Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στερούνται Δελτίο Αθλητή αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έχουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο

Στερούνται Δελτίο Αθλητή αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έχουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο

Κάθε παιδί με πολύ ή λίγο ταλέντο στη μπάλα θεωρεί το ποδόσφαιρο ευκαιρία για να αλλάξει τη ζωή του, πόσο μάλλον όταν αυτό το παιδί ξέρει τη γεύση του κοινωνικού περιθωρίου, ιδιαίτερα με τον τρόπο που το βιώνει ένα προσφυγόπουλο.

 

Αυτή την ευκαιρία αναζητά και ο Ρ., ασυνόδευτος ανήλικος από την Αλγερία που ήρθε στην Ελλάδα πριν από περίπου έξι μήνες κουβαλώντας στις αποσκευές του το όνειρο να γίνει κάποτε ποδοσφαιριστής και ζει στον ξενώνα για προσφυγόπουλα της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

 

Από την πρώτη κιόλας προπόνηση φάνηκε το πάθος και το ταλέντο του. Προπονητές και συναθλητές στην ομάδα Κεραυνός Ωραιοκάστρου, όπου προπονούνταν αρχικά, διέκριναν το ταλέντο του και θέλησαν να τον έχουν στην ομάδα τους, ωστόσο ένα βασικό εμπόδιο ήταν η έλλειψη Δελτίου Αθλητή.

 

Στη συνέχεια συμμετείχε σε προπονήσεις στο γήπεδο της Θέρμης με την ομάδα του Άρη, από τη θέση του δεξιού αμυντικού και εξαρχής ο προπονητής δήλωσε ότι τον θέλει στη ομάδα τους, αλλά κι εκεί παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα.

 

Ο ίδιος δηλώνει ότι κατά το χρονικό διάστημα που συμμετέχει σε φιλικά παιχνίδια με την ομάδα του δεν έχει νιώσει ρατσιστική συμπεριφορά, ότι στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα όντας νέος παίκτης, αλλά κι ότι μέσα σε σύντομα χρονικό διάστημα έδεσε με την ομάδα και απέκτησε αρκετούς φίλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ανήλικος προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο είναι η αδυναμία έκδοσης Δελτίου Αθλητή, αφού απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης και διαβατήριο και ο εν λόγω δεν έχει φέρει μαζί του τα πρωτότυπα έγγραφα”, επισημαίνει η δικηγόρος Μαριάννα Αναστασιάδου, που υποστηρίζει νομικά τον ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο.

 

Η περίπτωση του Ρ. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος. Η ΕΠΟ είναι αποδέκτης πολλών αιτήσεων χορήγησης του απαραίτητου για την συμμετοχή στο οργανωμένο ποδόσφαιρο Δελτίου Ιδιότητας Ποδοσφαιριστή από αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Αλλά ακόμη και όταν πρόκειται για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οι απαιτήσεις της ΕΠΟ παραμένουν αμετάβλητες.

 

“Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα όσων μετακινούνται διεθνώς για ανθρωπιστικούς λόγους, εν προκειμένω οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν φέρουν μαζί τους διαβατήρια και πρωτότυπα ταυτοποιητικά έγγραφα, εντούτοις ο Κανονισμός Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ απαιτεί την προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου διαβατηρίου του κράτους της ιθαγένειάς τους ή και πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης, εξηγεί η νομική σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ Φωτεινή Δέμη.

 

 

“Προσφυγικό” διαβατήριο

Όπως υπογραμμίζει η ίδια, “η επιεικέστερη προσέγγιση που επιδεικνύει προσφάτως η ΕΠΟ είναι η αποδοχή του λεγόμενου «προσφυγικού» διαβατηρίου υπό τον όρο όμως ότι προσκομίζεται ταυτόχρονα και πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης”. Ωστόσο, “είναι γεγονός ότι η αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας σημαίνει ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του αιτούντος με την χώρα της ιθαγένειάς του με αποτέλεσμα να μην δύναται και να μην δικαιούται να ζητήσει εκ των υστέρων την χορήγηση εγγράφων ούτε από τις διπλωματικές αποστολές του κράτους προέλευσής του”.

 

“Κατά συνέπεια  -υπογραμμίζει η νομική σύμβουλος της ΑΡΙΣ- , μόνον σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατή η εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων που τίθενται από την ΕΠΟ.  Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τον εν τοις πράγμασι αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το οργανωμένο ποδόσφαιρο της Ελλάδας”.

Η ΑΡΣΙΣ υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των αιτούντων άσυλο και των αναγνωρισμένων δικαιούχων διεθνούς προστασίας να συμμετάσχουν στους αθλητικούς συλλόγους της χώρας υπό επίσημο αθλητικό καθεστώς.

 

Ενώ σε περιπτώσεις άλλων αθλημάτων, όπως λ.χ. το μπάσκετ, αυτό φαίνεται να είναι, εφικτό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το ποδόσφαιρο. Η ΑΡΣΙΣ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ), η οποία έχει ενημερωθεί για την άτεγκτη στάση της ΕΠΟ. Επ’ ευκαιρία συγκεκριμένων περιπτώσεων που τέθηκαν υπ’ όψιν της από την ΑΡΣΙΣ, η ΦΙΦΑ έχει διατυπώσει, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς, την άποψή  της ότι η ΕΠΟ, όπως και κάθε εθνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, οφείλει να ερμηνεύει ελαστικά τους Κανονισμούς της και να επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους απόδειξης των ταυτοποιητικών στοιχείων, όταν πρόκειται για ανθρώπους που μετακινούνται διεθνώς για ανθρωπιστικούς λόγους.

 

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΑΡΣΙΣ συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε η ΕΠΟ να αναθεωρήσει τον Κανονισμό και τις πρακτικές της.

 

Η δράση «Επιχορήγηση Ν.Π. ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων για την υλοποίηση του έργου ‘Μέτοικος’» συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Επιστήμονες κατέγραψαν κατά τύχη και για πρώτη φορά τα πρώτα στάδια έκρηξης σουπερνόβα
Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, σε έναν όχι και τόσο μακρινό γαλαξία, ένα μεγάλο αστέρι εξερράγη και εκτόξευσε στο διάστημα στοιχεία που αποτελούν...
Πάτρα: Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στη σκάλα του σχολείου του
Γυμνό καλώδιο ρεύματος το οποίο εξείχε από εντοιχισμένο κουτί στις σκάλες του Λυκείου Δεμενίκων ακούμπησε το πρωί της Τετάρτης ένας 17χρονος μαθητής στην Πάτρα...
Δόμνα Μιχαηλίδου: Καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία
«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και θα αμείβονται τις ώρες που...