Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα

Περισσότερες από πενήντα εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα  ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022, που παρουσίασε ο Δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλη, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης και συντονιστή του προγράμματος Αθανάσιο Γιαννακό.

«Το 2022 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Καλαμαριά, μια χρονιά σταθμός και σε αυτό το πλαίσιο τιμούμε τη μνήμη και τον αγώνα των προσφύγων που μετά από πολλές δυσκολίες κατάφεραν να αναπτύξουν τον τόπο μας και να τον μεταμορφώσουν σε μια σύγχρονη πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Δαρδαμανέλης.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η εναρκτήρια της Λαμπαδηδρομίας, η μεγάλη εκδήλωση μνήμης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει αναπαράσταση με τον ερχομό των προσφύγων από θαλάσσης στη νέα πατρίδα, το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών και το ξεχωριστό project, «12 μήνες, 12 μνήμες, 12 γεύσεις», στο οποίο οι εστιάτορες θα προσφέρουν τουλάχιστον μία παραδοσιακή συνταγή κάθε μήνα στους πελάτες.

«Βλέποντας την ιστορική διαδρομή, από το 1922 έως σήμερα, η ηθική υποχρέωση, αλλά και η εσωτερική ανάγκη που νιώθουμε να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που ήρθαν από τα τσαμούρια και δημιούργησαν μία σύγχρονη πόλη, μας οδήγησε στην απόφαση να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης, αντάξιο της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και συντονιστής του Προγράμματος «Καλαμαριά 1922-2022», Αθανάσιος Γιαννακός παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις και εξήγησε πώς προέκυψε το «Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα», που είναι το λογότυπο του προγράμματος: “Μια θάλασσα μνήμες” είναι η Καλαμαριά 2022 “…και γινήκαμε όλοι ένα, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Κωνσταντινοπολίτες. Μνήμη, τιμή κι ελπίδα για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την γη της Ιωνίας και γενικότερα της Μικράς Ασίας και της “καθ’ ημάς Ανατολής”, με την τρισχιλιετή ιστορία και πολιτισμό. Από την εποχή του Ομήρου και του Θαλή το φως του ελληνικού πολιτισμού φώτιζε τις πατρογονικές εστίες, τις αλησμόνητες πατρίδες. Αυτό το φως του άλγους και του νόστου, κουβάλησαν στις ψυχές τους οι Έλληνες πρόγονοι μας , και πρόσφυγες πια από νοικοκυραίοι, το μεταλαμπάδευσαν στη νέα Πατρίδα. Και έγινε η Καλαμαριά μας!

Ο Δήμος Καλαμαριάς αφήνοντας τη δική του σφραγίδα για τις επόμενες γενιές, προσδοκά να μας κάνει να νιώσουμε περήφανοι για τον τόπο που ζούμε, από που ξεκινήσαμε, που φτάσαμε, αλλά και που πηγαίνουμε.