Δείτε στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Να ζει κανείς ή να μη ζει; του Ερνστ Λιούμπιτς, μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές σάτιρες στην ιστορία του κινηματογράφου

Ταινίες πρώτης προβολής, αγαπημένα κλασικά φιλμ, και ένα αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης! Συνεχίζουμε με ασφάλεια τις προβολές στο Ολύμπιον, και αυτή την εβδομάδα.

 

Οι νέες ταινίες:

  • Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν προσευχή του Αντρέι Αντρέγιεβιτς Ταρκόφσκι. Η ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, με τον ίδιο στον ρόλο του αφηγητή. (αίθουσα Ολύμπιον).

 

  • Να ζει κανείς ή να μη ζει; του Ερνστ Λιούμπιτς. Μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές σάτιρες στην ιστορία του κινηματογράφου, σε ψηφιακή επανέκδοση (αίθουσα Ολύμπιον).

 

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

 

  • Μινιμαλιστής πεζογράφος, βιρτουόζος μεταφραστής, λογοτεχνικός και κινηματογραφικός κριτικός, σεναριογράφος και μικρομηκάς κινηματογραφιστής – πολλαπλές δραστηριότητες, οι οποίες διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Ο λόγος για τον Αχιλλεα Κυριακίδη, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Αθεράπευτος: δέκα ταινίες μικρού μήκους του Αχιλλέα Κυριακίδη» που πραγματοποιείται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 21:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

 

 

Ο μεγάλος δικτάτωρ – 80 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας

 

  • Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, το κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, και συνάμα η πρώτη καθαρά ομιλούσα ταινία του, σε μια ειδική προβολή, με αφορμή τα 80 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου (Ολύμπιον).

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα:

  •  Τα φιλμ Τα σκυλιά δεν φοράνε παντελόνια του Τζ-Π Βαλκεάπα. Πως μπορείς να χτίσεις μία σχέση ή να αντιμετωπίσεις ένα τραύμα; Τον τρόπο μας διδάσκει αυτή η φινλανδική ταινία που έκανε το ντεμπούτο της στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

 

  • Ο παράδεισος έπεσε στη Γη του Ελία Σουλεϊμάν. Ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ποίημα με άρωμα από το κωμικό σινεμά του Μπάστερ Κίτον και του Ζακ Τατί αλλά και ένα εύστοχο πολιτικό σχόλιο για τον σύγχρονο τρόπο ζωής (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

 



Αγοράζουμε εισιτήρια με την εφαρμογή του Φεστιβάλ ThessFest.
 

on.tiff.gr/thessfest


Μένουμε ασφαλείς!

Καλωσορίζουμε το κοινό στις προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ασφάλεια, ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

–       Η χρήση της μάσκας κατά την προσέλευση, αποχώρηση, αλλά και κατά την προβολή της ταινίας είναι υποχρεωτική.

–       Τηρούμε αποστάσεις 1,5 μέτρου.

–       Σηματοδοτημένες θέσεις παραμένουν κενές.

–       Κατά τη διάρκεια της προβολής δεν πραγματοποιείται διάλειμμα.

–       Μετά το τέλος κάθε προβολής, η αίθουσα απολυμαίνεται με μηχανήματα υδρονέφωσης τελευταίας τεχνολογίας.

 

 

Οι ταινίες

 Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά σαν προσευχή / Andrey Tarkovsky. A cinema prayer

(Ιταλία, Ρωσία, Σουηδία, 2020)

Σινεμά σαν προσευχή του Αντρέι Αντρέγιεβιτς Ταρκόφσκι. Η ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, με τον ίδιο στον ρόλο του αφηγητή

Σκηνοθεσία – σενάριο: Αντρέι A. Ταρκόφσκι / Andrey Α.Tarkovsky. Με τους: Andrey Tarkovsky. Έγχρωμη, 97΄.

 

H ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, με τον ίδιο στον ρόλο του αφηγητή. Μέσα από σπανιότατο οπτικοακουστικό υλικό, μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις και τις σκέψεις του. Η παιδική του ηλικία, οι γονείς, οι κινηματογραφικές του δημιουργίες, οι σχέσεις του με την πολιτική εξουσία, η εξορία, η επαφή με το Θείο, η Ζωή κι ο Θάνατος, η Τέχνη. Η αφήγηση συνοδεύεται από ηχογραφήσεις ποιημάτων του Αρσένι Ταρκόφσκι, πατέρα του Αντρέι Ταρκόφσκι, που ακούγονται για πρώτη φορά με την φωνή του μεγάλου ποιητή. Μαζί, σπάνιο υλικό από τη ζωή του Ταρκόφσκι, τα γυρίσματα των ταινιών του, τα μέρη που έζησε σε Ρωσία, Ιταλία και Σουηδία.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/BzBufkbn470

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: 21:00 (εκτός Τετάρτης 28/10)

 

Να ζει κανείς ή να μη ζει; / To be or not to be?

(ΗΠΑ, 1942)

 

Σκηνοθεσία: Ερνστ Λιούμπιτς/ Ernst Lubitsch. Σενάριο: Melchior Lengyel  Edwin Justus Mayer. Με τους: Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack. Ασπρόμαυρη, 99΄.

 

Τον Αύγουστο του 1939, τις παραμονές της εισβολής των Γερμανών στην Πολωνία, δυο ηθοποιοί η Mαρία Τούρα και ο σύζυγός Tζόζεφ κάνουν πρόβες με τον θίασό τους στη Bαρσοβία για να ανεβάσουν μια αντιπολεμική σάτιρα με τίτλο «Γκεστάπο». Οι τοπικές αρχές όμως απαγορεύουν τελευταία στιγμή την παράσταση με τον φόβο ότι θα  προσβάλουν τον Xίτλερ. Ως εναλλακτική ο θίασος ανεβάζει τελικά τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ. Κατά την διάρκεια της παράστασης κι ενώ ο Τζοζεφ ερμηνεύει τον γνωστό μονόλογο του Άμλετ, η Mαρία φλερτάρει με τον εμφανίσιμο υπολοχαγό Στανισλάβ. Όταν τελικά ξεσπάει ο πόλεμος οι τρεις πρωταγωνιστές εμπλέκονται σε ένα κατασκοπικό παιχνίδι με αποστολή να αποτρέψουν μια προδοσία. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές σάτιρες στην ιστορία του κινηματογράφου, την οποία το American Film Institute (AFI), το 2000, περιέλαβε στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία του Λιούμπιτς γυρίστηκε το 1942 εν καιρώ πολέμου και ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και την ηθική σάτιρα με τρόπο που προκάλεσε το κοινό της εποχής της

 

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: 18:00

 

 Ο Μεγάλος Δικτάτωρ / The Great Dictator – ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ (γενική είσοδος 3€)

(ΗΠΑ, 1940)

 

Σκηνοθεσία – σενάριο: Τσάρλι Τσάπλιν / Charles Chaplin. Με τους: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie. Ασπρόμαυρη, 125΄.

 

Ένας φτωχός εβραίος κουρέας, λόγω της ομοιότητάς του με τον δικτάτορα Χίνκελ, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σειρά από κωμικοτραγικές περιπέτειες. Ο Τσάρλι Τσάπλιν, στην πρώτη του καθαρά ομιλούσα ταινία, εγκαταλείπει τον χαρακτήρα του Σαρλό για να υποδυθεί τον διπλό ρόλο του κουρέα και του δικτάτορα Χίνκελ, σε μια μεγαλοφυή σάτιρα του Χίτλερ και των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Σκηνές όπως αυτή όπου ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την Υδρόγειο, του τουρτοπόλεμου ανάμεσα στον Χίνκελ και τον Μπεντσίνο Ναπαλόνι (δικτάτορα της Βακτηριδίας), ή της πύρινης ομιλίας του Χίνκελ που λιώνει τα μικρόφωνα ανήκουν στις ανεξίτηλες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας.

 

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 28/10 στις 21:00

 

Ο παράδεισος έπεσε στη γη / It Must Be Heaven

(Γαλλία – Κατάρ – Γερμανία – Καναδάς – Τουρκία – Παλαιστίνη, 2019)

 

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ελία Σουλεϊμάν / Elia Suleiman. Με τους: Elia Suleiman, Tarik Kopty, Kareem Ghneim. Έγχρωμη, 102΄.

 

Ο Ελία Σουλεϊμάν εγκαταλείπει την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας. Ανακαλύπτει όμως, ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί όπου κι αν πάει. Η υπόσχεση για μια νέα ζωή μετατρέπεται σε κωμωδία παρεξηγήσεων και ο Ελία Σουλεϊμάν θα καταλάβει ότι, όσο μακριά κι αν ταξιδέψει, από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει την πατρίδα.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/skwwSfemaDE

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 19:00

 

Τα σκυλιά δεν φοράνε παντελόνια / Dogs Dont Wear Pants

(Φιλανδία, 2019)

 

Σκηνοθεσία: Τζ-Π Βαλκεάπα /J.-P. Valkeapää. Σενάριο: Juhana Lumme. Με τους: Pekka Strang, Krista Kosonen, Ilona Huhta. Έγχρωμη, 105΄

 

Ο Γιούχα έχει χάσει τη γυναίκα του σε ένα ατύχημα. Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά ακόμη νιώθει μουδιασμένος κι ανίκανος να συνδεθεί συναισθηματικά με τους ανθρώπους. Όταν θα γνωρίσει τη Μόνα, μια αφέντρα, όλα στη ζωή του θα αλλάξουν.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=2K5sRggO8Qo

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παρασκευή έως Τετάρτη 22:00

 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αθεράπευτος: δέκα ταινίες μικρού μήκους του Αχιλλέα Κυριακίδη

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, 21:30, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Μινιμαλιστής πεζογράφος, βιρτουόζος μεταφραστής, λογοτεχνικός και κινηματογραφικός κριτικός, σεναριογράφος και μικρομηκάς κινηματογραφιστής – πολλαπλές δραστηριότητες, οι οποίες διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Ο λόγος για τον Αχιλλέα Κυριακίδη, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 21:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: Νυμφίος (1994), Recitativo (1995), Jazz (1997), Καφές (1998), Αλληλουχία των κήπων (1999), Μπαρόκ (2000), Εσωτερικό, νύχτα (2007), Nebraska (2008), Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο (2009), Ιδιότητες του 2 (2012).

 

Μείνετε συντονισμένοι στα online κανάλια του Φεστιβάλ:

Website: www.filmfestival.gr

Ψηφιακό αρχείο: www.myfestival.gr

Facebook Page: facebook.com/filmfestival.gr/

Agora / English Page: facebook.com/AgoraTIFF

Youtube Channel: youtube.com/user/filmfestivalgr

Instagram: instagram.com/filmfestivalgr/

Blog: blog.tiff.gr/