια με Εβραϊκή καταγωγή. Ακραία εργασιομανής ο ίδιος τιμούσε τον κόπο των συνεργατών του με την μάλλον εκκεντρική του συνήθεια να πληρώνει τις υπερωρίες με… κοσμήματα τα οποία έδινε στους υπαλλήλους του με απώτερο αποδέκτη τις συζύγους τους.

Τα καραβάνια με τις καμήλες

Η τραπεζική αυτοκρατορία του Σάφρα έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια ίδρυσε την Safra Freres & Cie το 1840 για να χρηματοδοτεί εμπόρους με καμήλες που συμμετείχαν στα καραβάνια κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν επίσης η γενέτειρα του Τζέικομπ Σάφρα, ο οποίος μετέφερε την οικογένεια του στη Βραζιλία το 1953, όπου ίδρυσε μια εταιρεία με εμπόριο μετάλλων, μηχανημάτων και βοοειδών και αργότερα δημιούργησε μια τράπεζα.

Ο Τζόζεφ, ο μικρότερος γιος του, σπούδαζε στην Αγγλία όταν η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στη Νότια Αμερική. Χρόνια αργότερα, μετακόμισε και αυτός στη Βραζιλία, μετά την επιδείνωση της υγείας του πατέρα του. Εκεί συνάντησε τη μελλοντική σύζυγό του, της οποίας η οικογένεια, όπως και οι Safra, ήταν εβραϊκή και είχε μεταναστεύσει από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 όταν εκείνη ήταν παιδί. Παντρεύτηκαν το 1969.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, μια αγάπη που θα διαρκούσε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του», αναφέρει η ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

Η Βίκυ και ο Τζόζεφ Σάφρα απέκτησαν τέσσερα παιδιά (και 14 εγγόνια). Ο Τζέικομπ, 45 ετών, το μεγαλύτερο παιδί, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ ο νεότερος, ο Ντέιβιντ, 36 ετών, επιβλέπει τη βραζιλιάνικη εταιρεία. Ο πατέρας τους, ο οποίος έπασχε από Πάρκινσον, διέθεσε περισσότερο από μια δεκαετία προετοιμάζοντας τους για να αναλάβουν τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να καθοδηγήσουν τις τράπεζες της οικογένειας μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό τοπίο, αντιμετωπίζοντας τον ανταγωνισμό από τις νέες επιχειρήσεις, αλλά και να διαχειριστούν σωστά τις εταιρίες, προκειμένου να αποδείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες προκλήσεις, όπως η ψηφιακή τραπεζική και οι πληρωμές.

«Η πρόκληση θα είναι η αναμόρφωση της επιχείρησης, φέρνοντας μοντέρνο αέρα σε ένα πολύ παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», δήλωσε ο Φρεντερίκο Μπάστος, καθηγητής στο βραζιλιάνικο πανεπιστήμιο Ibmec.

Χαμηλό προφίλ

Όπως ο σύζυγός της, ο οποίος σπάνια έδινε συνεντεύξεις, έτσι και η Βίκυ διατηρεί χαμηλό προφίλ.

Στους κοσμικούς κύκλους το ζευγάρι ήταν θέμα συζήτησης για την αγάπη του για την απομόνωση, την τέχνη, την επιστήμη και τα σπάνια αλλά και αξέχαστα δείπνα που παρέθετε σε εξέχουσες προσωπικότητες στο σπίτι των 130 δωματίων στο Μοραμπί με τις φήμες να λένε πως όλες οι εκδηλώσεις είχαν πάντα την αυστηρή φύλαξη ανδρών των μυστικών υπηρεσιών που προστάτευαν τους κροίσους που γευμάτιζαν.

Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της αφορούν συνήθως τη φιλανθρωπική της δράση, όπως αυτές που πραγματοποιεί για το Ίδρυμα Βίκυ και Τζόζεφ Σάφρα. Κατοικεί στην Ελβετία και δεν έχει ζήσει στη Βραζιλία για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντος της.

Ο αδελφός της, Έλιο Σαρφάτι, εργάζεται στην Banco Safra επί τέσσερεις δεκαετίες και είναι υπεύθυνος για το τμήμα πληρωμών της Safrapay. Η αδερφή της, Γκρέτα Σαρφάτι, είναι σύγχρονη καλλιτέχνης.

Τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας Safra έχουν επιχειρήσεις εκτός του οικογενειακού ομίλου. Ο μεσαίος γιος, ο Αλμπέρτο, 41 ετών, αποχώρησε από το ΔΣ της τράπεζας το 2019, αν και διατήρησε το μερίδιο του στην Grupo J. Safra. Δημιούργησε την ASA Investments, μια χρηματοοικονομική εταιρεία με μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η Έστερ, 44 ετών, είναι εκπαιδευτικός και διευθύνει το σχολείο Beit Yaacov στο Σάο Πάολο, που δημιουργήθηκε από το οικογενειακό ίδρυμα Safra.

Πρόσφατες συναλλαγές δείχνουν ότι τα δύο αδέλφια που ασχολούνται με την οικογενειακή επιχείρηση σκοπεύουν να επεκτείνουν την αυτοκρατορία.

Η J. Safra Sarasin ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά των ιδιωτικών τραπεζικών επιχειρήσεων της Bank of Montreal στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, ενώ η Banco Safra ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι εξαγοράζει τις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Agricole στη Βραζιλία.

 

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG