Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Time Out Πλήθος κόσμου στα ΒορΟινά 2016

Πλήθος κόσμου στα ΒορΟινά 2016

 

Και οι οινοπαραγωγοί ήταν εκεί, να υποδεχτούν το κοινό των ΒορΟινών, να συζητήσουν για την πορεία των κρασιών τους, για τον φετινό τρύγο, για τα μελλοντικά τους σχέδια, και φυσικά να προσκαλέσουν το κοινό στα οινοποιεία τους, τον πλέον κατάλληλο χώρο γνωριμίας με το κρασί και τους δημιουργούς του.

 

 

Μεταξύ των οινοπαραγωγών ξεχώρισε η παρουσία των προέδρων της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στην 23ετή πορεία της, των κκ Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, Γιάννη Μπουτάρη, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, Γιάννη Βογιατζή (πλέον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου), Στέλιου Κεχρή και φυσικά του σημερινού προέδρου κ. Στέλλιου Μπουτάρη.

 

Οι επισκέπτες στην εκδήλωση, με  το συλλεκτικό ποτήρι των «ΒορΟινών» στο χέρι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευθούν νέες και παλιές σοδειές από  κάθε σημαντικό αμπελοτόπι του βορρά και από τις σημαντικότερες οινοποιίες της Ελλάδας, ενώ το ενδιαφέρον αρκετών έλκυσαν οι -αρκετές μπορούμε να πούμε- πρωτοεμφανιζόμενες ετικέτες.

 

Στον χώρο της εισόδου, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», τα επισκέψιμα οινοποιεία του και τις επιχειρήσεις που τα πλαισιώνουν: ξενώνες, εστιατόρια, εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων.

 

Ακόμη, ειδικά για τους νέους στη μύηση της γευσιγνωσίας του κρασιού, στο περίπτερο «οινογνωσία και γευσιγνωσία» υπήρχε η δυνατότητα ενημέρωσης για τις βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα και τα χαρακτηριστικά τους.

 

Στο ιδιαίτερα προκλητικό γευστικά για φέτος παράλληλο πρόγραμμα της εκδήλωσης, οι επισκέπτες είχαν τη χαρά να απολαύσουν τα εκλεκτά προϊόντα από τις γνωστές επιχειρήσεις: «Τα Ντολμαδάκια της Μαριάννας με τα γνωστά αμπελόφυλλα, «Το Χασαπάκι» με τον ξεχωριστό καβουρμά, τις δημοφιλείς «Πιπεριές Φλωρίνης Ναουμίδης».

 

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά στα «ΒορΟινά» με την αιγίδα του «Thessaloniki Food Festival», είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε καινοτόμα προϊόντα σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση:

 

Παγωτό σορμπέ Ξινόμαυρο και παγωτό σορμπέ Μαλαγουζιά, αποκλειστικά με νερό και επώνυμους οίνους, δια χειρός Θόδωρου Βαλογιώργη του ιστορικού ζαχαροπλαστείου της Θεσσαλονίκης «Αγαπητός», και ακόμη, αλμυρή μπουγάτσα, ειδικά για τα «ΒορΟινά», με γέμιση από γραβιέρα, φέτα, μυζήθρα και αποξηραμένα σύκα μαριναρισμένα σε ροζέ ημίγλυκο οίνο από Μοσχάτο και τέλος, με σιρόπι από το ίδιο κρασί περιχυμένο στη μπουγάτσα, δημιούργημα από τον ειδικό στη Θεσσαλονίκη Φίλιππο Μπαντή, του ομώνυμου μπουγατσατζίδικου.

 

Οι επώνυμοι οίνοι για την παρασκευή των καινοτόμων αυτών προϊόντων προήρθαν από οινοποιεία της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

 

Τα ΒορΟινά μερίμνησαν όμως και για τους μικρούς τους φίλους, κατ΄ αρχήν με τη διαδραστική performance «βλέπω-αγγίζω-γεύομαι-οσφραίνομαι» από τη δημιουργική ομάδα του «Ατελιέ της Φανταστικής» ενώ για τη γευστική τους απόλαυση, ο Θόδωρος Βαλογιώργης φρόντισε να προσφέρει παγωτό με σταφύλι και ρόδι.

 

Μία ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης, ήταν η διέλευση από «Τα ΒορΟινά» των 700 περίπου chef συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων

(Worldchefs Congress & Expo 2016) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 24 και 27 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης φορώντας τον χαρακτηριστικό σκούφο των chef και ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους πάτερ Επιφάνειος της οινοποιίας Μυλοπόταμος.

 

Οινικές Περιηγήσεις με Πυξίδα «Τα ΒορΟινά»

 

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες πριν «Τα ΒορΟινά», μεταξύ 12 και 23 Σεπτεμβρίου, οι «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» χάραξαν οινικές διαδρομές μεταξύ επιλεγμένων καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έναν ιστό περιηγήσεων με γνώμονα το κρασί και τα αμπελοοινικά αποστάγματα.

 

Εκδηλώσεις οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, masterclasses, παρουσιάσεις οίνων και οινοπαραγωγών, συνδυαστικές γευστικές προτάσεις σε ειδικά μενού, με συγκεκριμένα πιάτα, ακόμη και με σοκολατάκια, cocktails με κρασί αλλά και αποστάγματα, ειδικές προσφορές, πάρτι, σινεμά και πολλά ακόμη, προέτρεψαν τους φίλους του κρασιού, βετεράνους αλλά και εκκολαπτόμενους, να ακολουθήσουν τις «οινικές περιηγήσεις» σε αναζήτηση της γνωριμίας, της εκπαίδευσης και της απόλαυσης με «Οίνους Βορείου Ελλάδος».

 

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...
Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης
Η «νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit» αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ανάπτυξης υπερταχέων δικτύων. Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και...
Δικαίωμα στην επισκευή: νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές
Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ελαττώνουν τα σκουπίδια και ενισχύουν τον κλάδο των επισκευών, κάνοντάς τες ευκολότερες και πιο συμφέρουσες. Την Τρίτη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φωτογραφία : “Πάσχα στο Άγιον Όρος”
Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο:...
ΜΕΒΓΑΛ: Αγάπης Έργα για την κοινωνία
Για περισσότερα από 74 χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ φροντίζει να φέρει στο τραπέζι μας προϊόντα που είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύουν την...
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Η ομάδα της Coffee Island, συνεχίζει, με αφοσίωση, να νοιάζεται για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ως αρωγός διαφόρων πρωτοβουλιών που ενισχύουν την...