Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στερούνται Δελτίο Αθλητή αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έχουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο

Στερούνται Δελτίο Αθλητή αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έχουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο

Κάθε παιδί με πολύ ή λίγο ταλέντο στη μπάλα θεωρεί το ποδόσφαιρο ευκαιρία για να αλλάξει τη ζωή του, πόσο μάλλον όταν αυτό το παιδί ξέρει τη γεύση του κοινωνικού περιθωρίου, ιδιαίτερα με τον τρόπο που το βιώνει ένα προσφυγόπουλο.

 

Αυτή την ευκαιρία αναζητά και ο Ρ., ασυνόδευτος ανήλικος από την Αλγερία που ήρθε στην Ελλάδα πριν από περίπου έξι μήνες κουβαλώντας στις αποσκευές του το όνειρο να γίνει κάποτε ποδοσφαιριστής και ζει στον ξενώνα για προσφυγόπουλα της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

 

Από την πρώτη κιόλας προπόνηση φάνηκε το πάθος και το ταλέντο του. Προπονητές και συναθλητές στην ομάδα Κεραυνός Ωραιοκάστρου, όπου προπονούνταν αρχικά, διέκριναν το ταλέντο του και θέλησαν να τον έχουν στην ομάδα τους, ωστόσο ένα βασικό εμπόδιο ήταν η έλλειψη Δελτίου Αθλητή.

 

Στη συνέχεια συμμετείχε σε προπονήσεις στο γήπεδο της Θέρμης με την ομάδα του Άρη, από τη θέση του δεξιού αμυντικού και εξαρχής ο προπονητής δήλωσε ότι τον θέλει στη ομάδα τους, αλλά κι εκεί παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα.

 

Ο ίδιος δηλώνει ότι κατά το χρονικό διάστημα που συμμετέχει σε φιλικά παιχνίδια με την ομάδα του δεν έχει νιώσει ρατσιστική συμπεριφορά, ότι στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα όντας νέος παίκτης, αλλά κι ότι μέσα σε σύντομα χρονικό διάστημα έδεσε με την ομάδα και απέκτησε αρκετούς φίλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ανήλικος προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο είναι η αδυναμία έκδοσης Δελτίου Αθλητή, αφού απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης και διαβατήριο και ο εν λόγω δεν έχει φέρει μαζί του τα πρωτότυπα έγγραφα”, επισημαίνει η δικηγόρος Μαριάννα Αναστασιάδου, που υποστηρίζει νομικά τον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο.

 

Η περίπτωση του Ρ. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος. Η ΕΠΟ είναι αποδέκτης πολλών αιτήσεων χορήγησης του απαραίτητου για την συμμετοχή στο οργανωμένο ποδόσφαιρο Δελτίου Ιδιότητας Ποδοσφαιριστή από αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Αλλά ακόμη και όταν πρόκειται για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οι απαιτήσεις της ΕΠΟ παραμένουν αμετάβλητες.

 

“Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα όσων μετακινούνται διεθνώς για ανθρωπιστικούς λόγους, εν προκειμένω οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν φέρουν μαζί τους διαβατήρια και πρωτότυπα ταυτοποιητικά έγγραφα, εντούτοις ο Κανονισμός Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ απαιτεί την προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου διαβατηρίου του κράτους της ιθαγένειάς τους ή και πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης, εξηγεί η νομική σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ Φωτεινή Δέμη.

 

 

“Προσφυγικό” διαβατήριο

Όπως υπογραμμίζει η ίδια, “η επιεικέστερη προσέγγιση που επιδεικνύει προσφάτως η ΕΠΟ είναι η αποδοχή του λεγόμενου «προσφυγικού» διαβατηρίου υπό τον όρο όμως ότι προσκομίζεται ταυτόχρονα και πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης”. Ωστόσο, “είναι γεγονός ότι η αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας σημαίνει ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του αιτούντος με την χώρα της ιθαγένειάς του με αποτέλεσμα να μην δύναται και να μην δικαιούται να ζητήσει εκ των υστέρων την χορήγηση εγγράφων ούτε από τις διπλωματικές αποστολές του κράτους προέλευσής του”.

 

“Κατά συνέπεια  -υπογραμμίζει η νομική σύμβουλος της ΑΡΙΣ- , μόνον σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατή η εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων που τίθενται από την ΕΠΟ.  Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τον εν τοις πράγμασι αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το οργανωμένο ποδόσφαιρο της Ελλάδας”.

Η ΑΡΣΙΣ υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων δικαιούχων διεθνούς προστασίας να συμμετάσχουν στους αθλητικούς συλλόγους της χώρας υπό επίσημο αθλητικό καθεστώς.

 

Ενώ σε περιπτώσεις άλλων αθλημάτων, όπως λ.χ. το μπάσκετ, αυτό φαίνεται να είναι, εφικτό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το ποδόσφαιρο. Η ΑΡΣΙΣ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ), η οποία έχει ενημερωθεί για την άτεγκτη στάση της ΕΠΟ. Επ’ ευκαιρία συγκεκριμένων περιπτώσεων που τέθηκαν υπ’ όψιν της από την ΑΡΣΙΣ, η ΦΙΦΑ έχει διατυπώσει, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς, την άποψή  της ότι η ΕΠΟ, όπως και κάθε εθνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, οφείλει να ερμηνεύει ελαστικά τους Κανονισμούς της και να επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους απόδειξης των ταυτοποιητικών στοιχείων, όταν πρόκειται για ανθρώπους που μετακινούνται διεθνώς για ανθρωπιστικούς λόγους.

 

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΑΡΣΙΣ συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε η ΕΠΟ να αναθεωρήσει τον Κανονισμό και τις πρακτικές της.

 

Η δράση «Επιχορήγηση Ν.Π. ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων για την υλοποίηση του έργου ‘Μέτοικος’» συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Το ka-business.gr προτείνει

Σχολεία: Αλλάζουν τα πάντα από τον Σεπτέμβριο
Το Ψηφιακό Σχολείο  προβλέπει τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά για τους μαθητές που ζουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να...
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Έρχονται κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα στον Δήμο Πολυγύρου
Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η μείωση των ρύπων αποτελούν μέρος της πολιτικής της Διοίκησης του Δήμου Πολυγύρου. Για τον λόγο αυτό ο Δήμαρχος, Γιώργος...
Σοκ στη Γαλλία με τον ομαδικό βιασμό 12χρονης από εφήβους
Αγόρια ηλικίας 13 ετών σε προάστιο του Παρισιού κατηγορήθηκαν για βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού και επίθεση με θρησκευτικά κίνητρα σε βάρος της, όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σχολεία: Αλλάζουν τα πάντα από τον Σεπτέμβριο
Το Ψηφιακό Σχολείο  προβλέπει τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά για τους μαθητές που ζουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να...
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η κατάθεση ελληνικών ταινιών
Ξεκίνησε η κατάθεση ελληνικών ταινιών για το 65o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024. Το ελληνικό...
ΕΕΘ: Επιδότηση επιχειρήσεων – μελών για συμμετοχή στην 88η ΔΕΘ
Το  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για στήριξη των επιχειρήσεων - μελών του, αναλαμβάνει και φέτος πρωτοβουλία και επιδοτεί τη...