Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Time Out International Mime Festival- Ένας νέος θεσμός γεννιέται

International Mime Festival- Ένας νέος θεσμός γεννιέται

 

Το σώμα, η μουσική, τα εφέ, αλλά και όλες οι σύγχρονες τεχνικές του σωματικού θεάτρου και του τσίρκου συνδυάζονται και δημιουργούν νέες φόρμες θεατρικής έκφρασης. Εδώ, οι λέξεις παραμερίζουν και δίνουν τη θέση τους σε μια άλλου είδους «ομιλία» που αναμένεται να συναρπάσει και να ενθουσιάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης…

 

Για την πρώτη διοργάνωση επιλέχτηκαν τέσσερις εξαιρετικές παραστάσεις από την Ευρώπη, αλλά και τη μακρινή Ιαπωνία, που χαράζουν μια μοναδική διαδρομή στην ανθρώπινη έκφραση και προσφέρουν μια συνολική σπουδαία εμπειρία σε όσους τις παρακολουθήσουν!

 

Αναλυτικά:

 

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

ONLY YOU από το Teatr Formy (Πολωνία)

Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 – 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 18€, 15€, 12€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας)

 

Η παράσταση ξεκινάει στις αρχές του ’30 στην Πολωνία. Η υπόθεση διατρέχει μια περίοδο περίπου 60 χρόνων. Κάποια από τα γεγονότα της ιστορίας είναι ένα ομιχλώδες όνειρο, η ίδια η ιστορία είναι ένα ομιχλώδες όνειρο που επέστρεψε από την παιδική ηλικία… Είναι η καταγραφή μιας σκληρής, κάποτε παράλογης, μα πιθανής αγάπης…

 

Με μοναδικό στιλ και φόρμα και με διαφορετικές κινήσεις από την κλασική παντομίμα, αξιοποιώντας τόσο τον κλασικό και μοντέρνο χορό όσο και το δραματικό θέατρο, το Teatr Formy έχει διαμορφώσει το δικό του καλλιτεχνικό κώδικα.

Ιδρύθηκε το 1996 από τον Józef Markocki (ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παντομίμας KINEMA, του Διεθνούς Φεστιβάλ Παντομίμας STREAM και διευθυντή της Σχολής Παντομίμας) και μία ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών. Στις παραστάσεις του εμπνέεται από τη Σχολή Παντομίμας της Πολωνίας, που δημιουργήθηκε από τον ηθοποιό του φημισμένου Θεάτρου Παντομίμας του Βρότσλαβ, Henryk Tomaszewski.

 

Παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές στην Πολωνία και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά: «Alternations of Space», «The Sacred Spot», «The Mystery of Bread and Stone», «Battle of Carnival and Lent», «HomoSensibilis», «Babel», «Only you», «The Hunger».

Το Teatr Formy έχει εμφανιστεί σε Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Λευκορωσία, Ρωσία, Ουκρανία, Ιράν, Γεωργία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία.

 

 

Σάββατο 10 Οκτωβρίου

IKIRU. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ PINA BAUSCH, από τον Tadashi Endo (Ιαπωνία)

Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 – 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 23€, 18€, 15€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας)

 

To IKIRU, που στα πορτογαλικά σημαίνει «ζωή», είναι ένα αφιέρωμα στη μεγάλη Γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφο Pina Bausch, την οποία ο Tadashi Endo γνώρισε μέσω του Γερμανού κοντραμπασίστα Peter Kowald και του σημαντικότερου χορευτή Butoh, τον Ιάπωνα Kazuo Ohno. Όλοι τους είχαν την ίδια επιθυμία: να φέρουν με την τέχνη τους την αγάπη και την ανθρωπιά σ τον κόσμο!

Την ατμοσφαιρική αυτή παράσταση συνοδεύουν μουσικά κομμάτια με τη Μαρία Κάλλας, τον Νορβηγό τρομπετίστα Arve Henriksen, τους Bach και Purcell, τον φημισμένο Αργεντινό τραγουδιστή του tango Alberto Castillo, τον Heitor Villa-Lobos και τον Ιάπωνα μουσικοσυνθέτη Ryūichi Sakamoto.

Ο Tadashi Endo ενσωματώνει τη σοφία της Δύσης και της Ανατολής στο χορό και στις θεατρικές παραδόσεις. Οι εκφραστικές κινήσεις του καταφέρνουν να εκφράσουν το πεδίο της έντασης ανάμεσα στο yin και το yang, το αρσενικό και το θηλυκό, και την αιώνια αλλαγή τους.

 

Το Butoh, που γεννήθηκε στην Ιαπωνία την δεκαετία του ’60, είναι μια χοροθεατρική μορφή με γκροτέσκα στοιχεία, όπου το σώμα – νους «αδειάζει» και είναι έτοιμο να βιώσει ενίοτε πρωτόγνωρα στοιχεία της ύπαρξής του.

Ο Tadashi Endo υπήρξε μαθητής του σημαντικότερου χορευτή Butoh, Kazuo Ohno. Ο Tadashi ανακάλυψε τον δικό του δρόμο στο Βutoh, τον οποίο ονόμασε Butoh Ma. Η λέξη ma είναι ιδιαίτερα σημαντική στο βουδιστικό ζεν, μια και περικλείει δύο έννοιες: την «κενότητα» και «το διάστημα ανάμεσα στα πράγματα».

 Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

DÉJÀ-VU? από τους Bodecker & Neander Company (Γερμανία / Γαλλία)

Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 – 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 18€, 15€, 12€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας)

 

Εδώ και μια δεκαετία οι Bodecker & Neander γεμίζουν μεγάλες θεατρικές αίθουσες, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους σε περισσότερες από 30 χώρες, σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, γοητεύοντας κοινό και κριτικούς. Δυο κωμικοτραγικές φιγούρες, χωρίς λόγια, σχεδόν χωρίς σκηνικά, προσαρμόζουν την παράσταση ανάλογα με το κοινό και παίζουν με τις αισθήσεις. Η χαρά, η έκπληξη, η συγκίνηση, αλλά και η μαγεία που φτάνει στα όρια του θεάτρου, θα κάνει κάθε θεατή, μικρό ή μεγάλο, να μπει για λίγο σε μια άλλη διάσταση!

 

Γεννημένος στο Schwerin, o Wolfram von Bodecker και στο Παρίσι ο Alexander Neander, συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ως φοιτητές του φημισμένου Marcel Marceau στο Παρίσι. Αποφοίτησαν από τη θρυλική σχολή του Marceau, Ecole International de Mimodrame, και στη συνέχεια έκαναν περιοδείες σε όλο τον κόσμο ως συνεργάτες του πριν δημιουργήσουν το δικό τους θίασο.

Το εξαιρετικό τους οπτικό θέατρο είναι γεμάτο μαγεία, ψευδαισθήσεις και χιούμορ, ενώ ενσωματώνει στοιχεία από τον κινηματογράφο, το μαγικό φανό και το μαύρο κουτί του θεάτρου.

Οι ιστορίες τους είναι εύθυμες και διασκεδαστικές, εγείρουν τη σκέψη ενώ ταυτόχρονα έχουν και τραγικό χαρακτήρα.

 

Σάββατο 7 Νοεμβρίου

FIREFLY από το eVolution Dance Theater (ΗΠΑ / Ιταλία)

Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 – 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 35€ (25€*), 25€ (18€*), 18€ (12€*)

* μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας

 

Ένας συναρπαστικός συνδυασμός χορού και ψευδαίσθησης. Μια εκπληκτική παράσταση που συνδυάζει χορό, ακροβατικά, θέατρο, video art και την τεχνολογία σε μια οπτική πανδαισία που υπόσχεται τον ενθουσιασμό, τη μαγεία και την ψευδαίσθηση. Πυροτεχνήματα, πεφταστέρια, κύματα ωκεανού, λαμπρές αστραπές…

Μια πληθώρα από λαμπερά υποθαλάσσια πλάσματα που δεν υπακούουν στους νόμους της φυσικής λάμπουν μέσα στον χώρο, μπλέκονται και απομακρύνονται μεταξύ τους. Η παράσταση συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο το φανταστικό και το μαγικό, σε ένα πρωτότυπο, γοητευτικό και αλησμόνητο θέαμα που ενθουσιάζει συνεχώς το κοινό, μαγνητίζοντας μικρούς και μεγάλους.

 

To eVolution Dance Theater είναι μια καταπληκτική ομάδα χορού, που δημιουργήθηκε το 2008 στη Ρώμη από τον Αμερικανό Anthony Heinl, έναν πρώην χορευτή και χορογράφο του MOMIX, και σχεδόν αμέσως γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τις παραστάσεις του. Ο Heinl έχει αναπτύξει μια μοναδική θεατρική ευαισθησία, συνδυάζοντας το ανθρώπινο σώμα με εντυπωσιακά εφέ, χρησιμοποιώντας ένα συναρπαστικό μίγμα επιστήμης και τέχνης για να δημιουργήσει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Με τεχνολογία που ενσωματώνει την ψευδαίσθηση, το βίντεο, τα τολμηρά ακροβατικά, το θέατρο και το χορό, δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο που κάνει τα αδύνατα δυνατά, εκπλήσσοντας συχνά το κοινό.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Ρευστότητα 2,2 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -οι οποίες αποτελούν επί της ουσίας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας- λειτουργεί ως «ελατήριο» για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής...
Χρηματιστήριο: Πτώση 0,35% για τον γενικό δείκτη
Με ήπια πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, αν και αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, με την αγορά να υποχωρεί κάτω...
Η Google μπλόκαρε ή αφαίρεσε πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια διαφημίσεις – Ποιός ο λόγος
Η Google δημοσίευσε το Ads Safety Report, την έκθεση για την ασφάλεια των διαφημίσεων. Μέσα από την Έκθεση, η Google μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με...