Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Time Out Οι υπολογιστές του αύριο: διάφανες οθόνες, κινητά τηλέφωνα αυτιού και τηλεοράσεις...

Οι υπολογιστές του αύριο: διάφανες οθόνες, κινητά τηλέφωνα αυτιού και τηλεοράσεις παλάμης

 

Οι απαντήσεις που δίνει σ΄ αυτά τα ζητήματα η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποτελούν το αντικείμενο της νέας εκδήλωσης λόγου που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έβδομη και τελευταία επιστημονική διάλεξη που απευθύνεται στο ευρύ κοινό,  προσκεκλημένος είναι ο Νίκος Κονοφάος, καταξιωμένος επιστήμονας στους τομείς της ηλεκτρονικής φυσικής και της μικροηλεκτρονικής. Ο κ. Κονοφάος θα μιλήσει με θέμα «Οι υπολογιστές του αύριο» την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ. (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

Η χρήση της νανοτεχνολογίας

Ο ομιλητής θα σκιαγραφήσει τις κυριότερες εξελίξεις των υπολογιστικών συστημάτων από την εμφάνισή τους έως σήμερα και ακολούθως θα περιγράψει εν συντομία τις σύγχρονες τάσεις της εξέλιξής τους και τις μελλοντικές τεχνολογίες της κατασκευής τους. Στη συνέχεια, θα αναφερθεί στους κβαντικούς και στους βιολογικούς υπολογιστές, όπως και στη χρήση της νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη υπολογιστών με υπερυψηλές αποδόσεις.

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ. Το πρόγραμμα ομιλών, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η Γιορτή της Επιστήμης», συντονίζει και επιμελείται ο Αργύρης Νικολαΐδης, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ.

Μόνο με δελτία  εισόδου

Η πρόσβαση στο χώρο της διάλεξης είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά προηγουμένως απαιτείται η προμήθεια δωρεάν δελτίων εισόδου, που θα διανεμηθούν από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ αυστηρώς με σειρά προτεραιότητας μία (1) ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, δηλαδή από τις 6 μ.μ. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

 

 

Σε ζωντανή μετάδοση

Η ομιλία του κ. Κονοφάου θα μεταδοθεί ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου, όσοι δεν καταστεί δυνατόν να παραστούν στην εκδήλωση. Ο σύνδεσμος live streaming θα είναι διαθέσιμος κατά την ημέρα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.tch.gr) και στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «Δίαυλος» (https://diavlos.grnet.gr/event/e743).

Επαναστατικές εφαρμογές

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η εποχή μας διακρίνεται από τη «συνάντηση» διαφόρων κλάδων της Νανοηλεκτρονικής με άλλους κλάδους της επιστήμης, όπως της Χημείας της Βιολογίας. Η ένταση των συνεχιζόμενων ερευνών αναμένεται να οδηγήσει σε επαναστατικές εφαρμογές με σημαντικές προεκτάσεις στην καθημερινή ζωή μας.

Έτσι, για παράδειγμα, προβλέπεται να μειωθεί ο όγκος των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι οι οθόνες, οι οποίες θα γίνουν τόσο λεπτές που θα μετριούνται σε χιλιοστά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να είναι διάφανες και… αναδιπλούμενες. Παρόμοια επιτεύγματα αναμένεται να καταγραφούν και σε άλλους κλάδους, όπως αυτούς των τηλεπικοινωνιών και της τηλεματικής. Τα κινητά τηλέφωνα θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο και θα περιοριστούν στο μέγεθος ενός κουμπιού, που θα μπορεί κάλλιστα να φορεθεί στο αυτί.

Εξάλλου, οι υπολογιστές παλάμης θα αποτελούν ιδιαίτερα κομψά δημιουργήματα και το μέγεθός τους δεν θα είναι μεγαλύτερο απ΄ αυτό της πιστωτικής κάρτας. Θα ενσωματώνουν μάλιστα όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες, όπως αυτές του τηλεφώνου, του υπολογιστή, της τηλεόρασης, της φωτογραφικής μηχανής, της βιντεοκάμερας, του συστήματος πλοήγησης, της συσκευής εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου κ.ά.

Ποιος είναι ο Νίκος Κονοφάος

Ο Νίκος Κονοφάος έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1987 και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών από το πανεπιστήμιο του Bradford της Μεγάλης Βρετανίας το 1993. Σήμερα υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά το παρελθόν έχει διδάξει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα Αιγαίου, Πατρών και Ιωαννίνων και έχει διεξαγάγει έρευνα με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright στο πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park των ΗΠΑ. Είναι κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, εμπειρογνώμων και αξιολογητής χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαφόρων άλλων οργανισμών, ενώ συμμετέχει ενεργά σε τεχνικές, οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές πολλών συνεδρίων ανά τον κόσμο.

 

 

 

Το επιστημονικό αντικείμενό του αφορά στους τομείς της ηλεκτρονικής φυσικής και μικροηλεκτρονικής, ενώ τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τις μικροηλεκτρονικές και νανοηλεκτρονικές διατάξεις και κυκλώματα, την οπτοηλεκτρονική και τους κβαντικούς υπολογιστές.

 

 

 

 

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Κ. Ζέρβας: Πακέτο παρεμβάσεων για το ενεργειακό κόστος στα σχολεία
Πακέτο παρεμβάσεων για το ενεργειακό κόστος στα σχολεία παρουσίασε στην  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην κεντρική τοποθέτησή του, ο κ....
Γρ. Τάσιος: «Στρατηγική προτεραιότητα ο επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος μας»
«Ο Τουρισμός σηκώνει την Ελλάδα ψηλά, χάρις στην τεράστια και διαχρονική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η σταθερή αξία του...
Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ – Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
Αναφερόμενος στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Για τα εθνικά, μόνο δυο κουβέντες, ή μάλλον μόνο μία: Ό,τι είχε να πει η...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Υπουργικό συμβούλιο: Ποιες είναι οι 7 κυβερνητικές δράσεις που αποφασίστηκαν
Εφτά κυβερνητικές δράσεις παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι δράσεις αυτές αφορούν τα υπουργεία Επικρατείας,...
Κ. Ζέρβας: Πακέτο παρεμβάσεων για το ενεργειακό κόστος στα σχολεία
Πακέτο παρεμβάσεων για το ενεργειακό κόστος στα σχολεία παρουσίασε στην  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην κεντρική τοποθέτησή του, ο κ....
Γρ. Τάσιος: «Στρατηγική προτεραιότητα ο επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος μας»
«Ο Τουρισμός σηκώνει την Ελλάδα ψηλά, χάρις στην τεράστια και διαχρονική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η σταθερή αξία του...